Mi az a KETOGÉNEZÉS? Mire jó? Itt olvastam róla, fogalmam sincs.
Ketogén diéta, elég alacsony szénhidrátbevitel és megfelelő fehérjebevitel a lényege, a zsírmennyiség a nagyon változó, hisz az adja ki a maradék kalóriát, legyen az 600 vagy 4000 kcal...
Sokan fogyásra használják,de jópár betegség esetén hasznos, leginkább a cukorbetegséget tudom, hisz ott pont ideális kevés szénhidrátot enni, egyes és kettes típusűak is ketogéneznek s akik inzulint használtak, azok így el tudják hagyni vagy minimalizálni.
Sokan a megnövekedett energiaszint, jobb közérzet, könnyebb felkelés miatt választják életmódjuknak.
Elég sokféleképpen lehet enni ezen belül, hiszen csak szénhidrát- és fehérjelimit van, valódi tiltólista nem (ellentétben a paleóval). Ha belefér a makrókba s az ember úgy tapasztalja, hogy nem okoz gondot, ehet bármit, amit akar, max. minimális mennyiségben.
Eleinte viszont kemény lehet, én nem is támogatom a drasztikus beleugrást és az első időszak végigszenvedését, ez az az életmódváltás, ami szerintem fokozatosabban jobb, bár biztos van, akinek megy hirtelen is, nagy gond nélkül. Hisz oly sokfélék vagyunk.
S természetesen sokaknak egyáltalán nem való a ketogén.
A tejszín inkább zsíros, a szénhidráttartalma nem magas. Utánanéztem, ha az adat jó, akkor annyira szénhidrátos, mint a tej, de ugyebár jóval kevesebbet használ belőle az ember. Én speciel nem eszem tejszínt.
Emberfüggő, sőt aktivitásfüggő is, hogy mennyi szénhidrát fér bele a ketózisba. Van pár hozzávetőleges határ, 50g az, ami fölött már kicsi az esély arra, hogy az ember ketózisban maradjon (de 50 és 100g között esélyes, hogy ki-be ugrál, állítólag) s 20g az, ami alatt szinte teljes bizonyossággal ketózisba kerül az ember és persze ott is marad. 30g-os határról is hallottam már, bizonyára sokaknak jó az is, de van, akinek az már sok. De ez csak a szénhidrátmennyiség (s persze nem mindegy, hogy azt pl. egyben toltjuk be gyors ch-val vagy értelmesebben osztjuk el), a fahéjnak is van inzulinválasza, az eritrit is bekavar sokaknál...
Napi szinten eszem gyümölcsöt, de ilyenkor szezonban sok ketós teszi ezt, ettől még nem kerülünk ki a ketózisból, amennyiben elég kevés a gyümölcs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!