Kezdőoldal » Fogyókúrák » Kalóriaszámlálás » Mit gondoltok a kalória...

Mit gondoltok a kalória számlálsról ?

Figyelt kérdés
Ti mennyire hisztek ebben a fogyókúrás módszerben ?
2023. jún. 21. 19:27
1 2 3 4
 31/37 anonim ***** válasza:
0%

30. Mint írtam, nem érdekel a lepontozás, csak annyiban, hogy megmutatja, hogy általában nincsenek tisztában az emberek a részletekkel.

A kalóriaszámolás igenis lehet konkrétan káros is, nem lehet általános megoldásként alkalmazni mindenkire. Vannak akiknek szimplán nem megfelelő módszer, ez még nyilván nem káros, de pl. egy anorexiás emberre vagy ellenkezőleg egy binge-elő emberre ráerőltetni ezt a módszert nagyobb kárt okozhat, mint amennyi hasznot hoz - de akár egy teljesen egészséges embert is kibillenthet. Ezért kell egyénenként megnézni, hogy mi a megfelelő - ennyit írtam csak, ezért nem tudom, mi vele a probléma.

2023. jún. 22. 17:18
 32/37 anonim ***** válasza:
100%

31-es!

A 10-es válaszodban te írtad, hogy a kalóriaszámolás csak egy módszer, attól, hogy számolja valaki a kalóriákat, nem lesz semmi. És ez valóban így is van. Viszont későbbi válaszaidban kalóriaszámolást írsz. Ha pl egy anorexiás ember számolja a kalóriákat, akkor sem történik semmi. Csak akkor lehet belőle probléma, vagy pozitív eredmény, ha a kalóriabevitelen, vagy felhasználáson változtat. Erről írtál, amiben igazad is van, csak akkor érdemes lenne ragaszkodni a pontossághoz. Egyébként a többi válaszoló értette , hogy nem konkrétan csak a számolásra gondol a kérdező, hanem a kalóriakülönbségen alapuló testsúly változásra.

2023. jún. 22. 17:48
 33/37 anonim ***** válasza:
50%
32. Igen, szerintem is érthető volt, hogy mire gondol, a módszerre kérdezett rá. Én is a kalóriaszámolásról beszéltem az első válaszom után, de ezt írtam is - nem azt mondtam, hogy a deficit nem való mindenkinek (bár ezen is lehetne szőrözni, hogy mikor érdemes egyáltalán belekezdeni fogyásba, de ez már tényleg nagyon részletkérdés és inkább pszichológia), tényleg igyekszem ragaszkodni a pontossághoz. Lehet, hogy kicsit amúgy elbeszéltünk egymás mellett, és én főként nem azt kifogásoltam, hogy a kalóriaszámolás önmagában akár nem vezet eredményre (bár ez is igaz), hanem hogy meg kell nézni, hogy kinek ajánlja az ember - egy módszer a sok közül, és tényleg nem való mindenkinek. Persze ideális lenne, ha mindenkit be lehetne erre állítani, de sajnos a gyakorlatban nem így van.
2023. jún. 22. 20:36
 34/37 anonim ***** válasza:
De ha valaki testsúly változást akar elérni, akkor azt csak kalóriakülönbözettel tud. Akár számolja a kalóriákat, akár nem. Ha fogyni akar, de valamiért nem akarjuk, hogy kalóriát számoljon, akkor mondjuk kap egy étrendet, amit valaki más kiszámolt. A csodaszerek is attól "fogyasztanak", hogy van egy nagyon alacsony bevitellel számolt étrend, meg a "fogyasztószer" ami igazából semmit nem csinál. Tehát minden esetben a számolással, vagy a véletlenül elért kalóriadeficit miatt fog fogyni az ember
2023. jún. 22. 20:57
 35/37 anonim ***** válasza:
50%

34. Ezt senki nem vitatja (kivéve itt egy embert a gyakorin, de igazából egy ideje már eltűnt), én is ezt írtam pl. a 10-es hozzászólásomban. Vagy az van, hogy teljesen érthetetlenül írok, ami kár lenne, ezen akkor majd igyekszem javítani, vagy nem tudom miért gondoljátok, hogy tagadom a kalóriaelméletet.

A kalóriadeficit számolás nélkül sem feltétlenül a véletlen műve, ki lehet alakítani olyan stratégiákat, amivel ez sikerül és egyáltalán nem véletlen - olyan embereknek, akiknek nem megfelelő a számolás. Ezt érdemes szakemberrel való konzultáció során kideríteni, pl. én is ezzel foglalkozom.

2023. jún. 22. 21:33
 36/37 anonim ***** válasza:
100%

35-ös!

Nem gondolom, hogy tagadod a kalóriaelméletet.

