Mennyi kalóriát vihetek be és miből mennyit?
162 cm vagyok és 81 Kg /Nő
Heti 3x40 -60 percet sportolok
Ki kell tapasztalni. Ekkora koromban 2000 kcallal is lassan fogytam mozgás nélkül (alatta éheztem volna, ezért ettem ennyit... néha pedig többet), de vannak emberek lassabb anyagcserével, ahogy gyorsabbal és több, kevesebb izommal is... A mozgáson lehet még dobni, ha tudsz, bár nem tudom, mennyire csinálod intenzíven. S azért ez már nem rossz a mai világban.
Nem vagy nagy, én 1500-1600 kcalból indulnék ki a helyedben, ha megy s onnan változtatnék, ha kell.
Hogy miből mennyit, az más téma. 1,5-2g/nettó ttkg fehérje, minimum 0,5 g/ttkg zsír s annyi szénhidrát, hogy jó legyen a kalóriabevitel. De emelheted is a zsírt a szénhidrát rovására, emberfüggő, kinek mi jön be.
A konkrét ételek is egyénfüggőek. A lassú ch általában sokkal előnyösebb.
Első lepeskent szerintem nézd meg, mennyi kalóriát viszel be egy nap és azt miből (jegyzetelj és mérd az adagokat). Átlagos napot nézz, nassolással együtt! Akár több napról is készíts jegyzetet. És utána ha pl. 2000-et, akkor kezdd el csökkenteni: először 1850-1800-1700-1600. Szerintem a fokozatosság fontos. Egyébként szerintem is olyan 1700-as lehetsz, de ki tudja... Szóval a számlálas után látni fogod, mit tudsz elengedni (pl. üdítő helyett vizet kéne inni vagy "azt a 4db oreot (kb 200 kalória) nem kellett volna megenni" stb.). Ahogy az előző válaszoló írta, nagyon egyénfüggő, kinek mi a tápláló, vagy mi az, ami hiányában rosszul érzi magát. Én például imádom a sütiket, amik nem éppen fogyókúrás ételfajták. De muszáj valami desszerttel lezárnom az ebédet. Ezt belekalkulálom. :-) Szóval dönts inkább te, minek az elhagyása nem okoz neked problémát.
Akkor fontos, hogy ha teheted, nagyjából egy időpontokban étkezz minden nap.
Látom, sportolsz. Nagyon jó, csak így tovább. Ha kíváncsi vagy, mennyi kalóriát égetsz vele, vannak erre számlálók is. 30-60 perc (metabolizmusfüggő) mozgás során még az aznap bevitt szenhidratot égeted. Majd csak utána kezdi el a szervezet a zsírraktárakat is elővenni, hogy energiát nYerjen a mozgáshoz. Azt is érdemes tudni, hogy ha rendszeresen sportolsz, ez az idő lerövidül, azaz a szervezet hamarabb nyúl a zsírraktárakhoz.
Kalóriatáblázatok vannak a neten, azokból megtudhatod, mik az alacsonyabb kategóriájú ételek. Segítségükkel könnyebben dönthetsz, mit kéne enned, illetve elhagynod.
Hát, ennyi. Remélem, segítettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!