Ti milyen arányban osszátok el egy nap a bevitt kalóriákat?
#1!
Igaz, a makrókat kell számolni és azokat is el kell osztani valahogyan.
Kérdező!
Nem osszátok, hanem osztjátok.
Hallgass a testedre! Aszerint oszd el.
Tegyük fel, hogy nem akarsz a testedre hallgatni. Ez fogyókúra rovat, gondolom, célod a fogyás. OK, hogy alapvetően a napi napi bevitel, illetve 3-4 napi összbeviteled és összenergiafelhasználásod egyenlege határozza meg, hogy fogysz vagy hízol, de fontos a makrók aránya a kalórián belül, fontos lehet a tápanyagok aránya egy étkezésen belül, akár mág a napszak függvényében is és persze az inzulinszint padlón tartása is fontos. Van akinek ezek nélkül is megy a fogyás, másoknak nem. A hasnyálmirigyet egyébként sem árt kímélni, akár akarsz fogyni, akár nem.
A következő tényezők vannak:
- inzulinérzékenység. A nap folyamán változik. Ha nem vágod, néz utána.
- a ch zsírral és fehérjével való kombinálásának inzulinválaszra gyakorolt hatása.
- a fehérjék egyes típusaira adott inzulinválasz nagysága
Arányok szintentartáshoz: 20/50/30-as fehérje/ch/zsír arányt ajánlanak (kik és mi alapján, az most más kérdés). Én ezt használom. Használható. Ha szálkásítok, a CH-t veszem vissza, ha pedig tömegelek, a zsírt és a CH-t is növelem, így nyilván módosul az arány.
Beszéljünk 5 étkezésről.
A 160 grammos, cukorbetegeknek kitalált ch diéta az inzulinérzékenység napi alakulására építve a CH elosztását a következőképpen adja meg:
19%, 13%, 31%, 13%, 25%
Én ezt nem igazán értem, és kérdés, mennyire működik akkor, ha a ch bevitel nem 160 gramm, hanem mondjuk 300. Mindegy.
Zsírbevitel: lassítja a CH felszívódását, de hatással van az inzulinkibocsátásra is. Mivel utóbbit még nem nagyon vágom, nálam reggelre és vacsorára kicsit magasabb a zsír aránya a ch-hoz viszonyítva, mint a maradék 3 étkezésben.
Fehérje: kb egyenletesen próbálom elosztani.
Elméleti alapokat innen szedhetsz:
Az én elosztásomat pedig itt találod:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!