Fogyózznom kellene?
Ilyen korban nem egészséges fogyózni. Inkább tornázz! (Ha modellnek készülsz akkor szerintem fogyózz és tornázz is.)
Végezz hasonló feladatokat!:
Remélem segítettem. Sok szerencsét! :)
Fiatalon azt hiszed van olyan, hogy kell, de nincs.
A súlyod viszont távolról sem normális, ha tippelnem kéne azt gondolnám tisztességgel tolod a kenyeret / tejes kajákat vagy édességeket, esetleg nassolnivalókat.
De még így sem kell "fogyózni", meg fogyni sem. Inkább az a kérdés, szeretnél-e.
Mindenképpen, mivel a gyermekkori elhízás veszélyesebb, mint a felnőttkori. Ebben a korban ugyanis a zsírsejtek még osztódnak, tehát több zsírszöveted lesz, mint egy olyan embernek, aki gyermekkorában nem volt túlsúlyos.
Ez azt jelenti, hogy a későbbiekben bár le tudsz fogyni, de sokkal gyorsabban és kevesebb kalóriabevitel mellett fogod visszaszedni a túlsúlyod, ha nem figyelsz az étrendedre/nem mozogsz.
Sajnos velem is ezt történt, most 22 éves vagyok, és rendszeresen kell sportolnom, illetve nagyon kell figyelnem a bevitt kalóriákra, hogy tartani tudjam a súlyomat.
Persze 12 évesen nem kell durva fogyókúrába kezdened, nem is tanácsos. Mozogj sokat! Pl ha van kutyád, vidd el sétálni rendszeresen, biciklizz, görkorizz, vagy ami tetszik.
Az étkezéseddel kapcsolatban pedig arra figyelj, hogy ne egyél sok cukros baromságot (hanyagold az üdítőket, édességeket, chipseket, minimalizáld a kenyér- és lisztfogyasztásod), ehelyett próbálj meg több zöldséget, gyümit, tejterméket, husit stb. enni.
Nem lesz itt gond, ahogy fejlődsz, úgy fog lemenni ez a kis túlsúly, csak arra ügyelj, hogy legalább ezt az állapotot tartsd, ne hízz el :)
" de sokkal gyorsabban és kevesebb kalóriabevitel mellett fogod visszaszedni a túlsúlyod, ha nem figyelsz az étrendedre/nem mozogsz. "
Azért, mert gyerekkorban mondjuk több zsírsejtje lett ? O_o
"rendszeresen kell sportolnom, illetve nagyon kell figyelnem a bevitt kalóriákra, hogy tartani tudjam a súlyomat. "
De pl. az ételek mennyisége megfelelő?
Nagyon sok lisztérzékeny / tejérzékeny szenved sokat az edzéssel, centizi a kalóriákat, mert 'ők ilyen hízékonyak' és figyelniük kell. Nem, csak érzékenyek és folyton mérgezésnek teszik ki magukat, szimplán csak nehezítik a saját dolgukat.
Nyilván nem tudom látatlanban, hogy valaki ilyen cipőben jár-e, de elég gyakori.
#5 vagyok.
Igen, azért, mert gyermekkorában több zsírsejtje lesz. A gyermekkori elhízást éppen ezért hyperplasiás elhízásnak nevezzük (tehát a zsírsejtek száma is növekszik), szemben a felnőttkori hypetrophiás elhízással (ahol csak a már meglévő zsírsejteknek a mérete nő, a sejtek száma azonban változatlan).
Hogy hétköznapi példával illusztráljam: ha neked van 10 vödröd, XY-nak meg 5 vödre, akkor te értelemszerűen jóval több vizet tudsz felhalmozni egyszerre, hiszen nagyobb a kapacitásod. Na, így van ez az elhízással is. Akinek gyermekkorában sok zsírsejtje keletezik, az sokkal több zsírt képes felhalmozni, sokkal könnyebben.
Saját példámra visszatérve: igen, az ételek mennyisége és minősége is megfelelő. Ha tartom a súlyom. Ha elkezdek össze-vissza enni (ez jellemző vizsgaidőszakban, amikor kevesebbet mozgok, néha becsúszik egy-egy pizzaszelet vagy péksüti), akkor nagyon gyorsan elkezdek hízni. Pedig nem eszem többet, mint egyébként, csak másféle ételeket kevesebb mozgás mellett.
Egyébként a coeliakia (lisztérzékenység) az jellemzően éppen fogyással társul, mivel a vékonybélbolyhok leépülése miatt romlik a felszívódás. A tejérzékenységnek is megvannak a jellemző tünetei. Nekem nincsenek emésztőrendszeri problémáim, csak hízékony vagyok, ennyi.
Take-home message: vigyázzatok a gyermeketekre, hogy ne hízzon el :) Az ő érdekükben! Illetve aki tinédzser, az már saját magára is tud vigyázni ;)
Azzal tökre egyetértek, hogy senki se betegítse meg a gyerekét (a gyerekek elhízása is betegség ilyen szempontból).
De szinte biztos vagyok benne, hogy az ember a 10 vödrét (a meglévő zsírsejtjeit, akármennyi is van) csak akkor tölti teli, ha beteg..
Ki cipel annyit?
Az, aki lökött és gabonát meg tejet eszik.
A liszt- és tejérzékenységnek nem csak a fogyás és a fosás a tünetei, pont az a lényeg, amit sokan ignorálnak, hogy rengeteg (több?) ember atipikus tüneteket ad, ami a hízás, gyulladások, migrén stb.
Akinek nem pusztul le a bélfala a gluténtól, az simán kaphat más tüneteket, mivel akinek lepusztul a bélfala, az a glutént sem nagyon veszi fel. Mondjuk a glutén átjutna a sérült bélhámon, áteresztő bél szindróma, de hasmenés miatt valószínűleg nem tud.
Akinek viszont nincs hasmenése, csak sérült bélfala (ÁBSZ) annak felszívódik emésztetlenül, és jönnek a hormonális és immunrendszeri betegségek (pajzsmirigy gond, hízás, autoimmun gondok, ízületi és egyéb krónikus gyulladások)
Ezekről miért nem ír senki?
Tejérzékenység: a tej megemeli az inzulinszintünket, mégis milyen tünet kell még? Az inzulin raktározáshoz, hízáshoz kell. Mégis rengetegen eszik akik nem is vékonyak. What? Jaa, nem tejérzékenyek.. csak dundik sokan. Én értem ám! :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!