Tippek zabálás ellen?
PM alulműködés esetén alap a glutén és a laktóz minimalizálása, kávé elhagyása, a rendszeres, 3-4 óránkénti étkezés. Ha ezt a megfelelő kalóriakeretben teszed, nem leszel éhes. Étkezések között tilos a nasi. Az első pár hét szar, mert ott a kísértés, azt ki kell bírni. Aztán kialakulnak az új szokások, és egyre jobb lesz.
Ez amúgy más függőségeknél is így van, az elvonási tünetes első időszak után egyre jobb lesz.
Azért vannak módszerek, amikkel megtámogathatod a gyengélkedő önuralmadat, akaraterődet, önfegyelmedet. Az egyik, hogy úgy szervezed az életed, hogy kevesebbszer kelljen dönteni. Ne legyen előtted a kaja, így nem jut eszedbe. Ne legyen otthon édesség, hisz ha a boltba el kell menni érte, kevésbé veszed a fáradságot. De a már leírt időpontos módszernek is ez van a hátterében: előre eldöntöd, hogy két étkezés között nem eszel, és ezt nem kell újra és újra eldöntened, valahányszor eszedbe jut a kaja reggel 8 és 11 között.
Ugyanígy segít nekem a menütervezés, előre tervezett ételek kiszámolt mennyiségben (persze egy ilyen rendzer fokozatosan alakul ki, elsőre nagy falat lenne mindent végigszámolni, de hosszú távon elég jól el lehet lenni 20-25 fix recepttel hétköznap, hétvégén meg több időd van variálni). De nem csak a kaja, a napod, házimunkák, programok előre tervezése is segít, hogy ne unatkozz, és a stresszt is csökkenti, ami szintén segíti a fogyást.
A kalóriaszámlálásnak is van egy ilyen mellékhatása: ha föl is kell írni, akkor máris macerásabb megenni "csak még egy kockát" abból a csokiból.
Szóval nem minden csak akaraterő kérdése. Ha akaraterőből kevesebb van, de kedvező a környezet, úgy is le lehet fogyni.
A másik lehetőség, hogy próbálj meg más irányból támadni: szokássá alakítani a rendszeres sportot és az egészséges össztételű ételeket, tehát sok zöldség, fehérje, telítetlen zsírok, elegendő folyadék, de elsőre mennyiségi korlátozás nélkül. Talán könnyebb több lépésre bontani a dolgot, két külön lépésben javítani az étrend összetételét és csökkenteni a mennyiségét, nem egyszerre fölfordítani mindent.
11 vagyok
Egyébként én is azt hittem függő vagyok vagy kényszerevő vagy unalom evő. Ezeken sokat agyaltam. Mert rám jött a roham és végem volt. De annyira durva hogy a megfelelő ir diétával egy csapásra elmúlt. Nem azt mondom hogy néha nem kívánok ezt azt, de teljesen vállalhatóan, nem elmebeteg módom hogy semmi sem számit.
Illetve nekem még az segített, hogy nincs koplalás, étkezés kihagyás. Ha nem vagyok éhes akkor is megeszem a tízórait, mert később baj lesz( tapasztalat, ha hétvégén kihagyok egy étkezést este már jön a roham hogy valamit ennem kell. De ha csak azért is tízóraizom ha a hátam közepére sem kell, akkor nincs roham este)
Illetve mindig van megfelelő kaja a munkahelyemen is és otthon is. Így nincs az hogy hirtelen felindulásból megeszek egy sütit hogy épp nem volt más. Ha van rendes étel akkor kevésbé kell édesség.
Kérdező
Nem akarlak ijesztgetni de a düh ha nem eszel az tipikus ir tünet és ez nálam is meg volt. Mindig mondom a férjemnek ne áll közém és a kaja közé.
Menj el cukor terhelésre nézess inzulint is ha kell magánban, mert ha ez a bajod akkor papolhatunk önuralomról akkor sem tudsz lefogyni, csak annak megfelelő diétával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!