Szerintetek egy 171 cm magas lánynak hány kiló nak kell lennie?
Valóban igaz, hogy az izom sűrűsége 4x-ese a zsír srűségének.
De a csontsűrűség legalább olyan meghatározó testsúly szempontjából.
Lehet hogy A lány 170cm, és 65 kiló sportosan, de lehet, hogy B lány 165cm és szintén 65 kiló úgy, hogy se izom, se zsír, C lány pedig sűrű csontú, sportos, 170cm és 70kg.
Valamint lehet, hogy D lány 60 kiló 175 centivel úgy, hogy nincs rajta izom, és kifejezetten ritka csontozatú. Na utóbbin látszani fog, hogy túl kövér, pedig magasabb, és könnyebb az előbbieknél.
Amint írták, semmi értelme az ilyen kérdéseknek, illetve azon a +-5 kilón lovagolni. Ha valaki 170 centivel 42-45 kiló, az kifejezetten sovány, ha valaki 170 centivel 70 kiló, az már duci, de lehet, hogy kövér, vagy sportos és sűrű csontú egyben. Egy ilyen magas lánynál szerintem kb. ez a 45-70 kilós intervallum a normális a csontozat és izomzat felépítésétől, valamint a zsír/izom aránytól függően.
Többé-kevésbé jól levezeted, erre megadsz egy abszolút irreális súlytartományt a végén.
NINCS az a gyenge csontsűrűség ami indokolttá tenné, hogy egy 171 centis lány 45-el legyen jó!
A tolerábilis tartomány ehhez a magassághoz 50-től indul.
Ez alatt az egészsége súlyosan veszélyeztetett.
Utolsó, jó nagy légbőlkapott marhaságot írtál...
Barátnőm testsúlya 46-51 kiló között ingadozik, makk egészséges, 172cm, ritka csontú. Nem egy Dundika alkat, de közel nincs a kifejezetten soványhoz....
Még ha te azt állítod hogy igen, akkor sincs semmilyen egészségügyi problémája, csupán genetika, nyáron mikor sokat mozog, 50kiló fölé megy, télen, mikor meló után egész nap punnyad, sokat alszik, akkor 46 kg az állandó súlya.
Lehetne a vízháztartásról is vitatkozni, mivel az emberi test 70-80% víz, egy kis mozgással, vagy épp betöltéssel 50-60 perc alatt 8-10%-al is változhat a testsúly.
Lsd. boxolók, képesek pár nap alatt egy súlycsoportot fogyni, testépítők, akik 1-1,5 hét alatt 20-25 liter vizet kipréselni magukból, vagy csak magadat, ha kimész 2-3ig futni a napra.
És ez is genetika függő, kinek mennyi vizet tart vissza a szervezete, milyen gyorsan és mennyit tud rajta változtatni.
Nincs két egyforma ember. Egy 170centi magas nőnél, 45kg előfordulhat simán, bármiféle rendellenesség nélkül...
Nem légbőlkapott. DEXA laborban dolgoztam sokáig, ha tudod egyáltalán ez mit jelent.
Az emberi test pedig csak csecsemőkorában tartalmaz annyi vizet, mint amit írtál.
Egy felnőtt 50 és 60 százalék között (25-30 éves korban).
Valamint az sem mindegy, hogy hol van a test súlypontja. Ez is genetika függő. Hova koncentrálódik a testsúly. Ha valakinek hosszú a gerince, vagy a combja, nagy eséllyel nehezebb, mint egy ugyan olyan magas lány, akinek a lábszára, vagy a nyaka hosszabb. Akinek keskeny a válla, annak nyilván kisebb a súlya ugyan olyan magassággal, mint egy szélesebb vállú lánynak.
Egy olyan nő akinek ritka a csontozata, nem sportol, a szervezete nem tart vissza sok vizet (mivel megiszik minden nap 3-3,5 litert), hosszú a lába, mindenféle soványságot keltő látszat nélkül lehet 50 kiló alatt... 45 kiló már egyértelműen vékony, de közel nem kifejezetten sovány.
Persze van olyan, aki 165 centivel, 50 kilóval baromira sovány.
Nem érdekel hol dolgoztál, mit tanultál. Én egy ilyen nővel élek együtt bő 2 éve.
És még 1000 számra látni az utcán.
Annyira genetika függő, és akkora hülyeség egyenesen kijelenteni, hogy ha valaki 50 kiló alatt van 170 centivel, tuti valami baja van, mint 1,6os motorra azt mondani, mind 6 liter felett zabál. Nem feltétlen. Persze előfordul, nem tagadom.
Csak gyorsan beírtam gugliba, hogy 170cm 45kg:
Labor gyakorlatod meg felejtsd el, csak lépj ki az utcára. :D
Veszekedj csak! Nem én leszek terméketlen idejekorán. Nem nekem fog a csontom törni menopauza után... Éppen ezért magasról teszek rá, hogy a barátnőd vajon egészséges-e vagy sem.
A lényeg, hogy a kiló önmagában nem minden,
DE
-ha valakinek a testzsírszázaléka eléri a minimumot (nőknél 12 % az esszenciális, de előfordul, hogy már 15 % alatti érték is gondot okoz);
-az izomzata nem alulfejlett;
-a csontsűrűsége a normál tartományban van (és bármennyire is mást gondol a többség, NINCS akkora szórás a különböző testalkatú emberek csonttömege között - nem sok-sok kilóról van szó),
-> akkor 170-hez minimum eléri az 50-et (felnőttekről beszélünk, nem tinikről!)!
A barátnőd
-vagy olyan gyenge, hogy egy PET palackot is két kézzel emel meg (magyarán semmi izma),
-vagy a testzsírszázaléka a normál alatt van,
-vagy gyerekkorában nem figyelt magára és a felnőttkori csonttömege zsenge kora ellenére megegyezik egy 60 fölötti osteoporózisban szenvedő nőével,
vagy utolsó lehetőség: ázsiai (az ő csontsűrűségük alapból kevesebb).
(a témát részemről lezártam, tombolj nyugodtan)
Jajj de nagy bajok vannak a magyar orvos társadalommal. :) Életedbe nem sportoltál még, nem mzogtál sportolói krökben, táncosok körében.
Nem baj, amit az egyetemen tanítanak, az úgy van. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!