Miért rossz a szénhidrát?
Sokan a szénhidrátot tekintik ellenségnek, mintha attól hízna el mindenki. De ugye pl zsírban több, mint 2x annyi kalória van, és nem is laktat. Vegán sportolóként napi 500g ch-t minimum eszek, kb 20%fehérjét, és minimális, de elegendő zsírt.
Honnan jön ez a gondolat, hogy a ch jobban hizlal, mint a zsír vagy a fehérje?
Meg mi az, hogy délután már kerüljük a ch-t? Vagy csak én nem értem?
MOST ez a divat Magyarországon, elötte más volt és utána is más lesz.
Nyugat-Európában már régen nem állítja ezt senki, mert rájöttek, hogy hülyeség.
A szénhidrát nagy általánosságban kevésbé laktat, mint a zsír. Ez persze emberfüggő. Van, akit a szénhidrát laktat jobban, van, akinek tökmindegy, csak a kalória számít (annak jobb a zsír, a nulla inzulinválasz miatt), van, akit a zsír laktat jobban, de önmagában vagy zöldséggel az sem (én ilyen vagyok).
Az pont nem érdekel, hogy a zsírban mennyi kalória van, ha egyszer zsírosan 1600, szénhidrátosan 3000 kcal fölött lakom jól, mondjuk itt a konkrét ételek is nagyon számítanak. A zöldség nem tesz éhessé, a tömény szénhidrátok igen. Ésatöbbi, de hagyjunk engem és a sokféle embert, nézzük a tényeket (plusz ami még jön, fegyelmezetlenebb vagyok én annál).
A szénhidrát NEM rossz. Sokaknak előnyös csökkenteni, de általában ők is rengeteget visznek be és amúgysem rossz.
Az agyunk egy része kizárólag glükózzal képes működni, bár az tény, hogy a test élelmi szénhidrátigénye nulla. Pont mert annyira fontos. Az agy nem állhat le azért, mert fél napja nem ettünk.
Hogy az ember egyéni szénhidrátigénye mi, az más kérdés, nyilván szeretnénk jól érezni magunkat, energikusan létezni. Ehhez sokaknak nem kevés szénhidrát kell.
Ha elhasználjuk, akkor nem gond, ha egészen magas a szint, legalábbis elég sokan prímán megvannak így s ezek gondolom jelentős része kikészülne napi 400 gramm zsírtól (vannak aktív emberek). Energia pedig kell, márpedig fehérjéből nem jöhet sok.
Kizárólag a kalóriatöbblet hizlal, de az inzulin megemelkedése inkább a zsírtárolás irányába hat (hogy ez miért rossz, nem tudom, mivel többlet nélkül nem lehet tárolás, de a szénhidrát beavatkozhat az anyagcsere sebességébe is, más magyarázatot nem tudok arra, hogy egyesek ugyanannyi kalória s aktivitás, de szénhidrátosabb étrend mellett jobban híznak. amúgy mintha az ellenkezője is meglenne, ami nem logikus hormonálisan, de a testműködés bonyolult).
Igazából az a jó, ha mindenki maga tapasztalja ki, mi a jó módszer, de láthatjuk, hogy az emberek ezt utálják. Fix receptet, lehetőleg heti étrendet akarnak kapni, jóslással, hogy mikorra fogynak le.
Eszembe sincs délután kerülni a szénhidrátot, főleg, hogy kizárólag délután eszem. De nem is látok rá okot. Jó, ha megtehetem, akkor ketogénezek, de még ketogén diétában sem kerülöm a szénhidrátot, elvégre szeretem azt is. Van gyors is, lassú is, nem igazán foglalkozom az ilyesmivel, mivel nem vettem észre, hogy sokat számítana az én esetemben. Csak nagyon-nagyon magasra nem jó mennem, de van, akinek pont hogy az kell, éhen is maradna, ha nem pakolna vagy 150 gramm ch-t a vacsorájába. Szerintem ez teljesen OK, még gyors ch-ból is, ha neki így esik jól s a szénhidrátforrás is jó. A gyors felszívódás nem teszi a szénhidrátot rosszá :)
#5: Rizsből és zabból szerintem sokkal könnyebb bevinni 100 gramm ch-t, mint csokiból. A csoki eléggé zsíros és valahogy nehéz belőle 2 táblányit egyben befalni (nagyon cukros csokit vettem alapul, persze), míg rizsből, zabból 15-20 deka az egy étkezésre se sok, legalábbis sok embernek nem az s mást is eszik mellé.
Persze emberfüggő, kinek mi könnyű, de a kalória és az ismereteim arról, hogy emberek hogyan esznek, arra mutarnak, amit írtam.
De megemeli az inzulinszintedet, csak nem annyira, mert jobb az inzulinérzékenységed a kevés zsír miatt. Legalábbis ezt állítják.
A zsírnak nincs inzulinválasza, ami elősegíti a raktározást, ezért jól lehet fogyni zsírra alapozott kalóriabevitel mellett.
Én egyik szélsőséget sem pártolom, én legalábbis mindig kiegyensúlyozott étrend mellett érzem magam a legjobban.
Sportolóként lehet több szénhidrátot enni, mivel a glükóz nagy részét az izmok használják fel, és az intenzív sport a sejtek inzulinérzékenységét is javítja. Ha mondjuk teljesen abbahagynád a sportot, nem kizárt, hogy ennyi ch mellett vegánként is szépen meghíznál, főleg, ha a napi kalóriamennyiséget nem csökkented.
Ha tudatosan étkezel vegánként, és nem pékárukkal tömöd magad, hanem teljes, főtt gabonákat eszel, az szintén kevésbé tolja fel a vércukrodat, mivel lassan felszívódó szénhidrát van benne és több élelmi rost.
Olyanról még nem olvastam, hogy az alacsony koleszterinszint befolyásolná a szénhidrátokra adott inzulinválaszt. Persze sok embernek az étrendje miatt mindkettővel gondja van, de az összefüggés, hogy mi okoz mit, nem ilyen egyszerű, ha egyáltalán van köztük közvetlen összefüggés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!