Hogyan szamolom a kaloriat? Pl babfozelek eseteben?
Tegyuk fel, hogy fel kilo mirelit babbol, 2 evokalanal 12%os tejfollel, 2 evokanal graham liszttel, pl 1 liter vizzel keszitem valamennyi olajjal.
Ezeket a kimert osszetevoket lemerem merlegen, feljegyzem, megfozom.
Es tovabb?
Nem ertem az egeszet. 😕
Adva van egy nagy adag babfozelek kifozve nem tudom 2000 kaloria, ebbol kiveszek magamnak 15 dekat amit lemerek es elosztom az osszkaloriat a kivett mennyiseggel?
Jol gondolom?
De van ami nyersen tobb kaloria mint fozve vagy nem?
Igen, minden hozzávalót mérj le, nézd meg kalóriatáblázatban a hozzájuk tartozó adatokat. (ha a csomagoláson nincsen, neten biztos találsz)
Ezeket összeadod, és kijön x kalória.
Tegyük fel összejött egy kiló főzelék (csakhogy kerek számokkal példálózzak) és te kiszámoltad, hogy pl a napi kalóriakeretedbe márcsak 500 kalória fér bele. Akkor egyszerűen kiporciózod. Az össz kalóriát (az x-et) elosztod az 500-al (vagy ahány kalóriát szeretnél bevinni) és így megkapod, hogy hány részre kell úgymond 'szétválasztanod' a kaját, hogy egy része 500 kalória legyen.
Persze ilyen ételek esetében +- pár kalória lehetséges.
Addig jó, hoyg minden összetevöt lemérsz nyersen, utána megfözöd (a vizet is beleméred) - ezek össz kalóriája lesz a kész ételben.
De amikor kész az egész, akkor készen is le kell mérni az össz súlyt, mert a fözés közben elpárolog a folyadék egy része, és így a a végén kevesebb a súlya, mint az összetevöké összesen volt.
Erre a kész súlyra számolod az összes alapanyak kcal-tartalmát és ezt osztod utána az adagok súlyával.
Igen igy mar vilagos kedves 2es es3as valaszolo!
Nagyon koszonom !
"Semmi nem több kcal nyersen mint főzve... főzve pusztán a víz tűnik el sokmindenből..."
SOk minden kevesebb vagy több nyersen, mint megfözve, mert a kcal-t 100 g-ra adják meg. Ha valamiböl kifö/sül a víz, akkor 100g kész ételben több kcal lesz, mint a nyersben, mert pl 100 g nyersböl lesz 80 g kész, ezért 100 g készhez több nyers kellett.
A nyersen kevesebb, mint készen-re meg az elöbb írtam le a magyarázatot
Na most mar vegkepp nem ertem.
100 gramm rizs nyersen uai kaloria mint a fott 20 deka. Ez oke.
De tegyuk fel h lemerek 150 gramm nyers hozzavalokbol allo tojasrantottat tele zoldseggel, ennek a kaloriatartalma pl 300 kaloria.
Megsulve kimegy sok viz, lesz beloluk 110 gramm. Akkor ez igy hany kaloria? Hogyan kell szamolni?
"De tegyuk fel h lemerek 150 gramm nyers hozzavalokbol allo tojasrantottat tele zoldseggel, ennek a kaloriatartalma pl 300 kaloria.
Megsulve kimegy sok viz, lesz beloluk 110 gramm. Akkor ez igy hany kaloria? Hogyan kell szamolni?"
A tojásrántotta nyers összetevöiben van 300 kcal - ez marad is, mert nem tud kimenni belöle, és ez nyersen 150 g.
De mivel megsütötted, kiment belöle 50 g víz, ezért a súlya 100 g lett, a 300 kcal viszont bennemaradt.
Ezért kész tojásrántotta (megsütve) kalóratartalma 100 g-ra nézve 300 kcal lesz. (Mivel a nyers súlból kiment 50 g, a kcal viszont maradt.)
Tehát a 150g "nyers" rántottában ugyannyi kcal van, mint a 100g "sültben", csak a súlya változott.
Nem tudom érthetö-e így, ha nem írj vissza, akár privátban is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!