A paleosok annyit esznek amennyit akarnak?
Őő, ez elrugaszkodás az eredeti témától.
A csecsemőnek egészen más szükségletei vannak mint a felnőtt embernek, lásd tej (nem a fehérje tartalmára célzok, hanem arra a lére ami -> tej. Felnőtt ember szilárd táplálékot eszik, más a testünk, az igényeink!)
Én nem mondom, hogy az egészséghez 5%-nál több fehérje kell. A Taoista kínaiak heti 1x fogyasztanak húst, az viszonylag kevés fehérje fogyasztás, az eségszségük és erejük vitán felül áll.
Állítás: csak növényevők kaphatnak érelmeszesedést. Nem, olyan kutya is, amit megkárosítottak, azért hogy a koleszterin káros hatásait igazolhassák húsevőn. Normális tápláléka mellett (sok növény, húsok, zsírok, minimális keményítő) egy ember sem szenved érrendszeri betegségektől. Ez a paleolit táplálkozás alapvető eleme, nem biológia tanárok kinyilatkoztatása, ezt a tényt bárhol észrevehetjük, napról-napra igazolódik, amikor újabb és újabb paleó étrendet követők labor eredményei támasztják alá a felettébb gyors javulásokat.
Nevezzük az embert bármilyen táplálkozásúnak, lehet növényevő, de akkor olyan növényevő aki hihetetlenül jól bírja a húsevést! Nem zsírosodik tőle, toleráljuk a koleszterolt, a sok fehérjét stb.
Ellepélda viszont (hogy én is támadjak kicsit) milyen növényevő az, amelyik képes feldolgozni a koleszterint? Amelyik megemészti a húst?
Növényevőkre alapozták a koleszterin károsságát, egy dolog miatt bukott ez meg: mert miránk nem igaz, hogy a koleszterin fogyasztás károsan hatna, csak növényevőkre. Nem lehetünk tehát mi is azok.
Élő példa vagyok!! Kedves ellenkezők és általam tisztelt Táplálkozásharcművész!
2012. október közepén 17,7 éhhomi vércukrom és 10,1%-os Hba1c értékem 10,1%-os volt, a másik értéke is jóval 60 feletti... vizeletemben ++++ cukor volt; pajzsmirigyem alul működött, hatalmas vashiányban szenvedtem (6 volt a vasam, a 10-30 értékhatár helyett)
20-as cukorral kerültem kórházban, ahol 6 napig senyvedtem (bár minden elismerésem a nővéreké és a doktornőé, akit kifogtam!!!) Szóval 18-10-10-16 inzulin adagokat kaptam, ettem a dietetikus által szépen megfogalmazott szénhidrát-diétát. (Tudni kell, hogy 9 éve voltam megrögzött vegetáriánus, húst, tojást nem ettem, néha tejterméket, később gyakran tejterméket azért már fogyasztottam)
Szóval kiengedtek a kórházból és irány a könyvesbolt, ott találtam Szendi Gábor: Paleolit diétáját, Victoria Boutenko: Nyers étel csodáját; és még egy paleolit válasz című könyvet. Pár nap alatt olvastam el mindet, mert inzulinfüggő cukorbetegséget diagnosztizáltak nálam. Gondoltam ebbe nem egyezem bele. Mondanom sem kell, hogy szinte már semmit nem mertem megenni. Olyan éhes voltam, hogy már-már dühkitöréseim voltak. Nagyon nagy nehézségek árán; sok gyötrődés és sírógörcs után megkóstoltam újra a tojást, később a csirkehúst is. Elkezdtem a paleolit kenyereket sütni, pontosan betartottam, hogy milyen zöldségeket ehetek. Cukrot, fehérlisztet, hüvelyeseket, gabonákat elhagytam. Pótoltam a D és B vitaminjaimat; nemsokára jön az omega3 és a spirulina alga is.
Mozogni egyenlőre még nem volt annyi időm, amennyi ajánlott, DE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2012. december 20-án a labor vérvizsgálatom 6,3 éhhomi cukorszintem, 7% Hbac1; és 59 másik érték.
Tegnap reggel (jó kis karácsonyi vacsora utáni reggelen) 5,0 volt az éhhomi cukrom; ebéd után 1 órával 6,8 cukorszint;
Az inzulint teljesen elhagytam, gyógyszert nem szedek cukorra (bár a belgyógyászom felírta...)
Minden kb. 2 hónap alatt. A könyvekben írt sikersztorikban 6 hónapról beszéltek, nekem 1-2 évet mondtak, de azt is, hogy az inzulint nem fogom tudni elhagyni, ma az inzulinrezisztenciám múlóban van.
Összefoglalva, az ember mindenevő véleményem szerint. Nekem a nyers zöldségek is bejönnek. Így felváltva eszek alacsony GI értékű zöldségeket, húsokkal, illetve nyers zöldségeket (illetve zöld leveleket); gyümölcsöket, magvakat, diót, mandulát, kesudiót, mákot stb.
Egyre ritkábban vagyok éhes és bár az életem értelme a vegetáriánus életmód kárba veszett :-((( az egészségem kezd visszatérni, és van egy egyéves kisfiam, akit egészségben szeretnék felnevelni. Nagyon fáj, hogy állatot kell ennem, de jobban fájna, ha a kisfiam egy beteg anyukával nőne fel.
Természetesen egyébként paleosok sem ehetnek mérték nélkül, de tényleg idő kérdése, hogy a szervezet átalakuljon, megtisztuljon és elfelejtse a cukrot, chipset, túrórudit, csokikat, kekszeket, jó illatos szintetikus látványpékségben vásárolt péksütiket.
Ja még valami, hogy igen, folyamatosan fogyok. November óta 10 kg-t adtam le (64 kg-val kerültem be a kórházba és jelenleg 54 kg vagyok) Eszek naponta 3-szor, néha 4-szer és néha elhagyom a reggelit, ha pl. 6 felé megy az éhhomi cukrom...
Hát ez az én sztorim és véleményem, szívből voltam vegetáriánus 9 év filozófiája, életmódja és 9 év alatt kifejlődött énem változott meg, de megéri.
Előző vagyok. Kiegészíteném a napi 3 liter vízzel (lehetőleg tisztított vagy ásványvíz); koffeinmentes kávéval, kókusztejjel, steviával, xilittel.
A paleolit nem diéta, hanem életmód. :-)))
Tiszteletem a kitartásért és a józan ész követéséért, és (sokak nevében) gratulálok a gyógyuláshoz!
További jó egészséget kívánok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!