Van aki vegán vagy vegetáriánus ketogén diétát folytat?!
Vegán vagyok, de az utóbbi időben kissé meghìztam, úgy érzem főleg a magas szénhidrát tartalmú ételek miatt.
Sok burgonyát és tésztát ettem.
Olvastam erről a neten, és többen mondták, hogy egy két hét alacsonyabb szénhidrátos hét, kb. 50-100g/nap segìtett egy két kiló leadásában.
Fontos, hogy nem akarom örökre ezt csinálni, csak egy kicsit felpögetni a vegán étrendemet. Gondolkoztam, hogy a kúra idejére visszavezetem a tojást is.
Kíváncsi lennék Magyarországon vannak-e akik kipróbálták-e ezt. Mit esztek? Működik?
Én 9 kilót fogytam eddig, a párom 13-at kalóriaszámolással, és mozgással. Ami a legfontosabb, hogy a magas ch miatt nem éhezek, és nem áll le a fogyásom, ugyanis ha lejjebb viszem a ch-t, az én szervezetem mindig megijed és elkezd raktározó üzemmódba kapcsolni. Mi is majdnem TÉNÉ-n vagyunk, a gabonák kivételével kb. Kalóriaszámoláshoz a cronometer appot használjuk.
Ketót onnan tudod, hogy működik, ha érzed a lehelleteden, ugyanis van egy jellegzetes ketós lehellete az embernek, kicsit büdi. Ezt tapasztalatból tudom, kamasz koromban mindig koplalással próbáltam fogyni, és az alacsony ch miatt ha a szervezeted átmegy ketózisba, attól lesz ilyen kellemetlen szájszagod. Rágóval el lehet nyomni valamelyest. Ha nincs ez a lehellet, nem vagy benne a ketózisban. Ezzel nem elijeszteni akarlak, felőlem megpróbálhatod, csak azért mondtam, mert ez egy olyan dolog amit sokan nem reklámoznak, pedig ha ketózni akarsz akkor nagyon hasznos infó.
Például tegnap:
reggeli zabkása:
40g zabkása 151,6kcal
150g szója tej 65,4kcal
1 ek mogyoróvaj 53,6kcal
fél banán 32 kcal
tízórai zöld turmix:
100g spenót 23kcal
a banán másik fele 30kcal
1 kiwi 42kcal
ebéd:
700g miso leves 125,5kcal
100g rizstészta 108kcal
uzsonna, vagy nem tudom hogy hívják:
50g félbarna kenyér 89,5kcal
35g guacamole borsóból - én avokádó helyett fagyasztott zöldborsót szoktam használni
vacsora:
150g főtt bulgur 125,7kcal
300g sárgaborsó curry 271kcal
ez idáig 1162 kcal (én napi 1200 kalóriánál nem eszem többet) amiben van
47,3g fehérje
180,4g szénhidrát
18,1g zsír
15,4,g vas (férfiaknak napi 8mg ajánlott, nőknek 18mg)
600mg kálcium, ami nem felel meg ugyan az amerikai ajánlott mennyiségnek (napi 1000mg), de más országok ajánlásához megfelelő.
Vacsi után, lefekvés előtt én mindig megeszem egy almát még.
Ez, hogy leírtam 1 napi kaját, nem tudom mennyire nagy segítség...
A mi megfigyelésünk, hogy nem vagyunk éhesek ha sok zöldséget eszünk. Törekedj a kalória sűrűségre, tehát a nagy térfogatú, de alacsony kalóriás ételek előnyben részesítése a magas kalória tartalmú, de picike ételekkel szemben.
Emellett van rajtunk egy aktivitás mérő okosóra. Mindennap megteszünk 10.000 lépést, súlyzós edzéseket csinálunk itthon.
Valami hasonló étrendet követek én is.
Bár időszakos böjtölök, és csak napi 2x eszem, és gondolkozom a gabonák elhagyásán és helyette több hüvelyes fogyasztásán, már csak a protein miatt is.
Igen, szerintem is ez a kulcs, hogy teljes értékű szénhidrátokat fogyasszak. Ma pl. zöldségleves és spenót+édesburgonya az ebédem. A vacsorám pedig gombakrémleves lesz.
Miso-levest én is szeretnék csinálni, mivel fermentált úgy tudom jót tesz a bélflórának, de még nem találkoztam boltban miso pasztával, bár úgy tudom neten is lehet rendelni, esetleg megtalálható valamelyik konvencionális élelmiszerboltban?
