Puffasztott rizzsel lehet fogyni?
Ha tisztában vagy a kalóriákkal, akkor hogy merül fel benned ez a kérdés? Ha számolod a kalóriákat, akkor nyilván tudod azt is, hogy nincsenek fogyasztó ételek, és nincsenek hízlaló ételek sem, maximum a femcafe.hu-n. Minden étel fogyaszt, és minden étel hízlal. Hogy melyik, azt a kalóriák döntik el. Ha adott ételből annyit eszel, hogy kalóriadeficitben vagy, akkor fogyni fogsz, ha viszont adott ételből annyit eszel, hogy kalóriatöbbletben vagy, akkor hízni fogsz. Ezt gondolom tudtad.
Nyugodtan egyél puffasztott rizst (ha szereted), hiszen az a lényeg, hogy kalóriadeficitben maradj. Ha kalóriakereten belül maradsz, akkor mindegy mit eszel, fogyni fogsz. Ha viszont átléped, akkor mindegy mit eszel, hízni fogsz. A szénhidrátoknak pedig ehhez semmi közük. Nem kell drasztikusan lecsökkenteni a szénhidrátbeviteledet feleslegesen, ugyanis ennek fogyás/hízás szempontjából semmi relevanciája nincs. A kalóriák számítanak egyedül.
Valóban jobb alternatív a rizs és a teljes kiörlésű kenyér is mind a rosttartalom miatt, azonban a "vércukor emelő képességével" (glikémiás index) azért nem foglalkozz olyan mélységesen, mert feltehetőleg nem magában fogyasztod a puffasztott rizst. Nem hiszem, hogy minden nélkül, pusztán magában eszegeted otthon a kis puffasztott rizsedet. A glikémiás indexnek pont ezért egy egészséges, inzulinrezisztenciával vagy diabétesszel nem küzdő egyén számára semmilyen relevanciája nincs. Szerintem kevesen eszünk krumplit, fehér kenyeret, fehér rizst, puffasztott rizst magában. Ezeket általában köretként fogyasztjuk valamilyen más élelmiszer (pl. hús) mellé. Ha ezek mellé bármi mást fogyasztunk (fehérjét, zsírt, stb.), akkor kapásból változik az adott alapanyag felszívódása, ezért a glikémiás index már nem is vonatkozik ránk.
Ettől függetlenül én is támogatom a sima rizst (fehér, barna, jázmin, basmati, sushi) vagy a teljes kiörlésú kenyeret a puffasztott rizzsel szemben, de ha te szereted, akkor nyugodtan, csak legyél kalóriakereten belül.
A vércukor szintjének és az inzulinnak az extrém, szélsőséges ingadozása valóban nem optimális, azonban ha magas glikémiás indexű (gyorsan felszívódó) élelmiszerek mell alacsony glikémiás indexű (lassan felszívódó) élelmiszereket fogyasztunk, akkor azzal elkerüljük ezt a problémát. Ezért nem kell félni a fehér kenyértől, vagy a puffasztott rizstől, hiszen ezeknek hiába rossz a glikémiás indexe, senki nem eszi őket magában. Mindenki hússal, tojással, hallal, adott esetben zöldséggel fogyasztja ezeket, amik már lassítják, optimalizálják azok felszívódását, hiszen más élelmiszerrel együtt kerülnek a gyomorba. Egy csokinál más a helyzet. Amellé nem szoktunk csirkemellet vagy lazacot enni, a csokit magában fogyasztjuk, ezért ott célszerű figyelni a glikémiás indexre és a felszívódásra, hiszen az negatívan érintheti a vércukrot.
Nyilván egy teljes kiörlésű kenyér mindig jobb választás lesz, mint egy puffasztott rizs, de nem kell félni a puffasztott rizstől sem, pláne nem a glikémiás index miatt, hacsak nem te magában zabálod otthon a puffasztott rizst minden egyéb nélkül, és megeszel belőle egy ültő helyedben egy komplett csomaggal. Na az nem a legpozitívabb inzulinválaszt váltaná ki, az biztos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!