Csak arról van szó, hogy a kérdező a kalóriaszámolást fogyókúrás módszerként említette. Ezt mindenki úgy értette, hogy számolja az ember a kalóriákat és kevesebbet eszik a felhasználtnál. Te meg írtad, hogy mindenki összekeverte a fogalmakat, számolástól nem lehet fogyni, leírtad a helyes megfogalmazást. Majd jött a 11-es válaszod:

" abszolút nem mindenkinek való, de különösen mostanában itt az oldalon mindenkinek ezt nyomják, mint az egyetlen utat a fogyáshoz."

A kalóriaszámolást nem nyomják, mint egyetlen utat a fogyáshoz, a kalóriadeficitet nyomják.

"Vannak esetek, amikor a kalóriaszámolás kifejezetten káros is lehet, ez egyénfüggő."

Maga a számolás miért lehet káros?

"Szerintem kiváló módszer a fogyásra, gyorsan képet kap az ember a fogyasztásáról"

Akkor most mi van? A kalória számolás mégis jó a fogyásra, nem a kalóriadeficit jó a fogyásra?

Szerintem stratégiákat kialakítani sokkal bonyolultabb, mint kiszámolni. Miért kellene trükközni, amikor konkrétan ki lehet számolni, aztán megtervezni az étkezéseket.

2023. jún. 22. 22:23
 37/37 anonim ***** válasza:
0%

36.

"Te meg írtad, hogy mindenki összekeverte a fogalmakat, számolástól nem lehet fogyni, leírtad a helyes megfogalmazást. "

Szerintem fontos szétválasztani a kettőt, nyilván úgy értendő, ha fogyókúrás módszernek használjuk, hogy a cél a deficit. Nem írtam, hogy nem lehet tőle fogyni, azt írtam, hogy nem feltétlenül kerül az ember deficitbe, mert nincs közvetlen összefüggés a két fogalom között. Mivel módszerről van szó, ha a kérdésben kicserélnéd a "kalóriaszámolást" pl. "ketó-diétára", akkor (egyrészt mindenki felháborodna, hogy milyen hülyeség stb.) a lényeg ugyanaz lenne, egy módszer, ami kalóriadeficitet céloz. Talán sokan szőrözésnek veszik, én tényleg fontosnak tartom szétválasztani a kettőt, mivel nem ugyanaz. Ha megnézed a válaszokat, a legtöbb a kalóriadeficitről beszél.

"A kalóriaszámolást nem nyomják, mint egyetlen utat a fogyáshoz, a kalóriadeficitet nyomják."

Én mást látok a kérdések alatt, nyilván nyomják a kalóriadeficitet, ezzel semmi baj, de ha megnézel egy-egy kérdést, rögtön az a válasz mindenkinek, válogatás nélkül, hogy "számolj kalóriát", különben csak a véletlen műve, hogy fogysz-e. Pedig ez nem így van. Volt itt egy kérdező, aki elmondta, hogy kifejezetten rühelli a kalóriaszámolást, kb. mindenki csak ijesztgette, hogy akkor aztán esetleges lesz a fogyásod.

"Maga a számolás miért lehet káros?"

Vannak bizonyos speciális esetek, amikor nem javasolt a kalóriaszámlálás: ilyen például a meglévő táplálkozászavar, vagy az erre való hajlam - egészségtelen kapcsolat alakulhat ki az étellel; egyeseknél bezavarhat az intuitív étkezésbe, a szervezetre és a jelzéseire való odafigyelésbe; van akinél tápanyaghiány is kialakulhat, mert azt gondolja, hogy kizárólag a kalóriák számítanak, azon belül semmire nem kell törekedni az étrend minőségével kapcsolatban; van akinél mentális problémákat idéz elő, szorongást vagy bűntudatot, ha nem tartja magát szigorúan a tervhez (egyébként itt az emelt stressz még hízást is eredményezhet, ha emiatt még inkább kívánja a cukros és/vagy zsíros dolgokat és képtelen tartani magát a diétához) - ez néhány példa, amikor káros lehet a kalóriaszámlálás. Ezért hasznos a konzultáció, hogy ki lehessen deríteni, kinek mi a célravezető megközelítés/módszer.

"Akkor most mi van? A kalória számolás mégis jó a fogyásra, nem a kalóriadeficit jó a fogyásra?"

Mindkettő jó. Illetve pontosabban: a kalóriaszámolás jó, a kalóriadeficit pedig elengedhetetlenül szükséges. Ezt akartam abban a válaszomban hangsúlyozni, hogy bár nem mindenkinek megfelelő, szerintem kiváló módszer.

"Szerintem stratégiákat kialakítani sokkal bonyolultabb, mint kiszámolni."

Ez simán így van, ezért neked tökéletes módszer a kalóriaszámlálás, ha fogyni szeretnél. De ezzel nem mindenki van így.

Remélem sikerült egy kicsit jobban megvilágítanom, hogy mit is akartam (még ha senki nem is olvassa a regényeimet :P)

2023. jún. 22. 23:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!