Ennek a nagyon felkapott egészséges táplálkozásnak van is eredménye?
Én is ilyeneket eszem, fogyok is, de lassan, mivel nincs rajtam 3-4 kg-nál több "felesleg", mert nem is felesleg, csak a súlyom nem tetszik, de az alakom igen.
Na, de nwm ez a lényeg.
Mielőtt ezt az étkezést elkezdtem, nagyon sokszor voltam beteg. Most már 2 éve nem voltam komolyabb beteg, max egy kis nátha, torokgyulladás, de ez ugye az én hibám.
Sokkal jobb a közérzetem akármilyen furcsa.
A fogyás is egy eredmény... Az egészséges táplálkozás és a "mindent eszek a kalóriakereten belül" közötti különbséget úgy tudnám leírni, hogy egészséges táplálkozás mellett kevesebb kalóriából is be lehet vinni a szükséges tápanyagokat. Az én esetemben kb. 1600 kcal-ból megvan a számomra ajánlott fehérje (esszenciális aminosavak szintjén is), esszenciális zsírsavak megfelelő arányban, vitaminok és egyéb mikrotápanyagok, rostok, és jóllakásig eszem. Ehhez képest régebben 2000+ kcal mellett is vitaminhiányom volt, túl kevés fehérjét vittem be, a pajzsmirigyem kezdett tönkremenni, IR-em lett és szép lassan felszedtem kb. 15 kilót, nagyrészt hasi és deréktáji háj formájában. Ha csak a kalóriát csökkentettem volna ugyanolyan táplálkozási stílus mellett, lehet, hogy akkor is tudtam volna fogyni (bár nem biztos), de állandó éhezés mellett, a még meglévő izmaim is leépültek volna, az egészségi állapotom pedig nem javult volna, sőt.
Ehhez nem feltétlenül kell az általad felsorolt élelmiszereket enni, de hasznosak lehetnek. Én az ételekben nem a kalóriát nézem, hanem azt, hogy milyen tápanyagok vannak bennük és mennyi. Finomakat eszem és nem hiányoznak a silány, hasznos tápanyagban szegény ételek, amiket korábban gyakran ettem.
Bizonyos összefüggéseket elég erősen sikerült alátámasztani tudományosan. A túlzott cukorfogyasztásról biztosan tudjuk, hogy növeli az inzulinrezisztencia és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. (Mert növeli a (rossz) koleszterinszintet. Igen, a cukor.) De ezt persze csak 20+ év után fogod látni, és akkor is csak azt, hogy nem lett infarktusod, amit persze nem fogsz észrevenni, hiszen akkor sem 100%, hogy lesz, ha cukrot eszel cukorral. A túl magas vércukorszint káros hatásai is csak sok év után jelentkeznek: nem pár hónap alatt fogsz megvakulni.
A transzzsírokról is ugyanígy tudjuk, hogy ártalmasak (de ezeket Magyarországon betiltották, csak nagyon kis mennyiségben fordulhatnak elő az élelmiszerekben). A telített zsírokról csak gyanítjuk vagy gyanítottuk, ott nem sikerült az összefüggéseket megerősíteni: lehet, hogy nincs velük baj vagy csak bizonyos alfajokkal. De itt sem pár év alatt alakul ki a káros hatás.
A rostokról tudjuk, hogy segítenek megfelelő bélflórát kialakítani, és a rossz bélflórának is ismerjük a negatív következményeit (nem csak emésztési problémákra kell gondolni, ez is keringési betegségekhez vezet). Ugyanez vonatkozik a jó zsírokra (mint pl. az olívaolaj).
Bár bizonyos pozitív hatások jelentkeznek rövid távon is (pl. több rost, kevesebb székrekedés), a legfontosabbak a hosszú távúak, amik legfeljebb egy laborleletből fognak rövid távon kiderülni. Ráadásul egy csomó problémát a szervezet egy darabig tud kompenzálni: semmit nem fogsz érezni, de közben a hasnyálmirigyed már az utolsókat rúgja a rejtett inzulinrezisztenciád miatt.
Sok olyan "egészségtanács" van ugyanakkor a köztudatban, aminek nincs tudományos alapja, vagy legjobb esetben is egy egyelőre bizonyítatlan sejtés, esetleg valamilyen tudományosan alátámasztott javaslat eltúlozva. Ebből szokott jönni a "semmit nem szabad enni, minden káros, hagyjuk az egészet, inkább nem foglalkozom vele és folytatom az eddigi életvitelemet" felfogás. Nyilván minden élelmiszerről lehet olyan blogbejegyzést találni, hogy káros, de azért ezek közül nem mind komoly.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!