Milyen étrendet javasoltok ez helyett?
Sajnos elég egészségtelenül táplálkozok, sokat is eszek, ezért az elmúlt 1,5 évben 12 kilót híztam. Most vagyok 169/72 kg (lány). 10 kilót szeretnék fogyni minimum, de legjobb lenne, ha újra 60 kg lennék. Stresszevő vagyok amúgy, de ezt próbáljuk a pszichológussal megoldani. Kérdésem, hogy alábbi ételeket mire kellene lecserélnem, hogy a napi 1800 kcal limitet ne lépjem túl?
Reggeli: 2-3 db tükörtojásos szendvics sült baconnel, sajttal (vagy szalonnás rántotta 7-8 tojásból, 3 szelet fehér kenyérrel)
Tízórai: Zacskós tésztaleves
Ebéd: ez változó, rántott csirke vagy sertéshús, sült krumplival, vagy gyros tál
Ebéd utáni nasi: 1 zacskó chips és ropi
Uzsonna: általában hamburger, néha péksüti
Vacsi: 30 cm-s pizza, utána sok édesség
Néha éjszaka is felkelek, megeszek néhány nutellás kenyeret. :(
Ezek közül mi az, amit biztosan el kell hagynom? És miket kellene ennem helyettük? Én sajnos nem nagyon értek a kajákhoz, hogy mi hizlal és mi nem, ezért kérek segítséget. Nem mozgok amúgy, tudom hogy ezen is változtatnom kell.
Alapvetően nem kell elhagyni semmit (fogyás=kalóriadeficit, azaz kevesebbet kell enni), viszont nem ehetsz minden nap pizzát, hamburgert, rántott cuccokat, mert vagy nem férsz majd bele a keretbe, vagy nem leszel jóllakott/egészséges.
Lényeg, ahogy írtad is: kalóriák!
Töltsd le pl yazio-t, készítsd elő a konyhai mérleget, és számolj minden bevitt kalóriát!!
Heti fél kg leadása egy viszonylag tartható cél, ezt állítsd be! 1800 kalóriát keveslem azért... kíváncsi vagyok mit számol yazio. Elvileg kb 4-500 kalóriás deficitben lehet lenni a szintentartáshoz viszonyítva.
Illetve sport: egy óra mozgással kb 4-500 kalóriát égetsz el. Azaz ennyivel ehetsz többet, ha mozogsz is! És ez a javasolt... így egészségesebb.
Aztán persze az általános egészséges étrend felé érdemes elmozdulni. Feldolgozott szénhidrátokat,magas glikémiás ételek kiesnek, zsíros ételek kiesnek stb... omega3:omega6 arányra lehet figyelni. Teljesértékű, teljes kiőrlésű gabonák, rostok jöhetnek a helyükre. Illetve fehérjét szokták elhibázni az emberek, ezt majd kitapasztalod (te azért jól tolod a tojásokat, husikat. Lehet változatosabb, növényi fehérjében gazdagabb (hüvelyesek pl) az étrend)... ha kevés, akkor fehérjeporral érdemes kompenzálni.
Lényeg a lényeg: legegyszerűbb, ha elmész heti 2x személyi edzőhöz, összeállítjátok az étrendet, és megtanulsz edzeni. Persze van költsége, de az egészségért ez aprópénz... (3-5 ezer/h)
Minden hízlal ha túl léped a keretet, és semmi nem hizlal ha kereten belül maradsz.
De azért ez a mennyiség rengeteg kalória.
Ha semmiképp nem megy, akkor kezdésnek az is jó lenne ha felére csökkentenéd ezt a mennyiségét.
Pl 7-8 tojás helyett 3-4 plusz sok zöldség. Egy tojás 70 kalória átlagosan, tehát te csak tojásból durván 600 kalóriát eszel a 3 szelet kenyérrel együtt kb 1100 kalória CSAK a reggeli ami majdnem az egész napi kereted kéne hogy legyen, mert 1200-1500 a napi kalória ha fogyni akarsz, mozgás nélkül főleg.
Egyetértek az előttem válaszolókkal. Nem az ételek hízlalnak, hanem amikor több kalóriát viszel be, mint amennyit elégetsz.
Nálad elsősorban a mennyiséggel van a probléma, mivel az rengeteg. Szerintem egy nap te biztosan megeszel 4000 kalóriát.
Ételeket feleslegesen írunk neked. Beírod a keresőbe az "egészséges receptek" vagy valami hasonló kifejezést és több ezer találatot kapsz. A lényeg, hogy úgy válogasd össze őket, hogy bele férj a napi kalória keretedbe.
"Vacsi: pizza, utána sok édesség"
Szerintem arra magadtól is rájöttél, hogy vacsorára egyáltalán nem kellene édességet enni, sokat pedig végképp nem.
Neten rengeteg házilag elkészíthető édességet találsz egészségesebb alapanyagokból. A feldolgozott, bolti csokikat, rágcságak, cukrokat stb. száműzni kellene a lakásból. Ami nincs ott, azt nem is tudod megenni.
Nézzük, mi az, amit én a józan ész jegyében ezek közül kihagytam a diétámból (nem azért, mert tilos, hanem mert kalória/élvezeti érték vagy kalória/telítettség érzés tekintetében nem megérősek):
-bacon: egy szelet sült bacon Kb 200 kalória
-fehérkenyér: van egy csomó csökkentett CH tartalmú helyettesítője, én purpurt szoktam enni, azt is csak hetente kétszer
-tojásban napi 2 max a limitem, ez nem tiltólistás, de szintén van benne jócskán kalória és zsír
-sültkrumpli: Kuka, egy az egyben
-hamburgert ha eszek is kéthavonta egyszer, akkor buci helyett salátaágyon kérem.
-pizzát nagyon ritkán szoktam sütni, akkor is protein pizza porból
-nutellás kenyér és éjszakai zabálás instant kuka.
A helyedben apró lépésekkel kezdeném. Első körben csak állj le az éjszakai zabálással. Aztán cseréld le a tízórait meg az uzsonnát valami értelmesre. Aztàn a reggelit meg a vacsorát is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!