Kiszámoltam hogy milyen makró tápanyagok kellenek de ezt pontosan hogy is kellene egy korrekt jó étrendé alakítani?
Sziasztok! Most kezdenék bele a testépítésbe, ehhez először le szeretnék adni úgy kb 15-20 kilót 178cm vagyok 90 kiló 17f. A MyProtein oldalán számoltam ki hogy:
Fehérje 180g
Szénhidrát:90g
Zsír:135g
Kalória:2400Cal
Az lenne a kérdésem hogy egyeltalán hogyan is néz ki egy teljes étrend. Az a baj hogy suliba járok szóval minden egyes nap, csirkét és rizst becipelni nem tudok, valamint sajnos perpillanat nem engedhetek meg magamnak napi gyakorisággal tápkiegeket (anyagi okok), lehet valami "jót" kihozni belőle így?
Olyan szinten hülyeség számolgatni, hogy azt elmondani nem tudom! Ha most kezdesz bele, akkor meg főleg! Először ismerd meg a tested, aztán majd látod, hogy mire van igényed és mennyire. Hiába számolod ki a kaját, azt a napi életviteled befolyásolja, hogy mennyire van szükséged. Napi szinten változó a dolog...
Nézd csak meg az útépítőket, rakodómunkásokat, bányászokat. Mind izmos, szikár, erős férfiak. Nem számolgatják a kalóriákat, mégis megerősödnek. Sőt náluk olyan sincs - amit ugye a gyenge edzőtermi lurkók találtak ki, amikor már nem bírták a súlyt - hogy túledzés! Ez egy humbug! Ennyi erővel egy bányász heti csak egy nap dolgozhatna, mert utána túledzi magát? Pedig ő napi több tonnát mozgat meg, nem 10 kg-os súlyzókkal majomkodik fél órán át! Hanem heti szinten naponta mozgat meg több tonnákat, mégsem "edzi túl magát"...
Túl sok a felesleges mítosz a testépítés körül, a cégek jól megélnek a teljesen felesleges (és hosszú távon káros) kiegészítők, mint pl fehérjeporok eladásából stb... vagy éppen a túledzés mítoszából, amit azért találtak ki, hogy ne legyenek tele a termek és sokkal hosszabb ideig járj oda. Vagy szerinted attól tényleg erősebb leszel, ha hetente egy órát edzel egy izomcsoportot???? Hagyjuk már!
Napi szinten add neki, ami belefér, erősödni, izmosodni fogsz! Felesleges kiegészítőket enni, attól sem erősebb, sem kitartóbb nem leszel, bár, ha neked CSAK a látvány elég, akkor szedd, felfújni lehet vele az izmokat, de azt ugye tudod, amint abbahagyod az edzést, a szervezet le is bontja azokat, mert nem tudja fenntartani, mivel minél több rajtad az izom, annál több energiát "zabálnak" fel, és a szervezet optimális dolgokra törekszik, azaz lebontja a felesleges energiafalókat.
Ezért javasolnám inkább a munkát, vagy a saját súlyos edzést, mert az valóban megerősít, feszesít, szálkásít és tartós, megmaradó, fenntartható izomzatot épít. Felejtsd el, hogy grammra számolod a kaját, nyugodtan egyél bármit,a lényeg, hogy megfelelő, tartós munkára fogd az izmaidat, kényszerítsd a tested a fejlődésre. Ehhez még konditerem sem kell... gondolj bele a legtöbb kigyúrt kondis kissrác, tini bírna-e egy heti munkát mondjuk egy rakodótelepen?
Szívesen... de ez is csak egy nézőpont, neked lehet, hogy nem is megfelelő. Mondjuk én így csináltam.
Nem fiatalon kezdtem, 40 évesen éreztem úgy, hogy van rajtam túlsúly le kellene adni, mert később nehéz lesz. 18 kg-ot adtam le 9 hónap alatt, az azóta vissza sem jött. most 77 kg körül vagy a 184 centimmel.
Nem szedtem semmit, az ételt 15%-al csökkentettem, ugyanis akkor még a szervezet nem kezd el raktározni és izmot lebontani, hanem megpróbálja a veszteséget a felhalmozott zsírból fedezni.
Mindig mozogtam, sokat túráztam, gyalogoltam, így nekem a kezdeti időszak egyéb mozgások "tanulásából" állt. Nulla, azaz nulla fekvőtámaszt tudtam megcsinálni, hiába volt állóképességem 50 km teljesítménytúrára. Ezért saját testsúllyal elkezdtem tornázni otthon a csökkentett energiabevitel mellett. Arra mindig figyeltem, hogy megfelelően igyak folyadékot, illetve ha erősebben mozogtam, akkor kicsit többet is ettem. Amikor pár hét után a szervezetem hozzászokott a csökkentett ételbevitelhez/kalóriabevitelhez, akkor még egy kicsit visszafogtam, és beálltam egy szintre, amit azóta is tartok étkezésben. Eszek mindent, hiszen te is beláthatod, ha megeszel egy hamburgert attól hopp... nem hízol el! Szóval mindent eszek, de azért figyelek arra, hogy ne legyen túl sok, illetve már a szervezetem kevesebbet is kíván.
Közben elkezdtem fekvőtámaszokat csinálni, először térdelve, és asztalnak támaszkodva, bebukásig - olyan 140-200 körül. És mindenhova gyalog mentem.
Ma 43 évesen meg tudok csinálni egy huzamban 30 fekvőtámaszt - tudom ez nevetséges sokaknak, de ma Magyarországon a hasonló korosztály 90%-a tízet sem tud, illetve ha lebontom 3x8-as adagokra fél perc pihenővel és közöttük 2 perc pihenővel, akkor megy a száz fekvőtámasz.
A hátamat is elkezdtem edzeni, az interneten sok hasznos technikát találni otthoni hátedzésre.
Nem lettem full izmos, de egészségesebb, feszesebb lettem, némi izom is feljött, főleg mellre és hátra, dinamikusabb lettem tőle, és erősebb is. Gondolkodom, hogy talán továbblépek, komolyabb gyakorlatokra utcai játszótereken található rudakon, de még nem vitt rá a jólélek :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!