Drága lisztkeverékek helyett? (Lenmagliszt, gesztenyeliszt, szafifitt stb. helyett? )
Mit használjak ha nagyon drágák a liszt helyett használható lisztek?
Néha szívesen ennék lisztes dolgokat, de a szafi fitt és az update drága nekem sajnso.
Nálam kevesen szegényebbek, de a lenmagliszt még nekem is olcsó. A mákliszt is az, ezért is használom ezeket előszeretettel. Néha egyéb is kell, de azokat visszafogottabban alkalmazom, a legdrágábbakat pedig hanyagolom.
Nem liszteken kell élni. Napi pár deka lenmagliszt pedig nem különösebben tudja megdobni az ételköltségeidet...
Már kérdés, hogy sütni általában nem jó, bár ez receptfüggő. Nagyon tojásos tésztákhoz elég jó tud lenni, én pl. a piskótát sütöm lenmagliszt, mákliszt, kókuszliszt keverékkel, 4 tojáshoz 2 deka liszt nekem már alakul, de duplaannyival már tényleg elég tömör lesz. Az árára sem lehet panasz és finom is.
A lenmag és a lenmagliszt NAGYON más, teljesen más ételekhez használom a kettőt.
Általában a magvak finomabbak, mint a lisztjük, viszont a liszt beltartalmi értéke nagyobb szokott lenni, kalóriatartalma pedig kb. fele a magénak. Ez olykor nagyon nem mindegy. A vizet is sokkal jobban szívja. A piskótám drágább és jóval kalóriadúsabb lenne lenmaggal, mákkal készítve, mint lisztekkel. A lenmag zsírtartalma mondjuk pont speckó, mert az omega3:omega6 aránya sokkal jobb, mint az olajos magvaknál általában... De én eszem mindkettőt, mikor mire van szükség.
#4: Ez mekkora butaság :D Nem tudom, mit ír a média a lenmagról és a lenmaglisztről, de teljesen máshogyan viselkednek, egészen más mennyiségű vizet szívnak fel és teljesen más az ízük. Ez eléggé könnyen tapasztalható tény. Én speciel nem csinálok száraztésztát, mert nincs rá igényem, de azt lenmaglisztből könnyen lehet, lenmagból pedig nem. Palacsintába is magliszt kell (bár a keményítők még sokkal jobbak s vastag palacsintába éppenséggel a kókusz is OK).
A mákliszt és a mák is ilyen, piskótába mákból sokszoros mennyiség kell s lenyomja, viszont az íze sokkal jobb.
Diónál van a legnagyobb eltérés ízben: a dió finom, egyik kedvenc olajos magvam, a dióliszt pedig az én ízlésem alapján iszonyatosan rossz, ingyen se kellene.
Vízszívásnál pedig a kókuszliszt kegyetlen, úgyhogy (víz használata esetén) vizessé és szétesővé tudja tenni a tésztát, míg a kókuszreszelék nem. Édesnek mindkettő édes, azzal nincs gond, de gyökeresen máshogyan viselkednek.
Nem hiszem, hogy ezzel sok újat mondtam annak, aki próbálta az olajos magvakat és a maglisztjüket is...
Mivel eleve egészen más a kettő, hisz a zsírtartalmuk durván eltér, miért lenne ízre s viselkedésre ugyanaz?
A zabkorpa se rossz cucc, palacsintába nagyon poén :) Akinek belefér, annak jó, de sok étrendbe nem passzol.
A lenmagliszt is megvehető 1000 ft alatt.
Kinek mi fontos, nekem a szénhidrátszegénység az.
Nem lehet minden, olcsóság, extrém szénhidrátszegénység és sok kenyér is... Én ebből a kenyeret dobtam, de amikor még azon éltem, akkor az olcsó lenmagot és szezámot használtam, nem foglalkozva azzal, hogy egyesek szerint az olajosmagvakkal sütés egészségtelen. Úgysem fogom abbahagyni a mákos és diós sütik evését soha, túl jók.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!