Ha a méregdrága mandula/gesztenyeliszt helyett minden süteményhez kókuszlisztet használnék akkor nem rontanám el az ízüket/állagukat?
Gondoltam, hogy a receptkönyvekben lévő mandula vagy gesztenyeliszteket egyszerűen csak kókuszlisztre cserélném. Mennyire lenne ez vajon okos döntés? Túl vizes vagy túl kókuszos ízű lenne a sütemény?
Gondoltam a zablisztre is, de hosszú távon lehet attól inkább tartózkodom, hiába még olcsóbb akkor is csak kompromisszum a paleoban.
A kókuszliszt iszonyúan szívja a vizet, szerintem mindent elízetlenít, ha önállóan használjuk, de vannak receptek kizárólag kókuszliszttel, így biztos van, akinek az bejön. De más a vízszívása s persze az íze is.
Nekem a kókuszliszt is drága lenne sütibe, bár pl. egy tepsi piskótába pár deka elég... De nem lesz igazán jó, bár ez tényleg ízlés dolga.
Inkább keress direkt kókuszlisztes recepteket, mert tényleg máshogy viselkedik, mint a mandula- és a gesztenyeliszt. De kismillió paleo liszt van még, csak ami igazán illik édes sütikbe, az általában merő szénhidrát.
Kinek mi fontos. Nekem általában a szénhidráttartalom (a kókuszliszt is szénhidrátos, de azért nem olyan vészesen), az, hogy paleo-e, az pont nem (csak éppen a paleo és az én szempontjaim nagyon sokszor egybeesnek).
Közben eszembe jutott, hogy azért az évek alatt beleszaladtam olyan sütikbe (bár inkább kenyerekbe), ahol a mandulaliszt helyett működött a kókuszliszt is, de az eltérő nedvességszívás miatt nem egy az egyben s ez csak egy alkalmazott liszt volt a több közül. Úgyhogy receptfüggő is ez, de bizonyosan nem lesz ugyanolyan és ki kell tapasztalni, hogy melyik sütinél milyen csere fér bele. Minden magliszt más ízű és ez kis mennyiségben is meg tud jelenni a végeredményben.
Kísérletezni persze szabad, rengeteg paleós teszi.
Még egy gondolat. A kókuszliszt-tápióka elég jó kombó, vannak is hozzá receptek. A tápióka a kókuszlisztnél is jelentősen olcsóbb s szénhidrátosabb is, de a keményítők nagyon sokat tudnak emelni a sütiken, kenyereken, igazán jó palacsintát sosem tudtam extrém szénhidrátszegényen készíteni... A keményítők rengeteget tudnak javítani, kis mennyiségben is.
Szia!
Saját tapasztalatom az, hogy önmagában a kókuszliszt egy merő katasztrófa...rengeteg vizet magába szív, nekem rontotta már el a gyönyörű sütimet...minden gyönyörűen felverődött, aztán beletettem egy kanál kókuszlisztet és az egészből egy nagy ragacs lett.
Szerintem a kókuszlttől meg lehet fulladni...borzasztó, én nem javasolnám önmagában. Szárazzá teszi a sütit és nyilván mindennek kókusz íze lesz.
4 éve paleozom és én már nagyon ritkán használok liszteket...nem is hiányzik. De mindig van itthon: tápióka, mandula, kókusz, gesztenye liszt...de ezt úgy kell elképzelni, hogy kb 1-1 ilyen zacskó 1 évig is elég nekem. Drága, viszont mivel keveset használom nem is "kerül sokba", hisz ritkán veszek.
Sütik szerintem finomabbak őrölt magból: mandula, dió...természetesen ez se olcsó.
Ami "olcsó" az a lenmag, amit én pl. utálok...
Minden attól függ mit és milyen gyakran akarsz sütni.
Ha sokat, akkor lenmag (boá), kókusz, de keverve....tápióka is olcsóbb, szezám (én ezt se szeretem, kicsit kesernyés íze van). Van olyan, hogy szőlő liszt, amit szintén nem javasolnék, egy merően értelemtlen liszt, ami még "homok feelinget" is kölcsönöz a sütinek.
Viszont összeségében szerintem nem jó túl sok lisztes dolgot enni paleaoban...kenyeret, meg ilyeneket.
Szóval a kérdésedre a választ. Egy az egyben nem tudod kiváltani a receptben lévő liszteket...ha ezt szeretnéd tutira kell változtatnod az arányokon (sokkal több folyadék, sokkal több zsír)...ha nem akarsz megfulladni. Szóval nem túl vizes lenne, hanem épp az ellenkezője...:-D.
Zabliszt, hát igen...az nem paleo...de ez már a te döntésed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!