Kezdőoldal » Fogyókúrák » Szénhidrátszegény diéta » Tényleg ennyit ér a cukor...

Tényleg ennyit ér a cukor elhagyása?

Figyelt kérdés

Az endokrinológusom tanácsára leálltam a cukor fogyasztásával (mással is le kéne, diétáznom kellene de egyelőre csak a cukrot hagytam el)

Cukron kívűl mindent ettem: fornetti minden nap, rántott hús, kukoricapehely - ezek az egészségtelenebbek, amik nem diétásak persze ettem zöldséget meg ilyeneket is. Meglepődve tapasztaltam, hogy hétfő óta 1,5 kilót fogytam!! Nem is mozogtam, annyit hogy sokat sétáltam.

Valóban ennyit számít a cukor elhagyása? Kenyeret sem ettem. Így akár többet is fogyhatok a későbbiekben?

2017. ápr. 13. 20:50
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
63%

Hú, ennyi sületlenséget összehordani...

A magas paciról meg jobb lenne, ha leszállnál. Az a helyzet, hogy valóban remekül betanultad az egyes fogalmakat, a lexikális tudásod remek, csak épp akkor hasalsz el, ha alkalmaznod kéne azt.

Kezdjük ott, hogy a szervezetet nem fogja érdekelni, hogy miből van az a cukor. Legyen szó akár répacukorról, akár szőlőcukorról, akár gyümölcscukorról, keményítőről, sőt, akár cellulózról, az a szervezetbe bár eltérő úton és eltérő idő alatt, de ugyanúgy szőlőcukorként fog bekerülni.

A szervezet cukortartaléka pedig erősen korlátozott. A cukormegvonásos "fogyókúrák" jellemzője, hogy az első pár kiló - ameddig a szervezet glikogénraktárai ürülnek - borzasztó könnyen megy, csak aztán ez a folyamat abbamarad. Amikor már nincs kiseperhető glikogén, akkor megáll a fogyás, cserébe viszont kapsz egy masszív éhségérzetet, hiszen azt nagyrészt a cukorhiány váltja ki. Aminek következtében bár cukrot továbbra sem fogsz enni, de tipikus jelenség, hogy minden mást elkezd falatozni az ember, aminek az eredménye, hogy végső soron hízni fog az illető a fogyókúra alatt.

Ha tartósan fogyni akarsz, ahhoz el kell érned, hogy zsírból fogyj. Ez pedig nem fog menni azzal, ha pusztán a kristálycukrot mellőzöd.

2017. ápr. 15. 16:38
 12/15 A kérdező kommentje:
Leszálltam a magas lóról és fogytam még 1,5 kilót :)
2017. ápr. 22. 00:07
 13/15 anonim ***** válasza:
#11: A cellulózt pont nem tudjuk megemészteni, ahogy az élelmi rost sem hasznosul jól. A többi OK.
2017. ápr. 23. 12:39
 14/15 anonim ***** válasza:

Nem tudom, most is számolsz-e, de kalóriaszámolással mindenki lefogy, aki nemcsak számol, hanem deficitbe is kerül... Ez elkerülhetetlen.

A cukor elhagyásával az fogy, aki emiatt deficitbe kerül... Plusz biztos van, akinek a szervezete extrém érzékeny bizonyos anyagokra s az bekavar a folyamataiba (valahogyan csökkenti a kalóriafelhasználást, más magyarázat nincs), de a kalória számít. Energiahiányban bontania kell magát a testnek, máskor nem.

Biztos nagy a kalóriaigényed vagy még mindig sok vizet vesztesz, mert heti másfél kiló egy kisebb súlyú, nem különösebben aktív embernél csak koplalással lenne elérhető vagy még úgy sem, mert az lassítja az anyagcserét.

Ha továbbra is ilyen tempóban fogysz s nem vagy extrém kövér, akkor egyél többet, mert izom is megy le rendesen.

Plusz örülj neki, hogy neked ilyen könnyű. Én elhagyhatom az összes szénhidrátbombát (a gyümölcsöket és a cukrosabb zöldségeket is beleértve, sőt a tejcukrot is kihagyva), akkor sem fogyok, csak ha sok mást is teszek érte. De neked összejött a deficit, nem is kicsi.

2017. ápr. 23. 12:45
 15/15 anonim ***** válasza:
Szerintem annyi jelentősége lehet, hogy nem eszel cukrot és kenyeret, hogy így csökkenhetett az össz szénhidrátbeviteled (ha a többi ch-dús ételből nem eszel többet, mint korábban). A cukor egyébként is elősegíti a túlevést, így az elhagyása mindenképpen pozitív, ha valaki fogyni akar.
2017. ápr. 23. 19:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!