Kezdőoldal » Fogyókúrák » Kalóriaszámlálás » Jól számolom a kalóriámat?

Jól számolom a kalóriámat?

Figyelt kérdés
Na tehát fèrfi vagyok, 183 cm magas, 80 kg, 31 èves. Találtam egy számítást, ami szerint 2105 kalória az alapom. A munkahelyemen pakolo munkàt vègzek. Telefon szerint 804 kaloriát használam fel (csak a sètával) mellette edzőgèpen 910 kaloriát ègettem fel. Ergo ma a kaloria bevitelem 3819 volt. Ha ennèl kevesebb a kaloria bevitelem akkor "fogyok" ha több akkor "hízok", a mèrtèke attól függ, hogy menyive vagyok felette alatta....
2022. dec. 13. 19:05
 1/7 anonim ***** válasza:
86%

Jó, hogy kiírtad a kérdést, mert nagyon elnézted volna a dolgokat.

Szóval:

Igen, igazad van abban a tekintetben, hogy úgy működik a fogyás/hízás, hogy kevesebbet/többet kell bevinned a szervezetedbe, mint amennyit elhasználsz.

Azt viszont garantálni tudom, hogyha te fogyni szeretnél és mondjuk 3500 kalóriát fogsz bevinni minden nap, mert ugye a telefonod szerint elméletileg ezzel deficitben lennél, akkor 100%, hogy nem fogyni fogsz, hanem hízni. Nyilván nem tudom a teljes aktivitásod naponta, de szinte 100%, hogy nem égetsz el ennyit 1 nap alatt, mert ez rengeteg.

Pontosan azért, mert ezek az okos eszközök (bármi, telefon, óra) túlbecsülik nem is kicsit az elégetett kalóriák számát.

De ezt csak úgy tudod megnézni, hogy ráállsz a mérlegre, eszel 1 héten X kalóriát és 1 hét múlva ugyanabban az időpontban (lehetőleg reggel, wc után) megméred magad megint.

Ha a várt eredményt kapod, akkor egyél ugyanennyit, ha nem, akkor változtass annak függvényében, hogy hízni vagy fogyni szeretnél.

2022. dec. 13. 19:52
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
1-es, annyit pontosítanék a mérés részén, hogy ezen is nagyon el lehet csúszni, mert mi van, ha az egy hét múlva lévő mérési nap előtt mondjuk kicsivel sósabb dolgokat evett valaki (vagy bármi más x tényező a rengeteg közül), és azt találja látni, hogy egyáltalán nem mozdult a mérleg, vagy akár felfelé mozdult. Akkor lehet bepánikolni - egy hét alatt egyébként sem feltétlenül látszik semmi, de ha valaki biztosabbra akar menni, akkor érdemes minden nap reggel éhgyomorra mérni, és átlagolni a méréseket, különben nagyokat lehet tévedni.
2022. dec. 13. 20:09
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
2#-es, igen, teljesen igazad van.
2022. dec. 13. 20:19
 4/7 A kérdező kommentje:
Tehát az okostelefon lèpès számlâlók semmit sem èrnek?
2022. dec. 13. 20:23
 5/7 A kérdező kommentje:
Vagyis szinte?
2022. dec. 13. 20:24
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nem is az, hogy a lépésszámlálók nem érnek semmit, hanem szimplán nem kell mindent elhinni nekik. Néha képesek irreálisan magas számot mutatni, mint elégetett kalória. Aztán az adott ember visszaeszi az összes telefon szerint elégetett kalóriát, mert hát a telefon szerint elégetett annyit a sporttal, aztán csodálkozik, hogy miért nem fogy. De amúgy amit az első válaszoló írt, az talán a legjobb ötlet. Mármint, megpróbálsz egy adott kalóriamennyiséggel fogyni, és ha nem fogysz, akkor lejjebb viszed.
2022. dec. 13. 20:46
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

A lépésszámlálók sose voltak pontosak. Elég sokféle mozgásra reagálnak, pl írtad a pakolást, arra is elhiszi, hogy lépsz, de nem is erről van szó.

Ahogy írták, a kalória számláló appok mindig felfelé kerekítik a mozgást, általában nem kicsit. Nem igazán tudom, ennek mi értelme, vagy miért így lett bekalibrálva, de a lényeg: soha ne hidd el ezeknek, hogy mennyit égetsz. Legjobb esetben is a fele. De lehet inkább a harmada.

2022. dec. 14. 07:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!