Próbálok több salátát és zöldséglevest fogyasztani, hogy még inkábn növeljem a zöldség bevitelem és emiatt minden más csökkenjen. Emellett naponta 2-3 adag gyümölcsöt eszem.
De nem fekszek rá a makró és kalóriaszámolásra, mert az számomra kész agyrém, főleg vegánként, "csökkentett CH tartalmú" étrenden.
Intuitívan próbálom majd kitalálni mi a jó és mi nem.
A gyümölcsökkel vigyázni kell, mert igazából egy laza gyümölcsturmix is kész kalóriabomba tud lenni. Igen, a kalóriaszámlálás szerintem is agyrém! Nagyon sokáig halogattam is ez miatt a dolgot, de rájöttem, hogy enélkül nem fogyok. Lehet te ügyesebb leszel, de én bármennyire is próbáltam belőni az adagokat és a kalóriát, egy dekát nem fogytam heteken át. Ezért használom a cronometer nevű appot, mert ez leegyszerűsíti a dolgot valamennyire. Azóta nem kockáztatok, inkább az agyrém, és inkább biztosra megyek, mint hogy újabb hosszú hetek teljenek el mindenféle eredmény nélkül, ami elég kiábrándító.
Miso pasztát a Dunapandában szoktam venni.
18 éve vagyok vegetáriánus, mellette inzulinrezisztens.
Napi 40-50 gramm alacsony glikémiás indexű szénhidrátot fogyasztok, rizst, krumplit, gabonát pedig egyáltalán nem.
IR-esként mondom, hogy a kalóriaszámlálás egy félrevezető baromság, aminek rég nem kéne, hogy köze legyen a táplálkozástudományhoz.
Ugyanis a megevett zsírt az emberi szervezet nem képes testzsírrá alakítani.
Nem a zsírt kell üldözni az étkezésben, hanem a magas glikémiás indexű szénhidrátokat, így egyáltalán nem egészséges a rizstészta, a bulgur, meg az aszalt gyümölcsös “hűűdeegészségesnek” felcímkézett sz@rságok. A finomított étolajon kívül egyik zsiradékkal nincs semmi baj, kivéve ha nincs máj vagy hasnyálmirigy problémád. Az előbbi is főleg a benne keletkező vegyületek miatt problémás. Eleve fizikai lehetetlenség annyit enni belőle, hogy elhíznál, viszont szénhidráttal ez könnyű.
6 éve vagyok ezen az étrenden. Kevesebb, mint egy év alatt dobtam le közel 20 kilót, azóta tartom a normál súlyomat. Sokkal több energiám és életkedvem van azóta. Nem mellesleg nőként is jóval ritkábban viselnek meg a frontok vagy a periódus okozta fejfájások.
Igen! Azokkal amit mondtál, én is nagyon azonosulni tudok! Sajnos egyenlőre nem sikerült teljesen vegán-vegetariánus keto-ra átállnom , de az itt kapott ötletek alapján egyre tudatosabb vagyok.
Egyetértek, hogy a finomított étolaj helyett egészségesebb zsiradék alternatívák, pl. Finomítatlan kókuszolaj és oliva olaj jó választás lehet.
A szénhidrátot illetően, egyedüliként a gyökérzöldségek fogyasztását tervezem, pl. cékla, répa, zeller gumó és édesburgonya, a rendes sárgaburgonyát pedig csökkentem egyre jobban. A gabonákat, főleg lisztes dolgokat kerülöm abszolút és érdekes módon nem is visel meg túlzottan.
Kedves utolsó, esetleg láthatunk tőled egy napi minta-étrendet?
Különösen érdekel a dolog, mert eddig a vegán/vegetáriánus étrenddel a hosszú távú, nagy mennyiségű ch-fogyasztás volt a legnagyobb kritikám. És úgy érzem ez a súly gyarapodásom oka. Nem a napi 2 kanál olivaolaj.
Milyen olyan élelmiszereket fogyasztassz, a zöldségeken kívül, ami alacsony GI?
A gyümölcsökről amúgy nem vagyok hajlandó lemondani. Ebben az évben kialakítottam azt a szokást, hogy ebéd után leülök és egy 3 féle gyümölcsből álló gyümölcssalit készìtek. Ez teljesen eltelít és nem is vágyom az édességre.
Követem amúgy a daily dozen app-ot, de a TK gabonákat nem nagyon fogyasztok.
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!