Ez tényleg igaz, hogy ha kevesebbet eszel, meghízol?
A Kalóriabázis fórumán olvastam:
"Először is meg kell állapítani az alapanyagcsere értékedet, ami a BMR (Basal Metabolic Rate). Ez egy kalóriaérték, ami arra elég, hogy a szervezeted alapfunkcióit ellássa (izmok működése, agyműködés, légzés, stb.). Ezt az kalóriamennyiséget akkor is elégeti a szervezeted, ha semmit sem csinálsz. Ez alatt nem szabad enned, mert ebben az esetben lelassul az anyagcseréd, ami azt jelenti, hogy egy ideig fogyni fogsz, majd egyre lassabban fogysz, végül megáll a fogyásod, később pedig ebből akár hízás is lehet. A BMR-től kisebb napi bevitt kalóriamennyiség esetén gyakorlatilag éhezteted a szervezeted. Ha valaki huzamosabb ideig ezen értéke alatt eszik és visszaáll az ezen érték feletti étkezésre, akkor 2-3 hétig stagnálhat és/vagy hízhat is néhány kg-ot. A BMR alatti tartós evéstől a szervezet egy idő utána besokall, mert éhezik és ekkor jöhetnek az éhségrohamok, ami során ezen érték többszörösét is meg lehet enni. Ebből szokott a jojó effektus kialakulni (egy ideig gyorsan fogy, majd stagnál, később pedig rohamosan hízik, végül pedig több lesz, mint amikor elkezdte az fogyókúrát).
Fogyni vágyók esetén érdemes úgy megválasztani a napi kalóriakeretet, hogy a BMR érték felett kb. 100 kcal-val legyen a napi keret, de ezt sem fix keretként kell beállítani, hanem addig kell állítgatni a heti fogyás mértékét, amíg ki nem jön ez az érték. Erre azért van szükség, mert míg fix keret esetén több kg fogyás után is ugyanannyi marad a napi keret, míg a heti fogyás beállításánál a súllyal együtt csökken a napi keret. A súllyal együtt amúgy a BMR is csökken, de lassabb mértékben, mint a napi keret, így egy idő után utolérheti a napi keret a BMR-t. Minden 5-10 kg leadott felesleg után érdemes újra beállítani a heti fogyás mértékét, hogy a napi keret mindig a BMR felett legyen.
A heti fogyás mértéke 0,1-0,7 kg között változhat. 1 kg feletti heti fogyás esetén már biztosan van jelentős mennyiségű izomvesztés is. Kisebb mértékű fogyás esetén kisebb az esélye, hogy izomból fogyjunk megfelelő mozgás és megfelelő folyadékbevitel mellett. Emellett a nagyobb túlsúllyal rendelkezők esetén számolni kell a bőr visszahúzódásával is, ami az előző mondatban említett két tényezőtől függ (a genetikától is, de az előbbi két dolgot tudjuk befolyásolni)."
De szeintem ez nettó hülyeség, mert mitől fogyna le az ember, ha nem eszik kevesebbet? Oké, lehet ,hogy lassan fogyogatsz, ha addig mondjuk 5000 kalóriát ettél és utána csak 2200-at, de így kb. havi 1 kilót lehet leadni. Az meg nem fogyás, hanem lópikula.
Miert lenne hulyeseg? Tudomanyosan bizonyitott teny. Ha kikeszited a szervezeted azzal hogy a szuksegesnel kevesebbet eszel akkor a szervezeted magyaran ehezik. Eloszor lefogyhat az ember igy izombol meg zsirbol de a szervezet ezt megjegyzi aztan mivel ehezett kesobb minden mennyisegu kajat rogton zsirba rak mert nem akar maskor is ehezni. Hetkoznapi nyelven igy talan erted.
Am normalisan kell kajalni meg edzeni. Izombol azert is nem ajanlatos fogyni mert az izom fenntartasaert eleve tobb kaloriat eget el a test. Ahhoz hogy zsir legyen meg nem. Szoval aki izmosabb kicsit az ergo tobbet is ehet mivel a izomhoz tobb energia kell. A kinezet a fontos nem a kilok. Mert ha valaki lefogy izombol akkor lehet hogy sulyba kevesebb lesz de zsiros plottyedt kinezete lesz.
