A kalóriaszámolgatás nálam totál becsapás. Másnál nem?
24/F
Én egy átlag testalkat vagyok. Körülbelül a napi táplálkozásom: Egy tál étel ebédre, ( kiszámoltam, kb 400 és 600 kalória között mozgó adag) és vacsorára rendszerint egy üres kolbászdarabot eszek, ami szintén olyan 600 kalória körül van, ha nem kevesebb. Kizárólag csapvizet iszok. Nincs napközben semmi nassolás, üdítőivás, rágcsa, SEMMI! Na most, ez kb 1200 kalória, és a puszta életben-maradáshoz is elvileg, ha csak egész nap fekszek az ágyban, 2000 kalóriát eléget az ember. Akkor nekem nem kéne véletlenül kegyetlen intenzitással fogynom ilyen körülmények között? Főleg, ha hozzárakom, hogy minden nap gyalog megyek a munkahelyemre, ott is kell sokat gyalogolnom, összesen olyan napi 7-8 kilómétert sétálok. Ami azért eléggé sok kalória égetés. Kb 3000 kalória amit kiadok magamból, és 1200 amit felveszek. És ezzel úgymond stagnál a súlyom. De ha ne adj isten, megennék még ezen étkezések mellé napi 3 tábla milkát, (még akkor is mínuszba lenne a kalóriabevitelem) és OLYAN MOCSKOS MÓDÓN ELHÍZNÉK, HOGY AZ VALAMI BORZALMAS! Ha csak napi 1 tábla milkát ennék még meg emellé, akkor is lassú hízás lenne a sorsom, mondjuk olyan havi fél-egy kilónyi. Tudom, mert tapasztaltam. Na ezek után adjon valaki magyarázatot, hogy mi értelme a kalóriáknak... De legyen akár csipsz, akák csoki, akár kóla, rágcsálnivaló, ezekből hiába ezek sokkal sokkal kevesebb kalóriát, mint amennyit utána ledolgozok, akkor is hízok... Pedig nem vagyok beteg, és a felmenőim se voltak kövérek.
Nem a kalóriaszámolgatás a becsapás, hanem te csapod be saját magad. Vagy szimplán rosszul számolsz.
Kíváncsi lennék a 4-600 kalóriás ebédedre (mennyiségekkel), csak mert én nő vagyok, és alig bírok beleférni a 600-ba...
És... NEM éget el az ember fekvéssel 2000 kalóriát. 2000 kalóriára egy átlagos testalkatú nőnek van szüksége, aki rendszeresen mozog is valamennyit.
Szóval valami nagyon-nagyon nem stimmel a számításaiddal.
A kalóriaszámláláson bukhat vagy állhat egy diéta, legyen az fogyás vagy izomtömeg-növelés céllal.
Mindent nyersen mérj, egy borsófőzeléknél ne az internetes kész hasraütéssel készülő kalkuláció alapján számolj, hanem külön hozzávalóidat mérd le, nézd meg a kalóriamennyiségüket és stb.
A rántotthús pl magába szív ha CSAK 10g olajat, már 90kcal-lal több mint a kalkulációd, valószínűleg. na ez az érték inkább tízszerese ennek főleg ha több szelet húsról van szó, ergo csak a magába szívott olajjal 900 kcal plusznál jársz.
Ha követni akarod a kalóriabeviteled, könnyebben nyomonkövethető, ne zsírral átitatott, vagy cukorral beoltott (savanyúság) ételeket fogyassz.
A másik pedig, hogy számold ki a TDEE-det (a napi szükséges kalóriabeviteled pár alapadat alapján nézz ennek utána nem dobok linket és stb, magyar oldalakat is találsz ha nem tudsz angolul).
Üdv.
Kiegészítésként a másik alapvető fogalom a makrotápanyagok biológiai értéke volna, pl glikémiás index a szénhidrátnál, telített és telítetlen zsírsavak aránya a zsíroknál, stb.
Az alapkérdés utolsó gondolatához fűzöm csak.
Nyilván átlag alatti genetikád lehet anyagcserét, hízásra hajlamot és makrotápanyag-hasznosulást tekintve, nem mindenkinek való az IIFYM típusú diéta, életvitel, étrend.
Tartok én is attól, hogy jóval hízékonyabb vagyok az átlagnál, ami elég nagy szemétség, tekintve hogy a felmenőim az én koromban annyit ehettek amennyit akartak, és olyan vékonyak maradtak mint a paradicsomkaró.
De azért is vagyok szkeptikus a kalóriákkal, mert szerintem nem lehet mindenkire kivetíteni ezt. Például a régi kínai földművesek, akik gyakorlatilag egy marék rízst ettek naponta, miközben látástól vakulásig dolgoztak a földeken. Nekik mínusz 280 kilósnak kellett volna már lenniük, mégsem fogytak el.
Maradjunk annyiban,hogy nem ismered a régi kínai földműveseket.
Visszatérve a kalóriaszámoláshoz...ha valóban úgy van ahogy te írtad akkor valószínűleg már gallyra tetted az anyagcserédet és azért nem tudsz normális mennyiségeket enni hízás nélkül.
A jó hír,hogy ezt is vissza lehet fordítani,kellő odafigyeléssel,fokozatosan....1200 kcal egy vékony,alacsony lánynak is igen kevés.
Ez a mennyiség éhezés. Ehhez a szetvezeted hozzászokott azaz lelassult azvanyagcseréd,de irdatlanul...
Beteg talán csak azért nem vagy, mert még fiatal vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!