Sima paleóról váltok ketogén paleóra. Mire számíthatok?
Kedves Válaszolók, nagyon kérlek benneteket, hogy próbáljatok a kérdésre válaszolni... ami nem arról szól, hogy "drága-e a banán".
Még mindig nagyon várom HOZZÁÉRTŐK véleményét, pl tudom, hogy testépítők szoktak ketogén diétával szálkásítani.
Vitatéma még a kalóriadeficit kérdése (btw gyűlnek az empirikus tapasztalatok :)) Illetve, hogy elmúlik-e a szénhidrátok utáni vágy.
Időközben felmerült nálam még egy kérdés, dió, mandula, szezámmag beleférhet?
No, én is kicsit utánaolvastam... sok volt tegnap az olajos mag... érzem, hogy még nem vagyok ketózisban :( És valahogy azt is érzem, hogy csak az átállás lesz nehéz, már alig várom.
Olvastam azt is, hogy valamilyen indikátor papírral a vizeletből kimutatható a ketontestek jelenléte. Harcművész, erről tudsz valamit? Vagy valaki? Ilyesmit lehet patikában kapni?
Igen, létezik ilyen, biztos lehet kapni.
Ilyen teszt után szokták szerencsétlen orvosok az embert kórházba küldeni, mert "haldoklik". :) Persze ez csak félreértés a részükről, nem tehetnek róla hogy nem értenek a szakmájukhoz.
A kalória deficit csak egy irányelv, én nem gondolom hogy feltétlen azt kéne számolni de nagyon szembe menni sem lehet vele, attól hogy nem számoljuk ki még biztosan tudnunk kell hogy az energiaforrásként hasznosuló tápanyagokból kevesebbet viszünk be mint amennyit elhasználunk, a test kizárólag ekkor fog a raktárakhoz nyúlni.A tápanyagokat számolni (zsír fehérje szénhidrát) pontosabb és célravezetőbb.
A testépítők gyorsan képesek elérni a ketózist mert az intenzív súlyzós edzés katabolikus hatása biztosítja hogy az inzulin elhasználódjon. Edzésnél fontos a fokozatosság ,egy kezdő nem tud elég intenzíven edzeni és a szervezete sincs arra ráállva hogy hatékonyan az izmokba szállítsa a tápanyagot.
Nagyon birom hogy 100%ot kapott valamelyik okos aki szerint baromságot írtam és az agy nem áll át ketontestekre, miközben életében most találkozott először a ketogén szóval és valószínűleg le sem esett neki hogy mi most egy speciális diétáról beszélünk.
No, az első napok tapasztalatai... Valamit rosszul csinálok, elemezgetve az előző nap elfogyasztottakat,nagyjából tudom is mindig mit. Most már biztos, hogy nekem az olajos magvak és kemény sajtok nem férnek bele, mondjuk tény, hogy nem mértem, mennyit ettem ezekből. Fáradtság, némi rosszkedv és kézremegés, még nem érzem azt a bizonyos "zsírégető eufóriát". Gondban vagyok a mennyiségekkel, eddig azt ettem paleón belül, amit kívántam, a testem jelezte mire van szükség, most pedig csak sóvárgok a szénhidrát után, valószínűleg ezért is eszem jóval többet a kelleténél. A mérleg egyetlen grammal sem mutat kevesebbet, nyilván ebben az is benne van, hogy semmi "zöldet" nem ettem, így székrekedésem van.
Az edzésben nem vagyok kezdő, négy éve edző segítségével súlyzós edzést végzek heti 4-5 alkalommal+ kardiózom is. Voltam most is edzeni, persze lomhának és fáradtnak éreztem magam, de a kötelezőket végigcsináltam.
A következő lépés az lesz, hogy próbálok több vizet inni, és elhagyom a sajtot és a magvakat. Ha két-három napon belül nem indul el valami, akkor méregetni és számolni fogok.
Hjajj, nehéz ám :) Mindenhol azt írják, hogy csak az eleje ilyen... kitartok :))
Na jó, a ketogén még szerintem is durva.. én több nőtől is hallottam, hogy mennyire nehéz.
És pár apróság: Olajos magvakkal csak akkor lehet gond, ha valamilyen érzékenységed van rájuk (bakker, olyan enyhe allergiák is lehetnek, de hatnak a testre! remélhetőleg kemény paleóval elmúlnak..) vagy ha sokat eszel, és túl sok fitinsav kerül a testedbe. Az a fitát, ami az ásványi anyagokhoz kötődik és gátolja a felszívódást (szóval olajos magvakból mindenképpen kell a mérték, nem a zsír/energia tartalmuk miatt)
Akkor másik, ketogén mellett nem lehetne székrekedésed! Ha mozogsz, eszel rendesen akkor átmegy a hús, megemésztve kijön de ez nem járhat problémákkal!
Igyál eleget, erre tényleg figyelj. De ha nem esik jól a dolog, akkor nagyon figyelj oda. Tudományos alapja nincs a kívánásnak, én például néhány napja nagyon be tudnék tolni valami sütit, de hát lényegtelen. Viszont ha valami nem esik jól, ha olyan jelzései vannak a testednek mint a székrekedés arra figyelni kell.
Lehet ez a sajthoz köthető ám, nem is értem miért engedik az alkalmi sajt fogyasztást, én is ettem ma de hülyeség volt, tele van tejfehérjékkel.
Sima paleó jó, ketogén elvileg jó. De ha nem érzed jónak amit csinálsz, akkor csak okosan és ügyesen, ne erőltesd azt ami mégsem jó!! Ez fontos, a paleó az egészségről szól, pozitív élménynek kell lennie :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!