nem vagyok paleós, sztem vannak hibái, és nem is akarok vitában részt venni, de most komolyan, ti indexes cikkekből akartok informálódni?:)
az indexen rengeteg cikk tele van csúsztatásokkal. az első cikk egy nagy semmi, a másodikkal is komoly problémák vannak.
a szerző tudatlanságból fakadóan vagy direkt elsiklik afelett, hogy paleo nem a kőkori ember étrendét jelenti, bár az igaz, hogy a neve félrevezető. mondjuk ezt Szendi milliószor elmondta. tehát a szerző olyasmivel vitázik, amit senki nem állított.
"Őseink átlagosan a kora harmincas éveikben haltak meg különféle okok miatt."
hát mintha ez ferdítés lenne. én úgy tudom, h ÁTLAGBAN 30 évig éltek. de sokan meghaltak csecsemőkorban, sokan meg mondjuk 60-70 évig éltek. a szerzőnek lehet, hogy meg kéne tanulnia, hogy mi az, hogy átlagéletkor meg átlag.
de van még itt egy csomó dolog, amibe bele lehetne kötni. tudtommal a paleo nem buzdít arra, hogy húst hússal együnk, se arra, hogy sok vörös húst együnk.
"Csendesen kérdezem: akkor vajon a szénhidrátokat alig evő eszkimók miért kövérkések?"
???
"Másrészt, az össztársadalmi szintű elhízás jelenkori probléma, pedig a középkorban is ették a feldolgozott gabonaféléket és a főtt burgonyát."
na igen, de a 20. századtól nőtt igazán a ch fogyasztás, most vagy direkt csúsztat a szerző, vagy tényleg ennyire tudatlan.
"Harmadrészt, a paleolitbarát gyümölcsök és a méz is szénhidrátokkal vannak teli, ezért a paleologika szerint el kellene híznunk, ha sokat fogyasztunk belőlük."
csak gyümölcstől és méztől azért komoly mutatvány lenne elhízni.
stb stb.
ami viszont hihetetlen, hogy ezt a cikket egy biológus (!) hozta össze. egy kis utánaolvasással és logikával ízekre lehet szedni. most vagy elvakult a szerző, vagy tudatlan. nem tudom, melyik a rosszabb.
"Boldogkői Zs. már paleo kritikát írt, viszont iszonyú szánalmas amit csinál. Egyszerűen gyenge, de róla is lehet már tudni, hogy a világnézete nagyon nincs rendben. Mostanában próbál több dolgot is lejáratni, valószínűleg saját maga előtt sikeresen elleplezi azt, hogy ezzel saját magát járatja le. "
múltkor láttam egy műsorban ezt az embert, ott is elég elvakult tűnt. ilyen gyenge cikkekkel a laikusokat téveszti meg, a hozzáértők előtt meg csak leégeti magát.
Mint látod, az átlag ember mégis hitelesnek tartja.
Vagy ezen a fórumon általában csak laikusok írnak (a kommentek alapján). Szerintem nem, itt mindenféle ember jár, különböző szinten képzettek, értelmiségiek is..
De Boldogkői jelensége mutatja, mit takar ma egy 'neves' egyetemen jó beosztásban dolgozni, biológusként.. mutatja, hogy a címek az ég világon semmit sem jelentenek. Esetleg a szűken vett szakterületéhez érthet, ezt nem tudom vitatni.
azt én sem merném vitatni, hogy a szakterületéhez ért, mert lehet, hogy tényleg egy szűk szakterületen kiváló. a szomorú az, hogy akkora embernek érzi magát, hogy utánajárás nélkül, úgy, hogy semmit nem tud a paleolit diétáról, nekiáll osztani az észt a magas lóról. persze az mondjuk elgondolkodtató, hogy nem gond-e, ha vki biológusként ennyire felületes.
igazából sztem az a baj, hogy az ún. "szakemberek" nem tudják feldolgozni, hogy talán nem az a helyes, amit az egyetemen a fejükbe vertek. mondjuk ez valahol érthető is.
az embereknek azt kéne felfogni, hogy attól, hogy valaki Dr. meg phd, még nem feltétlenül lesz igaza, sokszor a tekintélytisztelet elvakítja az embereket, miközben a legtöbb orvoson még a reflux is kifog.
Gondoljunk bele más emberek nézőpontjaiba is. Orvosok, dietetikusok, pszichiáterek... stb. Évek, évtizedek sokaságát fordítják arra, hogy megtanulják a gyógyszermaffia által szponzorált tananyagot. Elkezdenek praktizálni, komolyabb sikerek nélkül, legalábbis a betegségek azon részénél, amit ma "gyógyíthatatlannak" tartanak. Cukorbetegésg, autoimmun betegségek, rák, ilyesmi. Aztán jön egy fő bukott informatikus és elkezdi terjeszteni az igét, hogy a táplálkozás megváltoztatásával egy rakás gyógyíthatatlannak hitt betegség meggyógyul. Az emberek lefogynak, komoly erőfeszítés nélkül...
Nálam is kivágná a biztosítékot! Gondoljatok bele, mondjuk egy fél élet munkája odavész egy ilyen "egyszerű" felfedezés miatt! Lehet, hogy én is foggal körömmel ragaszkodnék az "igazamhoz". Vagy képes lennék elengedni a múltat és a jövőbe tekinteni. Viszont ez kevés embernek megy csak. "Az egó hatalma" :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!