Glyx kenyérnél jobb, kevesebb ch-jú magasabb rost tartalmú kenyér van?
Ha igaz, ami adatot találtam, akkor az ugyanúgy szénhidrátdús, mint a tipikus kenyér... Szinte csupa szénhidrát, ennél nem nehezebb alacsonyabb szénhidráttartalmút sütni...
Ha minimalizált CH és maximalizált rost motiválna s nem annyira érdekelne az íz, akkor lenmagból sütnék kenyeret (megfelelően ízesítve egészen ehető). Amúgy lenből és szezámból. Ketogén diétába is passzol, ami elárul valamit a szénhidráttartalmáról :D
Tudnál nekem ilyen receptet mutatni?
Azért nem mertem még kenyeret sütni (pedig minden lehetőség adott), mert félek, hogy még durvább kalóriaértéket kapok, mint amit egy ilyen kész kenyér tartalmaz.
Bocs, hogy csak most válaszolok.
Ha a kalóriasűrűség is számít, az kissé más, az én tipikus magkenyerem jóval kalóriadúsabb, mint mondjuk a méz :D De szénhidrát nincs bennük sok, cserébe annál több zsír, ez máshogyan nehezen megy, illetve ahhoz sok tojást és maglisztet kell használni.
Az a helyzet, hogy rengeteg efféle recept van, tipikusan paleo blogokon (rajtuk kívül csak a nyersvegánoknál láttam kenyeret olajos magból készítve, valahogy ez nem divat, pedig szerintem kár, én nagyon lelkes vagyok velük kapcsolatban), amik nekem szinte sosem jöttek be, illetve nem fogok 40 deka mandulából "kenyeret" sütni... Még sütibe is feleslegesen drága szerintem. Úgyhogy magam kísérletezem, a saját szájam íze szerint.
Én jobbára olajos magok őrleményét használom, több zsír, több kalória, az olcsóbb magok esetében általában feleannyiért... A maglisztek valamelyest zsírtalanítottak, kevesebb kalória, jóval kevesebb zsír, több fehérje, magasabb ár s máshogyan is viselkednek, a vízfelvevő képességről hallottam, hogy magasabb. A tojásmennyiség elég határozottan szóródik, egyesek 1-2 deka maghoz használnak 1 tojást, én 8 vagy 20 dekához egyet (muszáj takarékoskodnom), de néha egyáltalán nincs benne tojás, az azért már trükkösebb.
Azt senkitől sem láttam, hogy zab- vagy rizslisztet kever olajos maggal, pedig az nagyon jó tud lenni, én a szénhidrát miatt ritkán készítem, de határozottan olcsósít és finom is. Legalábbis a zab-szezám és a rizsliszt-szezám az, 8 dekához 1 tojással mindenképp.
Főleg a szezámmagra támaszkodom, ami viszonylag olcsó és kalciumban gazdag, szénhidráttartalma nem magas és jóízű kenyeret és sós sütit ad.
A magkenyerek egyszerűek, összekevered, megsütöd. Lehet mikróban, szendvicssütőben, normál sütőben egyben vagy muffinsütőben. Pici mennyiséget szó szerint percek alatt össze lehet dobni.
A legvisszafogottabb, ráadásul fehérjedús kenyérfélém (fűszerezve még ehető is, de nem tartozik a kedvenceim közé) kb. 170 kcal/100g (ennek megfelelően nyilván nem laktat olyan nagyon), a legdurvább 640 kcal/100g (nálam ez a fogyókúrás, szuperlaktató és édességvágymegszüntető :D s nekem ízlik), a fő kedvenceim 500 körül vannak. Van választék és lehetőség a kísérletezésre... Írok konkrét receptet is, ha még ezek után is érdekel valamelyik típus...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!