Kezdőoldal » Fogyókúrák » Paleo diéta » Paleolit táplálkozás mellett...

Paleolit táplálkozás mellett milyen sport, mozgás javasolt?

Figyelt kérdés

Elég régóta a paleolit táplálkozás elveit követem. A súlyfeleslegemtől remekül megszabadultam, viszont löttyedtnek, puhának érzem magam.

Igénylem a mozgást, tele vagyok energiával, viszont az időm nagy részét a munkahelyemen töltöm.

Melyik lenne a legjobb mozgásforma paleolit táplálkozás mellett, ami egészséges, nem terheli túlzottan az ízületeket, és segít formásodni, kicsit izmosodni?

Nő vagyok, így elsősorban nem óriás izmokat szeretnék építeni, csak kicsit feszesebb, formásabb szeretnék lenni.

A karjaim elég gyengék, felső testem csontos, ide szeretnék egy kis izmot felszedni, comb és popsi tájékon pedig feszesebb idomokra vágyom.

Paleósok mit javasoltok? Ti mit sportoltok?

Voltam zumbázni például, aranyos, cuki, vidám, de nem biztos hogy ez a megoldás a helyzetemre. (ideglevezetőnek jó, de másra nem biztos.) Voltam egy személyi edzőnél, aki ezzel az étrenddel nem vállalt el.

2013. márc. 6. 17:34
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
Bármilyen. A paleolit táplálkozás nem korlátoz semmilyen sportban.
2013. márc. 6. 17:42
 2/24 A kérdező kommentje:

Ezt én is így gondolom, hogy nem korlátozna semmiben, sőt.. :))

De mivel a személyi edző akivel beszéltem azt mondta, hogy ezzel a táplálkozással ő nem vállal el engem, csak ha betartom az ő táplálkozási utasításait, innen gondoltam, hogy nem mindegy mit sportol az ember lánya, ha nem eszik meg bármit. :)

2013. márc. 6. 17:46
 3/24 anonim ***** válasza:
78%

Mivel a paleolit nem diéta, hanem életmód, méghozzá egy egészség-centrikus életmód, így ezt az elvet követve célszerű kimondottan jó hatású, egészségmegőrző edzéseket végezni.

Na többek között erre találták ki a Qigong gyakorlatokat, a Jógát, a Taichi-t (többek között!), a Jógából újonnan kialakított de hatékony gyógytornákat: Pilates-t, Callanetics-et. Lehet nem sok helyen oktatják, de létezik Ín-izom-velő torna és különböző medence-tornák, a (talán híres, ismert) Kriston-intimtorna eredetije, a Taoista intimtorna is tanulható, gyakorolható, aminek nagyon komoly egészségfejlesztő, egészségvédő hatása van.

Ezeket tekinthetjük maximálisan jó utaknak, összefoglalva ilyen edzéseken tovább erősítheted az egészségedet, nem teszed ki a testedet a természetes emberi mozgástól idegen terheléseknek, amik ártalmakhoz vezetnének, a Qigong-Taichi vonalon pedig az önvédelem gyakorlásáig is eljuthatunk, ami egy más szinten de kapcsolódik az egészséges életmódhoz, legalábbis szerintem.

--

Ezután jön a szint, hogy kisebb potenciállal bíró, de még hasznos és károsnak nem tekinthető edzéseket végzel, például erősítesz otthon. A jól végrehajtott erősítő gyakorlatok tekinthetők ízületbarátoknak! Tehát az interneten megtalálható igényesebb edzés videók (BodyRockTV, Insanity illetve biztosan vannak még jók, én a RubintR. edzéseket nem szeretem, de nagyjából azok is ide tartozhatnak, tehát nem fog térdfájást okozni, valószínűleg..)

fel lehet frissíteni a gimnasztikai ismereteket is, az iskolás tornaórai erősítéseket, csak tájékozódjunk a gyakorlatok helyes kivitelezése felől, ebben testépítő webszájtok sokat segíthetnek, mert saját testsúlyos gyakorlatok helyes kivitelezését is le szokták írni.

---

Ez alatt van a lassú futás, a zumba, a flabélosz és sok egyéb.

