Nem változik a súlyom, mi lehet a baj?
178 magas 70kg-os férfi vagyok, a napi kalóriaszükségletem alapjáraton kb. 2700Kcal. Egy hete folyamatosan odafigyelve, egészségesen étkezem, a kalória mennyiséget napi 500-1000 kalóriával csökkentettem,
a fehérje bevitelem 100-140G / nap,
szénhidrátbevitel 200G alatt van,
a zsírbevitel 30-50g / nap
és az utóbbi hetekben heti 3 alkalommal sportolok is. Természetes hogy nem indult még be a zsírégetés / súlycsökkenés ennyi idő alatt ? (se a mérleg nem mutatott változást, sem pedig a tükör :/ ) Kb. heti 1 kg-mal kellene fogynom a fent leírt Kcal és tápanyag mennyisége szerint.
Tudom, hogy elméletileg a súly/magasság arány teljesen megfelelő, de sajnos az elmélet és a gyakorlat nem mindig tükrözi egymást, kicsit pocakos vagyok és a mellem is zsíros... Valami tanácsot tudtok adni ? Tudom hogy az 1 hét kevés, de ha valamit nem jól csinálok, akkor most változtassak rajta..
Fehérje 2-3g/tskg, szénhidrát 1,5-2g/tskg, zsír <20g
Ez nálad kb.: fehérje 140-210g, szénhidrát 105-140g, zsír 15-20g
Nem tudom mennyire tervezed komolyan venni a dolgot, de ha kicsit jobban, akkor a feldolgozott ételeket kerüld.
Fehérje forrásnak jó a csirke és pulykamell, a halak, a tojásfehérje és a zsírszegény túró.
Szénhidrátnak én rizst és zabpelyhet eszek, reggelire mehet a zab a többi étkezéshez meg a rizs.
Zsír bevitelére az egyik legjobb megoldás a hal és lenmagolaj, mindkettő elérhető kapszula formában, de főzés közben felhasználhatsz kókuszolajat is.
Fontos, hogy lefekvéshez közel már ne fogyassz szénhidrátot, azt a szervezet alvás közben már nem nagyon tudja feldolgozni.
Én 6x eszem egy nap, reggelire zab, aztán 4xcsirkemell és rizs és vacsorára egy kis zsírszegény túró.
Megfelelő mennyiségű zöldség elősegíti az anyagcserét, vitaminokat is be lehet vinni velük, de én szedek mellé még multivitamint és c vitamint is.
Sportolás alatt nem tudom mit értesz, de napi 1 óra aerob edzéssel rá bírod venni a tested, hogy a "raktárból" vegyen üzemanyagot.
Általában azzal szokott lenni a gond, hogy nem nagyon tartják be az emberek a diétát, nem mondanak le a szendvicsről vagy a néha napján (ami egyre sűrűsödik) az 1-1 csokiról és magukat verik át.
Nekem a fenti arányok váltak be, szépen tartható vele a heti 1 kg.
A sporttal együtt 500-1000 Kcal mínusz, azért van ez a tól ig, mert a pihenőnapokon kicsit kevesebb az elégetett mennyiség :) Egyébként a fegyencedzésből a 6 gyakorlatot végzem heti 3 alkalommal, (fekvő, húzódzkodás, kézenállás, híd, guggolás, lábhúzás /-nem tudom a pontos nevét-/, ez alkalmanként kb 40 percet vesz igénybe, a végére izzadok is rendesen :) + heti 1-szer befigyel egy kis kardió mozgás is ( bicajozás, szabadban, vagy taposógépezés)
Az étrendem teljesen megváltoztattam, a hús főként csirkemellből tevődik össze, sok főzeléket csinálok pl lencse sárgaborsó, olaj nélkül, kevés zsírszegény tejföllel és teljes kiőrlésű liszttel habarva, napi szinten sok zöldség (saláta, uborka, karfiol, brokkoli, répa a leggyakoribbak) fő étkezések között gyümölcs pl. alma, mandarin...
A feldolgozott ételeket igyekszem kerülni, sajnos a munkám és a több műszakos munkarend miatt nem tudom betartani a napi 5-6 étkezést, és az időpontok is mindig változnak,
Sajnos a zsírbevitelt nagyon nehéz betartani, eddig a fentebb leírt érték alá sose sikerült.
Elviekben, akkor nem rossz amit csinálsz, próbáld hetente csak 1x mérni magad ugyanabban az időben, én hétfőnként szoktam ébredés után. Nálam az első 2 hétben leszaladt 4-5 kg és azóta meg tartom átlagban a heti 1kg-ot.
0,5-1kg hetente ami elfogadható, ha ennél több vagy kevesebb megy le, akkor változtatni kell az étrenden/mozgáson.
Főzelékeket én a liszt miatt nem szoktam, de brokkoliból egész tűrhető levest lehet csinálni.
(#2-es voltam)
Most már értem :) Kicsit megijedtem, ahogy látom a 2000-2400 Kcal, én a mai nap igen alul teljesítettem, nem tudom ez mennyire lehet baj, 4x ettem, különösebben nem érzem magam éhesnek, viszont 960 körül van a mai kalória adag. 105g fehérje, 91g szénhidrát és 20g zsír.
Egyébként itt egy kép vezetve az étkezésemről, és a hozzá tartozó adatokról.. (mai nap)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!