Szoval jah , gondolkodni kell neha csak esszeruen. Amit kaloriabazisrol belinkeltel az meg nem hulyeseg. Tudom hogy a noi magazinos 1het/-5kg jobban hangzik de az a NETTO HULYESEG
Figyelj. Lehet fogyni heti 5-10kg-t. Persze. Csak az nem zsír lesz, hanem izom, víz, salakanyag, és kevés zsír. Ha skinny fat akarsz lenni, hajrá, csak aztán ne 40 kilósan várd a szexi alakot, mert azt aztán várhatod.
Amerikában és angliában is csináltak pár éve egy The Biggest Loser sorozatot. A cél, hogy a kövér emberek minél gyorsabban, minél többet fogyjanak. A verseny győztese, (aki a legdrasztikusabban fogyott le) rövid időn belül újra meghízott, pedig tartotta a kalóriamegszorításon alapuló diétáját. Aztán az orvosok 2-3 évvel később megvizsgálták, hogy miért hízik az az ember minimális energiabevitel mellett. Egy 25+ éves, magas férfi alapanyagcseréje 800 kalória volt. A szervezete hozzászokott az éhezéshez (lelassította a sejtek regenerálódási, osztódási folyamatát stb), így a mai napig egy átlagos férfi kalóriaszükségletének felén tengeti napjait, miközben hízik is. Biztos nagyon megérte gyorsan lefogyni, ugye?
Személy szerint inkább fogynék lassan, mint hogy egészséügyi problémáim legyenek a későbbiekben... (amikor lefogytam akkor 2200 kalóriát ettem, napi 1-2 órát intenzíven sportoltam, fogytam havi 2-3kg-t, és közben az izomtömegemet is növeltem)
Ne hidd már magad olyan okosnak... Olyan lekezelően, kioktatóan írtál, hogy eleve ellenszenvesnek találtalak, bocsi.
Annyira érdekel, hogy pár taknyos hülyegyerek ellenszenvesnek talál :D
Megtiszteltetésnek veszem.
2 sor alapján találtál ellenszenvesnek, hülyegyerek, gratulálok.
Aki az "am" szót leírja, az úgysem ember a szememben, a véleménye irreleváns.
Szó sincs arról egyébként, hogy heti 5 kilót akarnék fogyni, de mondjuk heti 1-et biztos. Ami annál kevesebb, az nem nevezhető fogyókúrának egy túlsúlyos ember esetében.
Pedig nem hülyeség.
Nem tudom neked,hogy jött ki a havi 1 kg. Ha csak 0,5 el számolunk az akkor is -2 kg/hó ami lehet,hogy kevésnek tűnik de hosszútávon többre megy vele az ember. Én heti 0.5 kg fogytam (volt,hogy többet) és fél év alatt elértem amit akartam, 76-ról 64-re mindenféle nehézség vagy éhezés nélkül lementem.
Itt egy jó kis írás az evésről:
Márpedig heti 0.3 kg szerintem szép fogyás, én elégedett voltam vele. Az évi 0-val, ami egy ideje megy, kevésbé.
Ez csap apró megjegyzés, a heti 0,5-1 kg teljesen reális sokak száméára, egészségesen is. Kis feleslegnél mozogni kell hozzá, de az úgyis az egészséges élet része.
Az köztudott, hogy heti 1 kg fogyás fölött valószínűleg fokozott az izomvesztés. Nagyon kövér embereknél nem feltétlenül.
Az is ismert, hogy koplalni nem célszerű, sok okból. Az is fokozott izomvesztést jelent.
A BMR-re nem tudok mit mondani, nem értek hozzá, de furának tartom, hogy valaki koplalna és ártana a fogyásának CSAK AZÉRT, mert mondjuk párszáz kcalos deficitje van s nem mozog (úgyhogy a BMR iszonyú közel áll a teljeshez)...
Én egyszer csináltam egészségügyi diétát, szinte 0 szénhidráttal, alig zsírral, kb heti 2 kiló ment úgy egy-másfél hónapig. Az orvosom azt mondta, menjek sportolni, mert ez így izomveszteség is.
De egyébként ez attól is függ, hány kiló vagy, mennyi a súlyfelesleged. 110 kilóból eleve gyorsabban apad a felesleg, ha kevesebb kalóriát visz be az ember.
De koplalni teljesen felesleges, egészségtelen, és az ember komfortérzetének se tesz jót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!