Kezdőoldal » Fogyókúrák » Kalóriaszámlálás » Megállt a fogyásom - ilyenkor...

Megállt a fogyásom - ilyenkor mi van?

Figyelt kérdés

Találtam pár kérdést, ami ezt a témát feszegeti, de valahogyan egyik se stimmel nálam. 28 éves férfi vagyok, 95,5 kilóról kezdtem januárban, most vagyok 88,0-88,5 kiló. Elvileg ez nem rossz, tulajdonképpen 7 hét alatt 7 kiló ment le papír szerint; viszont ugye az elején nagyon gyorsan ment le a túlsúly, ahogy az szokott lenni, és ami még fontosabb: már vagy két hete ugyanannyi a súlyom. Tehát a lényeg: eddig fogytam, most hirtelen, bár ugyanúgy csinálok mindent, nincs eredmény. Nagyjából 1500 kcal körül eszek mindennap, amikor éppen nem sikerül, akkor másnapra írom az elfogyasztott dolgokat és kompenzálok. Nyilván nem egzakt tudomány a fogyókúra és nem is akarom annyira túltolni, hogy milligrammokat számolgassak meg a makrókat kémcsövenként méregessem, viszont alapvetően a kalóriadeficit bőven megvan és még ha nem is gyorsan, de azért hetente úgy fél kiló körül fogynom kellene.

Mozgás? Nos, négy műszak mellett annak örülök, ha éppen egy jót tudok aludni vagy ha éppen a hobbimra jut idő, de heti 1-2 alkalommal el szoktam menni biciklizni, időjárástól függően 15 és 35 km közti távra. Eredmény? Még mindig semmi. Makrók? Mint mondtam, nem tudományos pontossággal akarom ezt az egészet csinálni, így azt mondanám, hogy "ahogy épp sikerül", de lehetőség szerint minél kevesebb szénhidrát, minél több zöldséggel, de azt se mondom, hogy lefekvés előtt nem szoktam 1-2-3 naponta egy sört meginni, főleg, ha nem vagyok olyan álmos, hogy el tudnék aludni segítség nélkül. Viszont a lényeg: a kalóriakeretbe bőőőven bele szokott férni még ez a fél liter sör is, úgyhogy nagyon csodálnám, ha ez lenne a probléma.

Felmerült bennem pár teória.

-Az egyik az, hogy bekapcsolt a szervezetem raktározó vészüzemmódja. Ezt körülbelül két másodperc alatt vetettem el, mert nem hinném, hogy 1500 kcal-nál (gyakorlatilag zéró fizikai intenzitás mellett) megtörténne.

-A másik, hogy nekem ennyi kellene a súlytartáshoz, de ezt megint nem igazán hiszem, mert ennyi kalória alapjaiban véve még ahhoz is maximum pont elég lenne (de inkább kevés), hogy a testem bármiféle aktivitás nélkül funkcionáljon, egész nap fekve.

-Van olyan koncepció is, hogy a zsír helyét izom vette át, de heti 1 bringázás mellett, úgy gondolom, ezt el is vethetjük túl sok fontolgatás nélkül is.

-A negyedik eddig a legéletszerűbb: lelassult az anyagcserém. Ez tűnik a legésszerűbbnek, mert még egy dolgot észrevettem magamon. Bocs, tudom, hogy senki nem kérdezte, de elég erőteljesen a témához kötődik az a tény, hogy napok óta alig járok mosdóba, amikor mégis, hát akkor is elég férfiatlan a végeredmény. Magyarán az input megvan, de az output nincs, és egyébként viccen kívül érdekelne az is, hogy azzal mi lesz. A kérdés viszont igazából ilyenkor is megmarad bennem: ha én csak 1500 kalóriát viszek be, de a szervezetemnek többé-kevésbé 2000-re lenne szüksége, akkor az az 500 kalóriás deficit hova tűnik? A májamat, a vesémet, vagy a fél tüdőmet kellett kikapcsolni ahhoz, hogy kevesebb energia kelljen a testemnek? :D Na de ha ez a hiba, ezzel mit lehetne csinálni?

