Inzulinrezisztenciával melyik diétával van a legnagyobb esélyem fogyni?
"Az emberi szervezet a megevett zsírt fizikailag KÉPTELEN testzsírrá alakítani. Nem a zsírtól lesz kövér valaki, hanem a töménytelen, magas glikémiás indexű szénhidráttól, a cukortól."
Hogy mi van? :D
Az a vicces, hogy ez éppen fordítva van. Ha a bevitt zsírt nem tudod átalakítani, akkor próbáld ki, hogy az alap étrended mellé minden nap megiszol néhány dl olajat. Ami több 1000 kcal-nyi plusz zsír. Ha jól értem, a te elméleted szerint ebben az esetben nem híznál, igaz? Mégis hova tűnik a bevitt többlet zsír, ha a szervezet nem képes testzsírként elraktározni?
Szerintem a megoldás valahol féluton van. Az IR-t manapság már nem csak egyszerűen a szénnhidrát, de a zsìr-anyagcsere problémájaként is együttesen beállìtják.
Több vizsgálatból kiderült, hogy a telìtett-zsìrok csökkentik az inzulin-érzékenységet. Lehet, hogy a zsìrok nem emelik a vércukorszintet, meg ketogén étrenden tök jó szintet ér el a glikált hemoglobin, de amint az ember elkezd újra enni egy kis CH-t (főleg jó kis mesterséges édesítőszerekkel) egyből borzalmas értékek lesznek. Ez feltehetően azért van, mert ez idő alatt elvesztjük a CH-tolleranciánkat és az inzulin-érzékenységünket, és a béta-sejtek pedig kikészülnek.
A legjobb szerintem ha alapvetően teljesértékű növényi étrendet követünk, pl. a friss gyümölcsöt, gyökérzöldségeket és hüvelyeseket én nem adnám fel. Viszont a lisztes dolgokkal, gabonafélékkel, gluténnal óvatosabb lennék.
Ha igényljük, akkor a különböző hiány-betegségek megelőzése végett emellett mehet egy kis tojás, hal és pl. tápanyagban dús állati belsőségek, az ásványi anyagok, B-12 és zsìrban oldódó vitaminok, meg omega -3 miatt. Ezek persze módjával.
Pl. a saláták, levesek fogyasztása szerintem nagyon jó módja a formában maradásnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!