Szeretném kipróbálni a paleo életmódot, nem örökre, csak pár hónapra. Az idő alatt ehetek olyasmit, mint (lent folyt. )?
- kefir
- szójaszósz
- zabpehely (natúr)
- natúrjoghurt, tejpormentes
- rizs
- kukorica
- sütőtök
- üvegtészta
- alkalmanként sajt
A szójaszószt ízesítésre használom, persze nem úgy, mint sok ember a majonézt, hogy mindent azzal locsolok, csak tojáshoz és rizshez eszem néha. A lisztről, tésztafélékről, kenyérfélékről, répacukorról le tudok mondani, de a rizsről, alkalmanként a zabpehelyről nem. Ugyanez igaz a kefirre és a joghurtra, bár azokat most sem eszem mindennap. Az üvegtészta rizs vagy borsólisztből van, természetesen azt sem eszem mindennap, csak alkalmanként.
Azoknak, akik kötekedni akarnak, "mer, hogy az ősember se evett joghurtot", azokat mind jelenteni fogom.
- nem (tejtermék nem ajánlott)
- igen (ha nincs tele tartósítószerrel, színezékkel, adalékkal)
- nem (gabonaféle nem ajánlott)
- nem
- nem
- nem
- igen
- nem
- igen (inkább a kemény sajtok és ritkán)
Miért akarod jelenteni azt, aki azért mondja azt, hogy azért nem ehetsz valamit, mert az étrend ezt írja elő? Ha ennyire nagyon tudod, hogy mi a jó neked, akkor miért kérdezel meg bárkit is? Nagyon nem elegáns ez a hozzáállás.
Egyél bármit,csak kevesebbet mint eddig ha fogyni akarsz.
Hiába ne kínozd magad.
Pár hónapra meg nem tudom mennyire van értelme,de ha már valamit ki szeretnél próbálni,akkor csináld rendesen. Csináld csak 1 hétig,és ha nem szereted,akkor állíts össze magadnak valami jó étrendet. :)
Szerintem igazad van az utolsó mondattal. :D
kefir, joghurt: ha csak kipróbálod a paleót, akkor inkább ne fogyaszd ezeket
szójaszósz: csak minőségit, de nem vagyok biztos benne, hogy kapsz valódi szójaszószt az itthoni boltokban
zabpehely: beleférhet kompromisszumként, de megint ugyanaz a helyzet, hogy ha csak kipróbálod, akkor inkább nem kéne enned
rizs: kis(!) mennyiségben szerintem mehet, de ne állandó jelleggel
(És tudom, hogy a rizs nem paleo, de én nem látok benne akkora ellenséget, sőt nekem kifejezetten nagy segítség volt a kezdetekkor.)
kukorica: nem oké, de belehalni nem fogsz, ha valamiben van és nem lehet kiszedni belőle (pl saláta)
sütőtök: mi a baj vele? szerintem mehet
üvegtészta: ha rizsből van, akkor ugyanúgy mehet, mint a rizs, de tényleg csak kis mennyiségben, ne erre épüljön az étkezésed és ne edd túl gyakran!
sajt: kemény sajtok mehetnek mértékkel, ha nincs bajod tőlük
Mivel csak kipróbálni szándékozod a paleót, így jobb, ha minél jobban megpróbálod betartani, mert különben nem biztos, hogy azt a képet kapod róla, ami a paleo valójában. Ellenben ha a végcél a teljes paleo, úgy ezek többsége olyan étel, amit kellemesebb és megvalósíthatóbb fokozatosan leépíteni. Feltéve, ha nincs olyan betegséged, ami indokolná az azonnali elhagyásukat. De ez csak az én véleményem.
Ha pozitív hatásokra vagy kíváncsi, milyen lehetnél 100%-osan...
Akkor pár hétig fogadd meg a szigorú szabályokat. Az alkalmi sajtot 2 hétig csak lehet alkalmon kívül helyezni. 1 hétnek MÁR érezhető hatása lenne, amennyiben komolyan veszed.
Üvegtészta helyet csíkozott párolt zöldség, rizs helyett van karfiolrizs, szójaszósz helyett só.
"Miért akarod jelenteni azt, aki azért mondja azt, hogy azért nem ehetsz valamit, mert az étrend ezt írja elő?" Nem azokat akarom jelenti, hanem azokat, akik a paleo szóra egyből valami olyan hozzászólással állnak elő, mint "a paleósok a barlang falára rajzolnak".
Eddig sem ettem ezek közül mindegyiket minden nap, csak a sajtot. Igazából, itt azt próbálom elérni, hogy a lisztről mondok le. Már egyszer próbáltam, kemény két hónapig ment is (nem a paleo, hanem a lisztmentes élet), és jobban fértem a bőrömben, nem voltam álmos nappal stb.
Csak gondoltam, akkor már kiegészítem ezzel a dologgal. Kikkoman szójaszószom van, szóval nem ilyen olcsó, ammóniás karamelles vacak.
Még egy. Mivel itthon csak én eszem így, hogyan lehetne ezt a főzésben kompromisszummal megoldani. Teszem azt rántott hús esetén. Panírozásnál a prézlit ki tudom váltani mandulareszelékkel vagy kókuszreszelékkel, az olajat zsírral vagy tepsiben sütéssel. De a liszt helyett mit használhatnék? Darált mandulát például?
Illetve még a növényi olajokról. Mi nem szoktunk majonézes, tejfölös salátákat enni. Vagy natúr joghurtot vagy olajat(olíva, dió, tökmag) teszünk a zöldségekre. Hogy azt lehet enni? És mézet? Teszem azt, torokfájásra én elég sok citromleves mézet szoktam enni.
Bocs, hogy sokat kérdezek. Még a végére. Ha mondjuk bejön ez, és úgy döntök, így akarok élni, akkor azért elvétve ehetek olyasmit, mint mondjuk sushi vagy dango? (Kábé évente vagy másfél évente eszem eredeti japán kajákat.) (dango: rizslisztből főzött, ragacsos édesség)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!