Mennyi szénhidráttal, fehérjével, és zsírral érdemes összeállítani egy 1200 kalóriás étrendet? Hogyan kell kiszámolni (súly/valami? )?
Fogyni és izmosodni szeretnék.
Ha sportolok, akkor többet ennék, mint 1200 kcal. Ha pl 300 kcalt égetnék el sporttal, akkor 1500 kcalt ennék. Tudom, hogy pontosan nem lehet ezt kiszámolni mert függ a súlytól és az izomzattól stb, de vannak weboldalak, amelyek iránymutatást adnak ilyen téren.
Azt is tudom, hogy elméletileg lényegtelen, hogy milyenek a makrók, hogyha megvan a deficit. De szeretnék egészséges lenni és izmos.
Fehérje 1-1,5 g/ttkg, zsír 1 g/ttkg. A maradék a szénhidrát, max 50 energiaszázalék. Tehát 1200 kcal-ból 600 kcal jöhet szénhidrátból, az 150 g.
ttkg=testtömeg kg, ideális testtömeggel számolva, ami férfiaknál a méter fölötti magasság cm-ben 90%-a, nőknél 85%.
A zsír egyébként max 30 energiaszázalék lehet. Ha izmosodni szeretnél, akkor pláne érdemes zsírszegény diétát tartani, a hangsúly a jó minőségű szénhidrátokon és fehérjéken legyen.
80% ch, 10% fehérje, 10% zsír
Nem lényegtelen a makro. Nem grammra kell számolni, hanem arányaiban stimmeljen.
A telített zsírsavak a hizas elsőszámú okai: sajtok, igen light sajtok is
Virslik, szalamlik, kolbászok,
Tejtermékek
Csokik, bolti késztermék
Zacskós kényesek
Mindenfele olaj, zsír, kokuszzsir is
"A telített zsírsavak a hizas elsőszámú okai"
Ha így lenne, én már 100 kg lennék, ehhez képest lefogytam - éhezés nélkül-, és még az egészségem is javult :)
Egészségügyileg épp ugyan olyan mint a sima napraforgó olaj, csak épp felkapottabb és dragább. Sütni ártalmasabb benne mint a hagyományosabb olajokban.
Mivel telített zsírtartalma magas, emeli az LDL szintet. Rossz hatással van a szénhidrát anyagcsere folyamatokra.
A HDL-t növeli, nem az LDL-t.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!