Hogy lehet az, hogy a civilizációs betegségek a 19. század közepén kezdődtek, és mostanra öltöttek járványos mértéket, ha a gabona okozza őket?
A fő ellenség megfelelő sorrendben: fruktóz, répacukor, keményítő. Barátod a zöldség, hús és a zsír.
A gabona vszínüleg régen is okozott gondot, csak az emberek nem tudtak róla (pl. én sem tudtam, hogy gluténérzékeny vagyok - vszínűleg voltam is 60 éven át).
Naaaa... emberek! Ne térjünk el a témától!!!
A paleolit tiltja a vegyszereket és az adalékokat, nagyon helyesen, teljesen egyetértek. Ezeket viszont paleolit nélkül is ki lehet kerülni, csak icipicit oda kell figyelni, és el kell olvasni a papírt, mielőtt az árut berakod a kosárba!
(Hogy példánál maradjunk: abban a kenyérben, amit a férjem otthon süt, biztosra veheted, hogy semmi oda nem való nincs.)
Mégsem azt a mondás, hogy ne egyél tartósítószeres, állományjavítós, adalékos kenyeret, hanem az, hogy gabonát eszel, meghalsz! És nincs hozzátéve, hogy csak akkor, ha nem mozogsz.
Tehát maradjunk az eredeti kérdésnél: miért nem ártott mindez 9800 évig?
Ja, és ne keverjük ide a gluténérzékenységet, mert az egy betegség. Nyilván a gluténérzékenységre kell a gluténmentes diéta. De aki nem gluténérzékeny, annak miért kéne diétázni?
Aki nem parlagfűallergiás, annak nem kell kerülnie a parlagfüvet. Aki meg nem köhög (mert nem fázott meg), annak nem kell gyógyszert szednie köhögésre.
A génmanipulációra az időjárás szélsőséges változásai miatt van szükség. Búzából rengeteg fajta létezik, az alap fajták a hegyvidéki, mediterrán típusú, félsivatagi, irdatlan sok féle van, a búza szinte bárhol megterem, még Oroszország tajgáin is.
Az eredeti kérdésnél maradva, szerintem kicsit élelmiszerlobbi szaga van, csak még nem igazán jöttem rá, hogy ez kinek hozna hasznot, bár egy elképzelésem van. Semmivel sem tudom alátámasztani, pusztán spekuláció:
HA az emberek kevesebb gabonát fogyasztanak, hússal kell pótolniuk. Ez jót tenne az állattartásnak, több haszon van rajta, mint a gabonán. Ha kevesebb gabona kell, mivel búzával állatot nem etetünk, mehet a helyére repce, kukorica, napraforgó, ezekből biodieselt tudunk előállítani, ami szintén sokkal több hasznot hoz, mint a kenyér. Az állatot lehet etetni szójával is, amiből lényegesen kevesebb kell neki, mint kukoricából, ötöde. Ez 9800 évig nem volt szempont, most pedig az lett.
A nagyanyáink/nagyapáink ettek lekvárt és tepertőt, és fehér kenyeret? Hát igen, ezért halt meg az egyik nagypapám cukorbetegség okozta neuropátia-lábszárfekély-amputáció kombóban. Ezért volt előtte epeköve is. A másik nagypapám ezért halt meg hasnyálmirigy rákban. Mindketten napi több mint 10 órát dolgoztak szabad levegőn a földeken, autójuk nem volt, szóval IGENIS a táplálkozáson múlik.
Nekem meg van a nagymamám régi olvasókönyve (=term.tud, életmód-tanácsadás, hittankönyv, szépirodalom egyben) 1935-ből. Feketén fehére benne van: "A cukor nagyon hasznos tápanyag az ember számára, FOGYASSZUNK BELŐLE MINÉL TÖBBET." Ezzel a szöveggel megbetegítette a nagypapámat (bár, valszeg ő is ebből a könyvből tanult, anyukámat, a nagynénémet (mindketten túlsúlyosak voltak gyerekkörükben és most is) és engem meg tesómat is tömni akar a cukros mérgező sütijeivel. Szerencsére én már nemet mondhatok, így diszkrét 77 év után megdőlni látszik az elmélet, hogy sok cukrot kell fogyasztani, mert az jó. A gabona ugyanilyen, mert az is szénhidrát.
Ajjaj, azért itt vannak súlyos pontatlanságok.
Először is a legfontosabb: a gabonaNEMESÍTÉS és a génmanipuláció nem ugyanaz. A génmanipulációt egyelőre eléggé tiltják Euróbában, legtöbb országban.
Nemesíteni viszont nemcsak gabonát nemesítenek, hanem zöldségeket és gyümölcsöket is, nem tudom, feltűnt-e nektek, hogy a 10-15-20 éve kapható fajták már teljesen eltüntek, és van helyettük "hasonló".
25 éve az első gyümölcs tavasszal (és nem volt import a szocializmusban!) az apró szemű cseresznye és az apró, fehér húsú őszibarack volt, utána jött az eper, aminek más volt az alakja és az íze is. Ma az első kapható magyar gyümölcs az eper, utána jön csak a cseresznye, ami viszont már nagy és vastag húsú. Ezek is az új fajták, a nemesítés eredményei.
Másik tévedés: a hasnyálmirigyrákot nem a cukor és nem a szénhidrát okozza. Egyrészt nem igazán tudják, hogy pontosan mi, de főleg a zöldségeken és gyümölcsökön található vegyszerek, ill. a felvágottakban található tartósítószer tehető felelőssé. (A felvágottról paleolit nélkül is le lehet mondani.)
Harmadszor: senki nem tagadja, hogy a töménytelen mennyiségű cukor és a cukorbetegség között van összefüggés, de ne csináljunk úgy, mintha kizárólag a cukor és a búza lenne a "hibás", és ne sugalljuk azt sem, hogy aki sok cukrot eszik, az biztosan cukorbeteg lesz. Mert ez nem igaz. Több milliárd ember nem lesz...
Az pedig tény, hogy a kezeletlen vagy rosszul kezelt cukorbetegség szövődményeinek súlyos következményei vannak (fekélyek, amputáció), de ha nem kezelik, a tüdőgyulladásba is bele lehet halni.
Negyedszer: én abban sem hiszek, hogy az elhízásért a cukor és a liszt tehető felelőssé önmagában. Sokkal inkább a mozgáshiány és az, ha valaki nem ismeri a mértékletességet.
Európában csak Magyarországon tiltják génmódosított gabonák termesztését, azért is produkálunk évről évre egyre rosszabb termésátlagokat. A nemesítés folyamán is változik a növény genetikája, alkalmazkodóbb lesz, kevesebb vízen is elél, szélsőségeket jobban tűri. Az, hogy itt konkrétan nem a növény dns láncait kezdjük bontogatni és módosítani laborban, ez esetben szinte mind1, a végeredmény hasonló, persze nem ugyanaz. Jelen körülmények között pl génmanipuláció nélkül nem tudnánk napraforgót termeszteni. Annyi növényi és állat kártevője van, illetve annyi mikroorganizmus fenyegeti, hogy vegyszeres védelem nélkül termeszthetetlen, csak sajnos a napraforgó a növényvédőkre is érzékenyen reagál és genetikailag tették ellenállóvá. Ezt persze nem tiltják, vagyis nem beszélnek róla, mert létkérdés, érdekes, itt nem emelnek szót a manipuláció ellen.
Eltértünk a témától, csak tisztázzuk ezt a kérdést, mert távolról azért van köze hozzá.
A cukorbetegség főleg a helytelen kezelés miatt "öl".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!