Ezek vagy erősen bántják az ízületeket, sokaknak kellett ártalmak miatt abbahagyni (kocogás, zumba) vagy konkrétan nincs értelme, ilyen a falbélosz.

Nem sorolom kategóriába mert nem ismerem igazán, TRX edzés, Kettlebel, Hot iron, illetve a jó öreg testépítés súlyzós edzései. Ki lehet őket próbálni, akár a gyógytornák mellett csinálni.

2013. márc. 6. 18:15
 4/24 anonim ***** válasza:
100%

Mondjuk az túlzás hogy nem ismerem.. inkább csak kényelmesebb lenne nem nyilatkozni róluk.

Megosztó a testépítő súlyzós edzés, a kettlebel és a TRX.

Van előnyük, nyilván hátrányuk is.. azért a kettlebel igen régi múltra tekint vissza, nagyon komoly és jó edzés, de vannak tapasztalatok az ízület terheléséről is hosszú távon. Testépítésről még több rossz tapasztalat van, ezt egyszerűen nem azért találták ki, hogy ízületbarát legyen.

A TRX a gumiköteles edzés. Ennek előnye, hogy fokozatosan nő a terhelés, DE van aki nem tartja jó edzésnek, én pedig figyelembe veszem a véleményét, mert szakértő. De lehet hogy testépítő szemmel nem tartja hasznosnak, tehát erősítésnek megfelel és kíméletes..

2013. márc. 6. 18:32
 5/24 A kérdező kommentje:

A netes videók nekem használhatatlanok sajnos, nálunk nem lehet itthon edzeni. :((

30nmes lakás, papírvékony falak, alul-felül-körül szomszédok, és kb. annyi hely hogy esélytelen tornázni. :(

Ezért gondoltam, hogy elmegyek egy edzőterembe, de ami a környékünkön van az úgy működik, hogy választasz egy edzőt és vagy elvállal vagy nem. Azokban az időpontokban amikor menni tudnék, csak az az edző dolgozik, amelyik nem vállal.

Majd a napokban megnézem a többi ilyen helyet is ami elérhető távolságra van, hátha máshol mások a szabályok. Ez elég sznob hely ahol érdeklődtem.

A pilátest néztem, az nálunk sajnos egy kisebb vagyon. :(

1700FT körül van egy óra ha jól emlékszem.

Ezen kívül a taichi van még nálunk, voltam bemutató órán de nem tetszett se a társaság, se maga az óra. A jóga sem fogott meg, lehet nem vagyok elég spirituális. :)

Nézem majd még a lehetőségeket, vagy hogy hogyan tudnám otthon mégiscsak megoldani, átrendezni, hogy elférjek. :)

Ami az ízületeket illeti, inkább a térdeimet féltem, recsegnek, ropognak. Igaz, most már csak a frontokat érzik meg, amikor túlsúlyos voltam folyamatosan fájtak, begyulladtak. Nem akarom túlzottan terhelni, pl. a futás tuti nem nekem való.

2013. márc. 6. 19:26
 6/24 anonim ***** válasza:
100%

Senkinek sem való.

Hát sok sikert és keresgélést kívánok, azt nem garantálhatóm, hogy minden jóga és taichi oktató jó is, sőt.. :D

2013. márc. 6. 19:34
 7/24 A kérdező kommentje:
Igen, valószínű, hogy keresgélnem, próbálgatnom kell, és akkor majd megtalálom azt a mozgást ami nekem megfelel és lehetőségem is van rá. :)
2013. márc. 6. 19:36
 8/24 anonim ***** válasza:
Azért az Insanity és szörnyen rongálja az ízületeket...
2013. márc. 7. 13:49
 9/24 anonim ***** válasza:
szerintem a futás vagy a trx jó. én legalábbis ezeket tudom ajánlani. a zumba szerintem hülyeség. ennyi erővel otthon max hangerő mellett is ugrálhatnál. kb annyit ér.
2013. márc. 7. 15:34
 10/24 anonim ***** válasza:
jajj ez a "nem óriási izmokat szeretnék építeni...pff. hát mivel nő vagy nem is tudnál...
2013. márc. 7. 15:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!