Kezdőoldal » Fogyókúrák » Kalóriaszámlálás » Dietanal nyersen kell mérni...

Dietanal nyersen kell mérni az alapanyagokat?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Szeretnék neki futni a diétának,orvosi tanácsra,és magam miatt is,viszont semmi segítséget nem kaptam..

Az érdekelne először is,hogy fozesnel az alapanyagokat nyersen kell mérni?

Pl csirkemell,bulgur,rizs,stb

Sokadjára futok neki,es szeretném ha mostmár hasznos is lenne,és én is fogynek,nem csak a penztarcam tartalma.

1500-1800 kcal között próbálok enni,mivel még az elején vagyok,nem minden nap sikerül ezt betartani,de a maximum kcal bevitel 2200.

Jelenleg 90 kg vagyok,a cél legalább 80 kb,aztán majd tovább.

Egyelőre a szempont az egészséges,talán lassabb fogyás lenne.

Próbáltam már személyre szabott étrendet,de abban a keksz,joghurt,banán kombón kívül szinte semmi nem volt.

Így,hogy magamnak találom ki a kajakat,jobbakat tudok enni ebben a kcal keretben,az egyetlen ami nehézkes,az csak a főtt ételnel a mérés,nyersen,vagy fotten merünk?.

És esetleg van olyan app,ahol a kcalt írom be,nem pedig a grammot? 🙂 Így könnyebb lenne mindent mérni.

Most a kalóriabázist használom

Kérdésem meg biztosan lesz,de addig is köszönöm ha segítesz,🙂


jún. 9. 19:13
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Igen, mindig nyersen, a felhasználásra elökészített állapotban (megtisztítva)

A rizs, tészta, bulgur stb esetében azért lényeges, mert nyersen pontosan meg tudod mérni, ha elkészíted, nem tudod, mennyi vizet vett fel. PL 100 g rizshez tehet valaki 200-300-400 g vizet, a kész rizs keményebb/puhább lesz a víz mennyiségétöl függöen, az össz súly szintén nagyon eltér - ezért nehéz pontosan megadni a súlyát -, de a kcal ugyanannyi marad benne.

A húsok esetében pont fordítva van, sütés során vizet vesztenek, itt is erösen függ a kész súly az elkészítés módjától. 100 g csirkemellet meg lehet úgy sütni, hogy készen 90 g legyen meg úgy is, hogy 40 g-ra kiszárítani. Ezt megint nehéz utólag kideríteni, a nyers súly - és a kalóriatartalom - viszont egyértelmü.


A kalóriabázis tökéletes, mert nem csak a kalóriákat kell figyelni (a hízás/fogyáshoz önmagában igen), hanem az egészséges összetétel miatt a fö alkotókat is célszerü követni.


Ha van más kérdésed vagy valami nem egyértelmü, kérdezz vissza, szivesen segítek.

jún. 9. 20:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:

Bocs, még egyszer (az 1-es vagyok):

Nem tudom, hogy állapítottad meg a kalóriakeretedet, de nekem nagyon kevésben tünik a súlyodhoz képest.

Ha megírod a magasságodat, nemedet, aktivitásodat, akkor utána tudok nézni.

Amennyiben túl alacsony a kereted, a szervezeted koplalni fog, ami kifejezetten ártalmas, tönkretesz.

Meg ami még feltünt, azt írod, "étrendként" a "keksz,joghurt,banán kombó" az, amit fogyasztottál. Ez kifejezetten rossz, gyakorlatilag csak szénhidrát van benne, a fehérjék teljesen hiányoznak, emellett semmiféle rostot nem tartalmaz, hiányoznak teljesen a zöldségek, gyümölcsök, amik az egészséges és tartós fogyáshoz, késöbb súlytartáshoz alapvetöen szükségesek

jún. 9. 20:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm 😚

Nem ettem úgy,ahogyan az étrendben volt írva,pontosan azért,mert értelmetlennek láttam.

Most másik étrendet kaptam,az is 1500 kcal,így ezért saccoltam magamnak 1500-1800 közé.

A mostani étrendben egyáltalán nincs laktató étel,a reggeli egy müzli szelet,a tízórai pár szem mandula és hasonlók.

A mostani sulyomhoz 3000 kcalt ettem,vagy talán többet.

