Mennyi kalória kell nekem?
Két és fél hónapja eszek a napok 90%ban 1500 kalória alatt. Lefogytam 12 kilót. Ezen a héten elkezdtem komolyabban edzeni (konditerem) és arra lennék kiváncsi, hogy mennyi kalóriát számoljak egy napra. 180 cm magas és 122 kiló vagyok. Természetesen probálkozni fogok különböző értékekkel, hogy kitapasztaljam, illetve van lehetőség egyszeri tanácsadás igénybevételére egy edzőnél. A kérdést azért írtam ki, hogy ti szerintetek mi lenne az első "szám", amit ki kellene tűznöm.
Eddig annyi "edzésem" volt, hogy a munkába gyalog jártam és így a napi 18-20 ezer lépés (+munkahelyen lépcsőzés) simán megvolt.
Ezeket ettem az esetek legtöbb részében, és ezt folytatni is szeretném, mivel tudom tartani: tojás, csirkemell, darált comb, burgonya, barnarizs, zöldségkeverékek, gomba, gyümölcsök (főleg alma és banán), zab. "Csalónapokon" sem ettem többet mint 2500 kcal, csak ekkor belefért nálam valamilyen tészta vagy szendvics, illetve édesség (étcsoki) stb.
Másik ok amiért kérnék egy BMI konkrét értéket az az, hogy ahány oldalon néztem annyi eredményt kaptam. Ez a range 2200 és 2800 között mozgott, ezért is csináltam egy mindenképp 1000 kcal-ás deficitet.
+ erről is olvastam már többmindent, de jól tudom-e, hogy aapvetően csak a kalóriák számítanak? Persze az is amit eszel, de elsősorban a kcal érték, igaz?
Az 1500kcal egy 70kg-os nőnek lenne jó, bődületes túlzásba estél, ez kb. 1800kcal deficit a mozgással együtt.
Milyen értéket szeretnél tudni? A BMR az alapanyagcsere, a BMI a testtömeg index, egyáltalán nem mindegy.
Minden mozgás nélkül 2000kcal-val lenne 1000 deficited, nem is szabadna ennél jobban pörgetni első körben, 200-300kcal még naponta belefér pluszban a mozgás miatt (gyaloglás + kb.2x konditerem). Ráérsz csökkenteni, ha 100 kg alá kerülsz.
Szerintem egy kicsit gyors a 2,5 hónap 12 kiló, inkább egyél egy kicsit többet, a koplalós fogyásnak szinte mindig rossz vége lesz.
A kalóriaigényedet nem lehet csak úgy látatlanul megmondani, nem elég a magasságod és a súlyod hozzá. A tanácsadást mindenképp használd ki, ő jobban átfogja látni a helyzeted.
Az étkezés amit leírtál szerintem jó, viszont időről időre iktass be kicsit más ételeket is, hogy biztosan változatos legyen.
pl:(bulgur, fehér rizs, köles, quinoa, teljes kiőrlésű tészta köretnek mehetnek, hetente/kéthetente mehet egy kis vöröshús is ha szereted, tejtermékeket nem írtál pedig jó lenne azt is beleraknod: sovány tejtermékek előnyben, zöldségleveseket tudom még ajánlani ami nekem bevált)
"jól tudom-e, hogy aapvetően csak a kalóriák számítanak?"
Végülis igen a kalóriák számítanak leginkább, de azt figyelembe kell venni, hogy a több mozgás több kaját is igényel, nem lehet egy nagyon aktív életvitelt 1500 kalóriával teljesíteni.
Úgy tűnik fontos számodra, hogy jól csináld, ilyen esetben szerintem érdemes szakembertől tanácsot kérni ha nem sajnálod a pénzt rá.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!