A Paleolit életmód mennyire fogyaszt le?
Lehet, hogy hülyén hangzik a kérdés. Bővebben: Olvastam róla sokat, és úgy döntöttem átállok erre, szeretnék egészségesebb lenni, főként azért. Nem szeretném rengeteg cukorral mérgezni magam. Viszont szeretnék még fogyni, és ezzel ugye el lehet érni látványos fogyást(normál súlyból)? Én logikusnak is gondolom,mivel nincs cukor, szénhidrát , nincs "bűnös" kaja, csak ésszerű táplálék. Viszont valahol olvastam, hogy ez inkább csak szinten tartáshoz jó. De ha ezekből keveset eszem és mozgok mellé akkor fogyni fogok nem? Futás és úszás az jó mozgásnak?
Remélem így már zsírból fogok fogyni és elérhetem a vékonyságot, na meg azt, hogy jól érezzem magam. Ja és kávét lehet inni a paleoban (tej nélkül természetesen)?
Pár dolog a paleóról.
Ahogy írták, nem szénhidrát mentes. Viszont szénhidrátok között óriási különbségek vannak. Egy tányér rizs a paleósnak kifejezett rosszullétet okozhat, mivel nincs is rá szüksége, ez az egyik jelensége, hogy túl magas szénhidrátterhelés. Egy ugyanakkora tál cseresznyével nem lehet ilyet csinálni, semmi baja nem lesz tőle, pedig édes mint a méz. A kalóriaszámlálás felesleges, mivel nem a kalória függvénye a hízás. Ugyanakkora kalóriatartalmú hús és zsír nem tud hizlalni egyáltalán, mint ez azon szénhidrátok esetében, ami eleve tiltott. Amennyiben az evolúcióban megengedett szénhidrátforrásokat fogyasztod, a hústól és zsírtól nem kell tartani, sőt fontosak. Persze nem kell tocsognia a zsírban, maradhat "sovány". A fogyásról. Azt már mindenki tudja, hogy a fogyás közel sem lineáris. A paleóban a fogyás egy következmény, és valójában törekvés az ideális súlyra. Tehát nem valószínű, hogy bekövetkezik a kóros fogyás, mivel az már nem ideális, arra nem törekszik a rendbejövő tisztuló szervezet. Ha mégis ez történik, ott valami gubanc van. A hízékonyságot egy sor dolog befolyásolja, többek között a bélflóra is. Ennek egyensúlya fogja segíteni beállítani az ideális testsúlyt. Tehát nem csak szintentartáshoz jó. A kövérség nem azért áll fenn, mert az valamiért kell, hanem mert nem tud mit kezdeni vele a szervezet. Amint esélyt kap, megszabadul tőle. Ha az étrend evolúciós alapokon nyugszik, a bélflóra nem lesz energiazabáló dominanciájú. Ahogyan a szervezetünk energiaháztartása sem fog arra törekedni, hogy túlfogyasztás történjen. Ez valamilyen rendellenes működés eredménye. A paleo diéta nem koplalás. Azoknak tűnik annak, akik még nem eszméltek rá, hogy a normálisnak tűnő adag étel sokkal több, mint amire a szervezetünk fel lenne készülve.
A kávé egy külön kérdés. Ha jól csinálod a paleo-t, és figyelsz a vitaminokra, zsírsavakra is, tehát ezután sem leszel alultáplált is, továbbá nem áll fenn egyéb megbetegedés, akkor a kávéra mint élénkítő dolog nem lesz szükség. Ezt előfordulhat, hogy véletlenül veszed észre. Frissülhet annyit a szervezeted, hogy elhagyod. Amennyiben kávéínyenc vagy, az ízéért fogod inni inkább. Erre mondjuk célszerű arabicát választani, amitől a dopping kávésok megőrülnek, mert nem élénkít eléggé. Kérdés minek, ha nem szükséges.
Túlfogyás akkor következik be, pl. fehérjeemésztés/felszívódás zavara lép fel. Szimplán a szénhidrát drasztikus csökkenésével szálkásodás alakulhat ki, ha ettől eltérő dolog esik meg, akkor valami egyéb gond is van. Nálam valami felborult, de én amúgy is elég kehes vagyok, a mai napig kisérletezek. Valószínűleg a pajzsmirigyem is hülye. Ugyanazon az étrenden egy ismerősöm kettlebel edző lett, s ugyanúgy néztünk ki kezdéskor. Neki jó az alapadottság.
Lehet valamilyen "katalizátor" hiány ,vagy genetikai defekt is ha valaki túlfogy és szarul érzi magát huzamosabb paleo után, illetve természetesen ennek kiváltásához hozzájárulhatnak a divatos paleo ujdonságok, helyettesítők. Ha valaki megpróbálja minél jobban leutánozni a 3-400 évvel (szándékosan nem millió éveket írtam) ezelőtti vidéki táplálkozási formát az lehetne egy jó támpont. De ehhez az kell, hogy az a modell fullos legyen mikrotápanyagban is. S meg kell oldani az összes nem táplálkozásbeli difiket is. Akkor nem voltak kemikáliák, és rossz levegő sem. Már ez a kettő is képes elbarmolni egy szigorú és valódi természetes paleo próbálkozást, bármennyire is örjöngenek a paleo csőlátó orvosok, ha ezzel szembe kéne nézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!