Miért kell figyelni az alacsony kalóriaszámra, ha ígyis-úgyis fix a napi ajánlott beviteli érték?
Az a vicces, hogy a kalória nem garantálja, hogy jól is laksz. Egy cukros péksüti vagy mekis kaja kalória tartalma sok, amikor megeszed, tele is vagy, de megdobja a vércukrot és egy idő után ugyanúgy éhes leszel.
Míg egy alacsonyabb kalóriatartalmú étel, pl csirke rizzsel, brokkolival egészségesebb is és utána ha még belefér a kalória keretedbe, tudsz valami normálisat enni vacsorára is. Sokkal többet és többfélét ehetsz ,ha alacsony kalória tartalmú ételekből válogatsz és azok is elmulasztják az éhséget. Ha eszel egy hatalmas tál bolognait ebédre, az piszkosul eltelít, de ha mondjuk ezzel át is lépted a kalória keretedet, vacsorázni mit fogsz?
Veszel 3tojást, 5dkg sonkát, 5dkg sajtot, megcsinálod rántottának, eszel mellé 2 szelet fehér kenyeret, ez 1000 kalória, egy filigrán nő napi étkezésének 2/3-a; fehérjében, zsírban meg az egész.
Veszel 3tojást megsütöd rántottának, eszel hozzá 1 paradicsomot, 15dkg kígyó uborkát, 2 szelet teljes kiőrlésű rozs kenyeret 600 kalóriát eszel, ugyanúgy jóllaksz, de még bőven marad a kalória keretedből.
Mindkét étkezés egy egyszerű rántotta, és nagyon bőséges, mégsem mindegy, hogy utána mennyit ehetsz, hiszen még az egész nap előtted áll.
#3: "fehérjében, zsírban meg az egész" - ez nem igaz, jó esetben 40 g fehérje, nekem, átlagos súlyú nőnek ez igencsak kevés (napi 70-80 g-ot szoktam bevinni).
A többivel egyetértek, ahogy az első kettő válasszal is.
Amúgy megértem a kérdező dilemmáját. Nem muszáj mindig csak alacsony kalóriatartalmú ételeket enni, sovány ezt meg csökkentett zsírtartalmú azt, meg minden nap csirkemellet brokkolival. Én viszonylag sok zsírt viszek be, normál fehérje és jóval kevesebb szénhidrát mellett. A finomított és gyorsan felszívódó szénhidrátokat minimumra csökkentettem, sok zöldséget eszek. Így éhezés nélkül, finom, változatos és laktató ételekkel sikerült lefogynom, és azóta is tartom a súlyomat.
A Kalóriàktól nem kell félni, a forràsai közt nagy különbség van, nem mindegy miből szàrmazik, mert adott tâpanyagok màs- màs hatàssal vannak a test hormonrendszerére, és a minőségük is lényeges.
Pl hiàba van sok kalória az olajos magvakban, nyugodtan lehet belőlük enni. Jó tàpanyagok vannak bennük, mind a zsírok, mind a fehérjék, mind ezek a szénhidràtok hasznosak.
Míg egy fehérlisztes cukros péksüti teljesen màs kategória. Rossz minőségű kalória egyértelműen.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!