Kezdőoldal » Fogyókúrák » Kalóriaszámlálás » Mennyire tudok visszahízni...

Mennyire tudok visszahízni anorexiából gyógyulás alatt?

Figyelt kérdés

Sziasztok, megpróbálom leírni a történetem.

Több mint 1 éve evészavarral küzdök, pontosabban anorexiával. Mindent mérek és számolok, ebből áll az egész életem, és semmit nem tudok túllépni (makrók/kalória téren), annyira belefeszülök. Sok fejlődést értem el az elmúlt időben, 1100 kalóriával kezdtem, ezt már sikerült növelnem szerencsére 1600ra, de sajnos menstruációm fél éve nincsen, emellett kondi terembe járok heti 3szor súlyzós edzésekre és mellette kardiózok is. A kalória számolás mellett mindent megvonok magamtól és semmit nem tudok enni, amit őszintén szeretnék, vagy kívánok. Ez az elmúlt időben rosszabb lett és úgy érzem nagyon belefáradtam.

Most szeretnék elmenni pszichológushoz és teljesen kigyógyulni ebből, és rendesen étkezni mint egy normális ember, rendes ételeket enni, legyen az egészséges vagy “egészségtelen”.

Mégis rettegek ha meggyógyulok visszahízok mindent amit ez idő alatt elértem.

Tudni kell rólam, hogy kinézetileg egyáltalán nem látszok anorexiásnak, mások elmondása szerint teljesen csinos, vékony és izmos testalkatom van, bár én nem ezt látom és szívesebben lennék még vékonyabb, de nagyon belefáradtam ebbe a rengeteg dologban fejben és meg szeretnék gyógyulni.

Vissza tudok hízni oda ahol kezdtem?

Vagy mire számítsak?

Köszönöm előre a válaszokat❤️

2023. máj. 14. 21:34
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Teljesen normális a súlyom, és egyáltalán nem is látszok anorexiásnak.

166cm vagyok és 58-59kg.

69kgről indultam.

2023. máj. 28. 11:24
 12/16 anonim ***** válasza:

Ez akkor nem anorexia, szimplán "csak" félsz attól, hogy visszajutsz oda, ahol voltál.

Teljesen normális a súlyod, az anorexia nem itt kezdődik. Az anorexia egy állapot, amikor annyira félsz a hízástól, hogy nem eszel semmit és emiatt fogysz. De jelen esetedben 1 év alatt 10kgot ingadozott a súlyod, ez semmi. Főleg úgy, hogy 166cm és 69kg voltál, szóval volt rajtad eleve pár kg felesleg.

Pszichológus viszont még segíthet így is. Felejtsd el a mérleget, mert nem az számít.

2023. máj. 28. 17:44
 13/16 A kérdező kommentje:

Értem, egy orvos mondta, hogy anorexiás vagyok mert egyáltalán nem tudok elszakadni a számolástól és betegesen ez körül forog az életem. Elmondása szerint nem csak a kórosan soványak lehetnek anorexiások, és én azért nem jutottam el oda, mert súlyzós edzésre járok, és legalább ez motivál az evésben ugymond.

De sajnálom akkor hogy félreinformáltam.

2023. máj. 28. 17:49
 14/16 anonim ***** válasza:

Fanatikus vagy, nem pedig anorexiás..

Én is ilyen vagyok. Mindent mérek, mindent számolok, nem eszek meg olyan ételt, aminek nem tudom a kalóriatartalmát. Közel 40kgot fogytam, és én sem szeretnék visszajutni oda, ahol voltam. A mérlegtől tartok, ezért is írtam, hogy felejts el a mérleget. Szóval teljes mértékben tudom, hogy mit érzel.

Egy ideig rendben van, hogy számolsz mindent, de ne vonj meg semmit magadtól. Kalóriakereten belül BÁRMIT ehetsz. A szervezeted makrotápanyagokra bontja le a bevitt élelmiszereket, azaz nem tudja, hogy mit viszel be pontosan, csak lebontja a 3 makrotápanyagra.

Egyél többet. A mérlegen lehet, hogy lesz változás, de amíg nem vagy kalóriatöbbletben, nem rakódik rád zsír. Ez a biológia.

A súlyod lehet gyarapodni fog a mérleg szerint, de ez csak azért van, mert:

1, 1g szénhidrát 3g vizet köt meg a szervezetben és értelemszerűen ha több kalóriát eszel, azzal több szénhidrátot is egyben.

2, Az ételek sótartalma miatt is mehet fel a mérleg szerint a súlyod.

3, Több kalória = több étel = nehezebb súlyra amit megeszel.

És még milliónyi dologtól, de ez NEM testzsír.

Ha szeretnél beszélni erről, írj nyugodtan privátban, én már viszonylag helyre tettem a dolgokat fejben és van javulás, illetve teljes mértékig ismerem a helyzeted.

2023. máj. 28. 18:10
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

Súlyra (már) valóban nem vagy anorexiás. A túlzott testedzés miatt is kimaradhat a menstruáció, valamint a hiányos táplálkozás miatt, akkor is, ha nem vagy kórosan sovány.

Én is voltam anorexiás, nekem nem jött vissza magától a menstruációm, amikor elértem azt a súlyt, ami alatt elmaradt. Nekem az aviva torna hozta vissza, 4 hónappal azután, hogy megtanultam és rendszeresen heti 2 csináltam. Nagyon ajánlom. A könyv szerint az elegendő mennyiségű zöldség, gyümölcs és fehérje a legfontosabb, hogy a ciklus rendben legyen. Persze a szénhidrátokat sem szabad száműzni, kell az egészséghez. Emellett nagyon sok múlik a lelki oldalán. Az afrikai éhezőknek megjön, termékenyek is. De amíg nem szereted a tested, nem fogadod el a nőiességed, és rettegsz a hízástól, addig nem fog megjönni. Keress egy jó pszichológust!

2023. máj. 28. 19:05
 16/16 anonim ***** válasza:
Szia! Ahogy előttem is írták, keress fel egy pszichológust, hidd el, tud neked segíteni! De csak hogy tudd, nem tudsz változni, ha nem akarsz változni és ebben ott a pszichológus, hogy segítsen. Még valami, nem vagyok orvos, de szerintem inkább "ednos"-od van, nem anorexiád. Az ednos ( eating disorder not otherwise specified ) egy olyan evészavar, ami se nem anorexia vagy bulimia, de hasonló tüneteket mutat ki. Például elveszted a menstruációd, de nem vagy annyira sovány, hogy összeessél. Amúgy még ajánlom, hogy beszélj egy olyan ismerősöddel, akiben megbízol és ő talán tud segíteni neked a pszichológus mellett!
2023. máj. 28. 20:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!