Próbálkoztam én már a csalónappal is (~2000-2200 kcal), de talán már rájöhettetek, hogy ugyanott vagyok vele, mint nélküle. Még most hétvégén kipróbálom a heti két csalónapos stratégiát, ha ez se válik be, akkor legfeljebb a karjaimat széttárva tudok grimaszolni, mert egyszerűen nem értem, mi zajlik. És az egészben egyetlen dolog a bosszantó igazából. Van egy kollégám, akit poénból kihívtam egy fogyókúra-párbajra még januárban. Ő szinte ugyanannyit eszik, mint én, ő sem vet keresztet és kezd izzadva rettegni már attól is, hogy csak leírva meglátja a "szénhidrát" kifejezést, és beng!, ugyanennyi idő alatt 11 kilót fogyott, ráadásul ő tényleg semmiféle kardió mozgást nem végez, ilyen csalónapokkal meg dietetikai kutatással meg aztán végképp nem pazarolja a neki is igen korlátozott szabadidejét.

2021. márc. 18. 15:01
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Lehagytad a magasságod! Fontos lenne a kalkuláláshoz.

Az én tippem: Mikor megállt a fogyás beiktattam 1-2 zabanapot, ereszdel a hajam típusú kajálós napokat, aztán újra figyeltem és elmozdultam a holtpontról. Gondolom a testem rájött hogy nem is éhezik, ezért nem kell tartalékolnia.

2021. márc. 18. 16:03
 2/8 A kérdező kommentje:

Í, hinnye, tényleg, az lemaradt. 172 vagyok egyébként. Nem túl aktív, a nap egyik felében álló-, másik felében ülőmunkát végzek, a Kalóriabázis valami 2400 kcal/nap bevitelt számolt nekem. Érdekes egyébként, mert kicsit túlzónak érzem ezt a számot, valami 2000 körül saccolnám inkább.

Ez a zabanap mit takar nálad, mennyiségre vagy kalóriára ettél sokat? Ma kénytelen voltam melóhelyes automatás szendvicseken élni (idejét nem tudom, édesanyám isteni finom pogácsáját leszámítva mikor ettem utoljára pékárut), meg itthon is bitang éhes voltam kivételesen, így már most 2000 körül tartok, de mennyiségre még mindig nem mondanám, hogy kidurranásig beburkoltam volna. Gondolkozok azon, hogy még eszek valamit, akár valami 3000 kcal-ig bezárólag is, hadd tudja meg a szervezetem, mi a magyarok istene... csak annyi a bibi, hogy már bőven nem esik jól. :D Ez mondjuk alapjáraton pozitívum, ugyanis korábban nem tudtam jóllakni, most meg szinte kajálni se nagyon sikerül egy emberesebb adagot.

2021. márc. 18. 16:25
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Kalóriás zabanap, amikor tényleg mindent ettem amit csak megkívántam.
2021. márc. 18. 16:46
 4/8 anonim ***** válasza:

Teljesen normális, hogy megáll a fogyás, ez (eléggé sajnos) nem egy lineáris folyamat, hogy elkezdjük és megállás nélkül, egyenletesen fogyunk a célunkig. Sőt, van olyan (és lesz olyan nálad is), hogy mindent ugyanúgy csinálsz, mégis fölfelé (!) mennek a kilók. Na akkor lehet igazán megijedni - de nem kell. Állati frusztráló valóban, de menni kell tovább az úton, és egyszer csak beindul. Sőt, lesz olyan (lehet, hogy most nemsokára, mert már 2 hete ugyanannyi a súlyod), hogy látszólag semmi nem történik hetekig, aztán "egyik napról a másikra" leugrik 3-4 kiló.

Baromi nagy türelmet és kitartást igényel ez az egész, ezért is nem sikerül sok embernek, mert nem bírjuk kivárni a végét.

Olyan nincsen, hogy vészraktározó üzemmód, csak alkalmazkodik az anyagcseréd a változásokhoz. Ezért is lehet kevesebb az output is - próbálj több (sokkal több) zöldséget és rostot beiktatni az étkezésedbe.

A bringázás kardió, persze szép nyúlánk combizmokat lehet formálni, de még mindig messze van pl. egy egész testes súlyzós vagy saját testsúlyos edzés hatásától. Ha ezeket valahova be tudnád csempészni (tudom, hogy kevés rá az idő meg az energia, de több izommal például minden másra több energiád is lenne), még jobbak lennének az eredmények. Férfiként is a legnagyobb nyugodtsággal nézz bele a jógába, nagyon jótékony hatása van általánosan, többek között az outputra is.

