Hogy működik? KalóriaBázis
Új (saját) receptet szeretnék beírni, olyankor a hozzávalókat lemérem nyersen, beírom, majd sülés/főzés után kimérem az adagokat?
Mennyi elpárolgást kell írni?
Légyszíves normális válaszokat
Az, hogy kimérsz-e adagokat, az egyéni preferencia, én sosem csinálok ilyen adagolósdit.
Az elpárolgás feljegyzése a fontos.
Ha nyersen pl. 500 gramm volt, sütve meg 300, akkor az elpárolgás 200.
Az elpárolgást úgy számítod ki, hogy összeadod a hozzávalók tömegét főzés előtt, majd leméred a készételt a főzés után, és a kettő különbsége az elpárolgás, amennyit csökkent. Érdemes a fazekat stb. előre lemérni, akár táblázatot készíteni a főzőedényeidből és kitenni a konyhában, így könnyebb a készételt lemérni.
Azért van szükség az elpárolgott víz mennyiségének kiszámítására, hogy ki tudja számolni a program, mennyi kalória és más tápanyag van a készétel 100 g-jában. Ha egyenlő adagokra osztod és azzal számolsz, akkor nincs jelentősége, de szerintem érdemes megcsinálni, mert lehet, hogy egyszer nem egész adagot fogsz megenni valamiből.
300 gr csirkecomb
20 gr olaj
150 gr teszta
30 gr peszto
Legyen ez a recept
A) beirod az osszes hozzavalot nyersen. Kiirja hogy 500 gr. Ha pl 3 adag a fenti étel, 3 egyenlő részre osztod az elkészült ételt. A kaloriabazisba pedig egy adagra 500/300=166 gr lesz
B) beirod az osszes hozzavalot nyeryen. Kiirja hogy 500 gr. Mikor elkeszult az etel, lemered. Lesz pl 370 gr. Beirsz -130gr elpárolgást. Így a kaloria ugyanannyi marad mint mikor 500 gr volt de mar caak 370 gr lesz az ossz sulya. Ha az elkeszult etelbol eszel pl 90 grammot akkor szimplan az elmentett receptbol eszel 90 grammot.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!