Kezdőoldal » Fogyókúrák » Kalóriaszámlálás » Mivel jobb a rozs vagy teljes...

Mivel jobb a rozs vagy teljes kiőrlésű kenyér mint a sima?

Figyelt kérdés
2014. márc. 1. 10:49
 1/8 anonim ***** válasza:
Magasabb a rosttartalma, kesobb leszel ehes, mintha sima kenyeret ennel, jobb az emesztesnek.
2014. márc. 1. 10:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
Így van, ahogy az első mondja. Bár, én nem szeretem az ízét!! :)
2014. márc. 1. 11:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:
oké, ez tiszta- és mi van ha egy negyed kilo nyers káposztával eszem meg a fehér kenyeret? ez esetben jobb mint a tk. vagy rozs kenyér magában?
2014. márc. 1. 13:35
 4/8 anonim ***** válasza:

Attól még, hogy káposztát eszel a fehér kenyérhez, az még nem lesz jobb.

Más kérdés, hogy a rozskenyér tényleg egészségesebb, mint a sima fehér kenyér, csak mondom, én nem szeretem az ízét.

De ha te igen, akkor mindenféleképpen jobb megoldás tk. kenyér. :) Meg a káposzta is.

2014. márc. 1. 13:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:
hát figyu, szerintem a gyomorban össze keveredik a káposzta meg a fehér kenyér, így a káposzta rost tartalma miatt lassúl a fehér k. felszívódása. Emiatt kérdeztem
2014. márc. 1. 15:09
 6/8 anonim ***** válasza:

Nem keveredik össze. Nem eléggé.


A fehér kenyér, mivel kifehérítik a lisztet, közel annyi tápanyagot nem tartalmaz, mint a teljes kiörlésű. Tehát mondjuk, amíg egy fehér kenyérben van mittomén 1g rost, addig ugyanannyi barnában van 4. Persze itt nem csak rostokra kell gondolni, mert vannak más nyomelemek, amik megtalálhatóak a búzában.

Pl. a fehér kenyérben nem találhatóak meg azok az amino savak, amik egy barna kenyérben találhatóak meg, és amik kiegészítenének egy növényi alapú protein bevitelt, hogy teljessé tegyék.


A fehér kenyeret egyébként alapból eléggé nehezen emészti meg a gyomor, csak gondolj arra a ragasztóra, amit oviban csináltál: víz meg liszt. Ugyanez megy végbe a gyomrodban is.


Soroljam még tovább?

2014. márc. 1. 18:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

#6: De mivel a teljes kiőrlésű kenyérben ugyanaz megvan, mint a fehérben, ha a fehér nemcsak hiányos, hanem hátrányos, akkor a másik is az. Azt a részt értem, hogy a tk-ban több dolog van, de ha a fehér rossz, akkor a fehér+extrák (ami a tk) is az. A kérdező nem kérdezett rosszat, ő hozzá akar tenni valami értékesebbet a fehér kenyérhez, hogy az eredő jobb legyen...


De itt én elég kívülálló vagyok, nekem minden gluténes cucc egyformán nem tetszik, csak a tk még kevésbé finom. Nem tudom, laktatóbb-e, rost miatt pedig nem kell glutént enni, bár én senkinek nem tiltom meg, én is sokáig ettem, amíg rájöttem, hogy nekem nem ez az igazi. De olyan egetverő különbség tuti nincs a kenyerek között, mint amekkorát állítanak...

2014. márc. 1. 21:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

Valóban a glutén nem igazén egészséges. És nem így kell ránézni, hogy a tk az fehér+valami, hanem a fehér az tk-valami. Egyébként akkor itt egy érv, amit nem lehet megcsinálni semmilyen hozzáadott kajával: GI szint.


GI, vagyis milyen gyorsan alakul át glucose-zá a kaja. Bizonyított, hogy a teljeskiörlésű 30-40%kal lassabban alakul át, ami segít a fogyásban, hosszabb ideig ad táplálékot, megelőzi a diabéteszt és a szívbetegségeket. (persze nem csak a kenyeren múlik, de feltételezve, hogy a maradék része a táplálkozásnak nem túl rossz.)

2014. márc. 2. 08:40
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!