Ez pontosan hogy működik? Össze vagyok kicsit zavarodva.
Észrevettem, hogy pl.ha csinálok palacsintát, akkor sosem annyi a végeredmény amennyinek lennie kéne. Úgy voltam vele, hogy párolog belőle. Na de most nyílván a liszt nem párolog belőle...Tudtommal az nem is tud...
És annyit a tejből kivontam, amennyi hiányzott belőle, és így természetesen egy nagyobb kalória számot adott meg, és a szénhidrát is annyi maradt, mint amennyinek lennie kellett.
Most akkor ha több adagra főzök, akkoris le kell az egészet mérnem, hogy megtudjam mennyi is a valódi értéke?
Egyébként így nézett ki a recept: 57g tojás, 73g liszt, 200g hazai tej, 5g zsír.
Ez összesen lett volna 335g. De a tejből párolgott el gondolom 129g és így lett az összes 206g.
Nagyon összezavarodtam, a válaszokat köszönöm előre is. :)
Egyébként így nézett ki a recept: 57g tojás, 73g liszt, 200g hazai tej, 5g zsír.
Ez összesen lett volna 335g. De a tejből párolgott el gondolom 129g és így lett az összes 206g.
Víz párolgott el belőle, nem a tej. Tehát a tej víztartalma lett kevesebb.
Gondolom kalóriát számolsz. Ugyanannyi van benne sütés előtt, mint után, csak a súlya változik, a kalória tartalom marad. Hiszen csak 0 kalóriás víz a különbség köztük.
A legegyszerübb, ha a nyers összetevökkel kiszámolod az összes kalóriaértéket, utána leméred az összes megsütött palacsinta súlyát.
Az összes palacsintában van annyi aklória, mint az alapanyagokban volt, ennek alapján ki tudod számolni 100 g palacsinta kalóriaértékét is, meg egy darabét is.
Igen, tudom, hogy a víz az amit veszített a tej. De ha most azt írom be, amennyi végeredményként lett akkor meg a kalória fog kevesebbet mutatni, mint amennyi valójában.
például 206g lett az összes, és így például a 73g liszt amiben van 53g szénhidrát, kb 35g-ot mutatna az egészre, pedig nyilván az nem igaz, mivel a liszt értéke az nem változott.
Tehát nem elég, ha a végeredményt lemértem és azt írom be, mert nem egy igaz eredményt fog mutatni.
Megpróbálom még egyszer leírni:
57g tojás: 82 kcal, 5 g zsír, 0 g ch, 7 g fehérje
73g liszt: 247 kcal, 1 g zsír, 52 g ch, 7 g fehérje
200g hazai tej: 112 kcal, 6 g zsír, 9 g ch, 6 g fehérje
5g zsír: 46 kcal, 5 g zsír, 0 g ch, 0 g fehérje
Ez összesen: 487 kcal, 17 g zsír, 61 g ch, 20 g fehérje
Ezek az értékek a sütés során nem változnak, csak az egész tömege csökken az elpárolgott víz mennyiségével.
Ebböl lett összesen 206 g palacsinta, ami (most saccolok, hogy egyszerübb legyen számoni) 10 darab.
Ebben az esetben egy palacsintában van 48,7 kcal, 1,7 g zsír, 6,1 g ch, 2 g fehérje
Vagy ha 100 g-ra akarod kiszámoni, akkor 236,4 kcal, 8,25 g zsír, 29,6 g ch, 9,7 g fehérje.
Ezek alapján tudsz súlyt is mérni, de darabra is tudod számolni a kalóriákat.
Remelem, most sikerült érthetöben elmagyarázni, ha még valami nem tiszta, kérdezz újra!
Ez mindenféle ételre igaz, a hús kalóriaértéke sem változik, de a súlya igen, általában csökken, mert vizet veszít de ugyanígy ki tudod számolni, a tészta, rizs stb súlya nö, mert vizet vesz fel, de a kalóriaérték marad.
Ennek ellenére a legtöbb összetevönél a nyers értékkel/súllyal jó számolni, mert az az egyszerübb.
Sok sikert a számolgatáshoz meg a fogyáshoz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!