Ha 2000 kcalt eszek,már az is haladás nekem,de még így is soknak erzem

jún. 9. 21:32
 4/8 anonim ***** válasza:

"A mostani étrendben egyáltalán nincs laktató étel,a reggeli egy müzli szelet,a tízórai pár szem mandula és hasonlók."

hát igen ez elég rosszul hangzik


kalóriabázisban tudsz olyat hogy eszel valahány gramm "kcal" nevű ételt és akkor annyit levon a keretedből

jún. 9. 23:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:

igen, nyersen

de lehet kcalbázisba bevinni receptet is és akkor tudsz több napra főzni


ott, ahol beírnád az ételt a naplóba, amit ettél, a sáv mellett van egy nyíl. Arra rákattintasz és ki fogja adni a lehetőséget, hogy új recept felvitele. Arr is rámész. Adsz nevet, beírod az összes hozzávalót. Meg adsz egy nevet a receptnek. Ha megfőzted és elkészült az étel, akkor is mérd le a súlyát. A receptszekesztő kiírja, hogy a hozzávalók tömege összesen mennyi. Pl 670 gramm. Az elkészült étel sokszor több vagy kevesebb (húsból kisül a víz, vagy tészta főzés közben felvesz vizet stb stb ). Lesz pl 540 gramm amit te lemérsz.

Ilyenkopr a recepthez új hozzávalóként adj hozzá 670-540 = 130 gr elpárolgást, minusz jellel. Tehát kikeresed az összetevőknél az "elpárolgás"-t és írj be "-130"at. Így az össz tömege akkora lesz mint amennyi neked is lett és a 100 grammonkénti kalória érték is pontos lesz. Mert ez csak a tömeget változtatja, az össz kalória tartalmat nem.

(Tipp: én minden serpenyőmet, tálamat, jénaimat és fazekamat elmértem már grammra (kb 10 perc) és kint van a konyhámban a falon a papír. Így bármelyikben is készült az étel, rgötön tudni fogom a súlyát, nem kell átteni másik edénybe lemérni).

Utána ezt az ételt tudod használni. Ha megettél a "tesjzínes csirke"-ből 140 grammot akkor a naplódnál kikeresed ezt az általad felvitt tejszínes csirkét és beísz belőle 140 grammot.

Ha az elpárolgást (vagy amikor felszív az étel vizet akkor ugye plusz jellel hozzáadva az elpárolgást vagy vizet) nem számolod bele, akkor az érték nem lesz pontos. mert ha 100 gr csirkemellben van 140 kcal és megsütöd, lesz kb 60 gr csirkemell. Ebben ugyanúgy 140 kcal van. De ha te abból a sült csirkéből megeszel 100 grammot az már sokkal több nyers csirke tehát sokkal több mint 140 kcal.

jún. 9. 23:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:

Ez igazából egy trade-off. A legpontosabb mindent nyersen lemérni és mindig csak 1 adagot főzni. Kicsit pontatlanabb (ha nem te eszed meg az egészet) ha a készételt egyenlő afagokra osztod vagy kiszámolod 100 g kész kcal tartalmát. Lehet, hogy az egyik adagban több hús lesz, a másikban több répa... Következő lépcsőfok 1x lemérni a receptet (legközelebb lehet, hogy nem annyi párolog ki). És legkényelmesebb de legkevésbé pontos a mások által megadott főtt adatot használni.


Az én tapasztalatom az, hogy ha van főtt adatod, akkor sokszor az is megteszi. Például amit én használok program (MyFitnessPal, nem ajánlom), van benne egy "főtt tészta" adat. Lemértem a saját főzésemet és majdnem ugyanannyira jött ki a kcal. Szóval lehet, hogy te kicsit keményebbre hagyod a tésztát vagy olyat veszel ami több vizet vesz fel vagy nem annyi tojás van benne, de nem valószínű, hogy ez érdemi hibát okoz. Viszont egy rakott krumpli esetén már számottevő lehet a különbség.


Amire figyelni kell, az a zsiradék. Azzal már nagyon meg lehet tolni a kalória tartalmat. Azt mindig mérd. Nekem van egy evőkanál a tűzhely mellett, mindig azzal mérem ki az olajat (vagy digitális mérleggel). Ugyanebben a bögrében van egy szilikon ecset, ha csak ki kell kenni a serpenyőt, azt használom (és azt már mérés nélkül, tehát ennyi hiba bekerül a rendszerbe).

jún. 10. 01:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a sok segítséget :)

Így az appba pl azt írjam be,hogy csirkemell (nyers) 100g?

jún. 10. 17:00
 8/8 anonim ***** válasza:
Igen
jún. 10. 17:06
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!