Kezdőoldal » Fogyókúrák » Szénhidrátszegény diéta » Steviát használ valaki? Mi a...

Steviát használ valaki? Mi a véleményetek róla?

Figyelt kérdés
2013. márc. 25. 15:26
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
100%

Én még csak nagyon rövid ideje használom, por alakban vettem, azt oldottam fel, hogy használni is tudjam :)

Arra, amire vettem, jó: a maga módján megédesíti a filteres teát (a rendes, teafűből készített nemes teákat ízesítés nélkül iszom). Sőt, fahéjas dolgoknál sem olyan vészes.

De pl. nekem kávéhoz vagy kakaóhoz iszonyatosan rossz ízű.

Ma egy kis eleve édes barackpürébe raktam, amit a palacsintámra raktam. Remek lett, sokkal jobb, mint a cukor (nem szeretem a gyümölcsöt cukorral). Teába kevésbé finom, mint a cukor, de nem baj, azért iható és jobb, mint a semmi.

Most egy gyömbéres limonádét iszom, nem édesítettem meg nagyon, de ebben is OK.

Olvastam, hogy a stevia megítélése az adott ember ízlésétől függ, én valamennyire finnyás vagyok, de az említett dolgokra bevált. Folytatom a kísérletezést, s persze engem is érdekel mások tapasztalata.

Ja, az ára annyi, mint a korábban használt nádcukoré. Most már mézet használok, ami sokkal drágább, mint a stevia, de sokkal finomabb és értékesebb is :)

2013. márc. 25. 15:39
 2/19 anonim válasza:
Én mindig éreztem mellékízét, de pl. túrós palacsintába annyira nem volt vészes. Az egyik rokonnak oda is adtam, ő nagyon meg volt vele elégedve. A terhességi cukrom miatt keresetem vmit helyette, nekem a nyírfacukor (Xilit) jött nagyon be.
2013. márc. 25. 16:00
 3/19 anonim ***** válasza:
Az hogy drága.
2013. márc. 25. 17:16
 4/19 anonim válasza:
Én a folyékony változatot használom néha, de tényleg csak bizonyos dolgokhoz passzol. Kávéba tényleg nem túl jó, teába elmegy, limonádéba kifejezetten jó, mert a citrom elfedi azt a bizonyos mellékízt, amit sokan nem kedvelnek. Igen, tényleg drágának tűnik, de nagyon kevés kell belőle.
2013. márc. 27. 14:35
 5/19 anonim ***** válasza:

Azóta olvastam, hogy akkor nem érezzük a stevia ízét, ha az adott ételben eleve van édes(kés) hozzávaló.

Azóta próbálkozom és tényleg :) Mondjuk a kókusztejes kávé határeset, mert édeskés a kókusztej, de csak szolidan, a kávé pedig egyáltalán nem, azt érdemesebb mézzel inni, sok már nem kell a kókusztej mellé.

De barackpürébe szuper, nekem sokkal jobb, mint a cukor :)

Limonádéba is jó, ahogy írták. Bár abba én nem igénylem, a limonádé savanyú legyen, ne édes :P

A párom ma (ételfutáros) steviás gyümölcslevest evett a munkahelyén s ő sem érezte a stevia ízt.

2013. márc. 27. 15:32
 6/19 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, akkor kávéba simán nem jó? Kezdem megunni mesterséges édesítőket, mindenki a nyírfacukrot ajánlja, kipróbáltam, nekem nem tetszik. Így kutatok más után.
2013. márc. 27. 15:45
 7/19 anonim válasza:
Akit érdekel: a Közvágóhídnál található szakirányú, nagyméretű bevásárlóhelyen(!) vettem sztívia(stevia) magot. (650.-Ft körül/tasak) Már több éve próbálkozunk vele, most úgy tűnik sikerrel.Tavaly kaptam cserepes palántát, de nagyon nem törődtem vele. Megkóstoltuk a levelét, édes volt. Aztán kiültettem egy 20 literes virágedénybe. Őszre mindene elszáradt. Fagymentes helyen tartottam, nagyon rá sem néztem. Január végén ki akartam dobni, mert a ceruzavastagságú, csontszáraz növény teljesen élettelennek tűnt. Ám észrevettem egy kis 1,5 cm-es hajtást a gyöktörzsből. Most 10 cm-es a legnagyobb, és 8 hajtása van. Siker - eddig . . . Ha nem szárítmány a sztívia, hanem por alakú és fehér, akkor annak kevesebb az édesfű-tartalma. Láttam már 8-10(!)%-ot is! Bátorítok mindenkit a termesztésére. Ha érdekel valakit, leírom a kudarcaimat is: mindenből lehet tanulni.
2013. márc. 28. 08:10
 8/19 anonim ***** válasza:

#7: Én azt olvastam róla, hogy a biokertésznek is jó barátja lehet a jázminpakóca (annyira jó neve van magyarul :D), elriasztja a kártevőket. Én is azt olvastam, hogy nem kényes, örülök, hogy valaki beírt, aki ténylegesen megpróbálkozott vele. Nem esélytelen, hogy az én kertembe is kerül egyszer :)

Kérdező: egyéni ízlés is van, bár Te, úgy néz ki, érzékeny vagy a mellékízekre. Mint én.

Nos, azóta próbáltam a kókusztejes kávét steviával. A kókusztej kellemesen édes volt, gondoltam, hátha. Nos, azt a borzalmas ihatatlanságot, amit édes alapanyag jelenléte nélkül produkált, így már nem tapasztaltam, de inkább iható, mint élvezetes. Szerencsére csak picit próbáltam ki, a maradékot mézeztem, az édes kókusztej miatt úgyis sokkal kevesebbet igényelt. Persze ha valaki a kalóriára megy rá, akkor a jó kis zsíros kókusztej sem megoldás, bár kalória és zsír úgyis kell, én jól akarok lakni az ételeimmel s ebben a cukor kevésbé segít, mint a zsír és a fehérje. Amúgyis tele van a táplálkozásunk mindenféle szénhidráttal.

Bár az oldal itt alant kifejezetten tiltja, megkérdezhetem, mi volt a baj a nyírfacukorral? Azt is ki akartam próbálni, mert bizonyos dolgokra nem jó se a stevia, se a méz (pl. vaníliarudat dugni bele :P).

2013. márc. 28. 10:30
 9/19 A kérdező kommentje:
A nyírfacukorral egyetlen bajom van, hogy számomra nem édes. Mintha mentol lenne, gyakorlatilag csak a mellékízt érzem ki benne. Pedig ettem/ittam elég sok nyírfacukros ételt/italt.
2013. márc. 28. 10:45
 10/19 nota25 válasza:
Nagyon jó, cukor helyett tökéletes, amúgy sütéshez is lehet por formályába 10y erősebb mint a cukor, de szinte 0 a cukorfoka…így nem emeli a vércukrot sem. A mellékíze az elején fura, de határozottan jobb…és tovább kitart mint a cukor
2013. márc. 28. 22:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!