Az alapanyagokat mindig főzés előtt mérjem le?
gondolok itt ezekre: csirkemell, hal, darálthús, kuszkusz, fagyasztott zöldség mix
ha a rántottához szeletelek fel pl. paprikát azt is le kell mérnem?
kalóriabázist használom
érdemesebb mindent is lemérnem?
tapasztalatlan vagyok még ebben, köszi mindenkinek aki segít 🤝
Mindent is mérj, és nyersen.
A sütés/főzés alatt vízet vesztenek, vesznek fel a hozzávalók, ezért nem reális így mérni.
köszi nektek! :)
egyébként mennyire tartható ez?
hogy mindig mindent mérjek
lehet néha elfelejteném vagy nem tudom bár lehet hozzászoknék egy idő után
fogyás a cél (-10)
Nem kell mindig mindent. Fél év és fejből fogod tudni, hogy körülbelül mi mennyi akkor is, ha nem te készíted. Életmód szinten ennél jobban nem kell kicentizni.
Én 10 éve élek így, a legtöbb étel súlyát a fogásából meg tudom mondani pár 10 grammos eltéréssel, ránézésre tudom, hogy miben mennyi kalória van és ha máshol eszem, mi az, ami az összetétele miatt nem előnyös. A saját receptjeimen meg ritkán változtatok, azok fel vannak véve az appba, ahova rögzítem ezeket a dolgokat, mikor épp komolyabban akarok figyelni az étkezéseimre (Myfitnesspal). De már nem irkálok mindent kényszeresen, tartom a súlyom és a formám évek óta, csak amíg nem megy intuitívan, addig kellett ragaszkodni jobban a méricskéléshez.
2019 július 24 óta mindig mindent mérek
Ha ritkán étterembe megxek tippelek
De kb 1 év után minden fajta ételből fogod tudni szerme az adagod, egy idő után elég lesz heti 1 vagy 2 napot mérni
És igen midnent nxersen. Valaki több, valaki kevesebb vízben főzi pl a rizst. Ha főtt rizst táplálnál be, akár 50 százalékot is tévedhet az érték ahhoz képest ahogx te méred. Nekem pl aldis csirkemell 34 százalék a piacos 21 százalék vizet ereszt. Tehát teljesen zsákbamavsak hogy ha sütés utan táplálod be hogy a te csirkéd vajon mennyi kalória. Zóval mindent nyersen, feldolgozás elott. Arra figyelj ha pl csinálsz egy tejszines borsós pulykamellett, akkor a receptszerkesztőbe is minden hozzávalót írj he nyersen. A végén mérd le a kész ételt. Vsgx elosztod valahány egyenlő részre és a revept mennyiségét is elosztod. Vagy levonsz vagx beleírsz vizet a kaloriaszamlalo receptszerkesztojebe hogy uzyanannyi legyen sulyra a vege mint a valosagban (csirkenel altalaban kevesebb lesz a vege szoval elparolgast kell beirni, tesztanal viszont tobb, ot vizet). Utána ezt mented el és amennyit ebbol megeszel azt fel tudod írni h x gramm tejszines csirke.
Amit még kezdonek javaslok hogy amikor 'csak kikened olajjal'azt is mérd le mert az olaj rengeteg kaloria amit sokszor észre se veszunk. Ha csak pár cseppet uasználunk, sokat lehet sporolni
Paprika, paradicsom, uborka, brokkoli, karfiol amit nem kell mérni ha nyersen eszed, főleg jem az elrjén akkor nem ezen múlik, elenyésző a kalóriatartakma.
Viszint én ha receptbe teszem akkor lemérem ezeket is pl csirkepaprikásnál, vagy rakott karfiolnál. Ott azért nsgyobb a mennyiség és ha 20 deka paprika, 2p deka paradicsom amit nem mérek el, annyi már össze tud adódni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!