Kevert ételek kalóriaszámlálása, hogyan?
Kevert ételek alatt - hogy egyszerű példát írjak - gondolok például a rizses húsra. Vagy rizi-bizi (bármilyen zöldséges rizs), mint köret.
A kérdés általános, minden ilyen jellegű kevert ételre vonatkozik. Brassói, stb.
Külön-külön a hozzávalók kalóriaértéke megvan főzés előtt, akár főzés után is (rizs esetén pl.), de ha összekeverem a dolgokat, akkor evésnél már nem lehet grammra lemérni, hogy mennyi az egyik, mennyi a másik.
Ilyen esetben hogy mérek kalóriát?
1 Olvasd el a kérdést, nem ezzel van a problémám.
2 Általánosságban ezzel tisztában vagyok, elpárolgás stb. Ám ilyen esetben ez nem elég szerintem, nem?
Konkrétan, mondjuk kukoricás rizs, mint köret. Külön megvan a kukorica kalória meg a rizs kalória főzés után, ez ok. De összekeverem. És ha eszek belőle, akkor abban lesz X kukorica meg Y rizs. De nem fogom tudni, mennyi az X meg az Y, hiszen egyben van az egész. És a kettőnek más a kalóriája.
Kicsiben: nem mindegy hogy a tíz szem rizsemhez három db kukorica keveredik, vagy a hat szem rizshez kerül öt kukorica... pedig ugyanannyi amit megeszek.
(De mondhattam volna a brassóit hússal meg krumplival, vagy a rizseshúst, mielőtt valaki azt mondja hogy egyem külön...)
1. Minden nyers hozzávalót lemérsz és kiszámítod a kcal értéket.
2. Elkészíted az ételt és a kész súlyt pontosan leméred. Ezzel megkapod az összes megfött étel súlyát, és ez ugyannyi kcal, mint az összeteveöké nyersen.
3. A kiszedett adagot leméred grammra és ennek alapján kiszámolod a tányéron lévö adag kcal-értékét.
Feltételezed, hogy egyenletesen oszlik el, én is ezt csinálom levesnél, ott mást nem is lehet.
Kevert cuccnál, ha ennyire izgat, külön leméred és a tányérodban kevered össze.
De olyan kicsi a tévedés, hogy nincs értelme ezen pörögni, bizonyára sokkal többet tévedsz mással (pl. egy csomó növényi termés érettségtől, időjárástól függően más kalóriatartalmú).
Ki lehet számolni. MOst csak példát írok, nem biztos, hogy jók a számadatok, de:
főtt rizs 1 kg 1950 kcal
hús 50 dkg 785 kcal
vöröshagyma 110 g 44 kcal
paradicsom 75 g 17 kcal
stb
Összesen: 1685 g - 2796 kcal
Összeadod a súlyokat és a kalóriákat, majd elosztod annyival, amennyit eszel. Egy adag kb. 200-300 g.
Ha a fenti példát nézzük, ha 1685 g 2796 kcal, akkor mondjuk 250 g 414 kcal arányosítva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!