Egyébként 1500 kalória egy felnőtt férfinak, 4 műszakkal, bringázással elég durván kevésnek tűnik. :-/

2021. márc. 19. 14:08
 5/8 anonim ***** válasza:
4-es vagyok, azt szeretném még hozzátenni, hogy a súlyzós-saját testsúlyos edzések azért is lennének hasznosak, mert a tested már megszokta a jelenlegi kardió-terhelés (bringa) mennyiségét, és azt tovább kellene emelni a folyamatos eredmény érdekében. Ez nyilván nem reális, tehát trükközni kell más mozgásformákkal is.
2021. márc. 19. 14:14
 6/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a(z eddigi) válaszokat! Tegnap magamba erőszakoltam némi kalóriát, valami 2800 körül lett a vége. Ennek megfelelően az output sem váratott magára ma már, woo-hoo! :D És akkor innentől lesz érdekes. Bár hozzáteszem, továbbra sem értem, hogy ez hogy működik, szóval ez egyszerű fizika és matek: ha nincs energia, akkor vagy a tartalékból fog elvenni a szervezet, vagy abból, amit kap, viszont takaréklángra veszi a fogyasztást. És ezt mondtam, ezt nem vágom igazság szerint, mert papíron tök egyértelmű lenne, hogy most úgy saccra 86 kilót kellene mutatnia a mérlegnek, nem pedig 89,6-ot (oké, tény, hogy kajálás után, minimális ruhában).

A konkrét tippekre: az elmúlt pár napban elég sok borsót és kukoricát ettem, a zabkása pedig mindennapos része az étrendemnek, mert az nagyon bejött. Igaz, a mindenféle ízesített, instant cuccok, de szegről-végről ugyanaz az is, mintha magamnak csinálnám. Ezek elvileg tele kellene, hogy legyenek rosttal, nem? Egyébként itthoni edzésben gondolkodtam már elég sokat, de tényleg ez a bzeráns 4 műszak nagyon megkeseríti az életemet annak ellenére is, hogy olyan szinten nem kell megszakadni ezen a munkahelyen az ijesztőnek ható szavak ellenére sem, hogy amikor boltban dolgoztam, akkor jobban elfáradtam. Persze amíg csak gondolkodok rajta, sok minden nem fog változni, de elsődlegesen most a fogyás lenne a cél. Az izomépítés persze megint nem lenne rossz, de szerintem majd úgy 75 kilónál éri meg elfilozofálni ezen mélyebben (70 kg a terv egyébként).

Mindeközben említett kolléga 13 -ismétlem: TIZENHÁROM!- kilónál tart, most küldte a képet. Megdöbbentő. Innentől kezdve bárki bármilyen témában felemlegeti, hogy nem számít a genetika a fogyásnál, meg nem számít a hormonháztartás, meg úgy egyáltalán: mindenkinek ugyanolyan a szervezete, ezt a kérdést fogom belinkelni. :D Nyilvánvalóan kérdéses, hogy fogja-e tudni tartani ezt a súlyt hosszútávon, de az már nem rám tartozik.

2021. márc. 19. 16:33
 7/8 A kérdező kommentje:
Körülbelül egy hete írtam ki a kérdést, mostanra már csak 87.1-nek gondolt ma a mérleg. Jó, nem nagy a különbség, de meglepő egy picit, hogy tényleg hanyatt-homlok az ellenkezője a megoldás a problémára, mint amit gondoltam volna.
2021. márc. 25. 18:46
 8/8 A kérdező kommentje:

Nem túl érdekes, de leírom, hátha valaki rátalál a kérdésemre.

Megvolt az aktuális, kéthetente megrendezett zabanap is, valami 3000 kcal lett a vége. Viszont ugyanúgy belassult az anyagcserém és az emésztésem, semmi melléktermék, semmi fogyás. A héten viszonylag sok szénhidrátot vittem be, mert édesanyám megint csinált ebből az isteni pogiból, viszont az 1500 kcal-t teljesítettem mindennap ettől függetlenül. És ugyanúgy 86-87 közt vagyok, meg mernék esküdni, hogy még híztam is. Valami nekem nagyon nem okés itt a témában. A héten megpróbálkozok még azzal, hogy felviszem 1600 kalóriára a keretet, ha meg ez se működik... hát akkor kész, teljesen kifújt minden ötletem.

2021. ápr. 6. 20:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!