Most akkor mi a fontos valaki segítsen? A szénhidrát csekélysége vagy a kalória?
Egy àtlag ember, ha amúgy alapvetően egèszséges, csak mondjuk x ideig többet evett, le tud fogyni drasztikusabb szénhidràtmegszorítàs nélkül is.
De pl egy ch intoleranciàs beteg, ha fokozott a probléma, durvàbb szénhidràt csökkentésre van szükség.
Pl egy enyhébb betegség esetében elég lehet 180- 160 gramm szénhidràtra àtàllàs.
Súlyos esetben mint pl nekem, 80-85 g- ra le kellett nyomni a szénhidràtot ahhoz hogy fogyni kezdjek.
Az én saját és ismerősöm tapasztalatai szerint a szénhidrát csekélysége a legjobb út a fogyáshoz, ha nem akarsz éhezni.
Mert szerintem az 1500 kcal által takarékra áll a szervezeted és amint többet eszel, hízni fogsz.
Én is először kalóriabázissal fogytam le, aztán a dupláját szedtem vissza, amikor már nem bírtam tovább tartani - szerintem baromi kevés dolog fér bele 1500 kalóriába és nem is lehet normálisan leélni egy életet állandó kalóriaszámlálgatással, legalábbis nekem nem ment.
Viszont 210 gramm szénhidrátot én is soknak érzek a fogyáshoz.... Hacsak le nem mozgod.
Aki kalóriàkat szàmolgat, nagyobb eséllyel fog kevesebb tàpanyagot bevinni mint amennyit kéne. Pl a tojàsban sok kalória van, cserébe egy csomó vitamin meg fehérje. Sok ismerősöm kalóriàzik. Nem esznek tojàst, kerülik a zsíros cuccokat. Szénhidràttal pótoljàk. Nem igen fogynak éhesek szar a kedvük... Amúgy meg ott a zsír. Kalória nagyon sok van benne, viszont mivel én nem ehetek sok szénhidràtot, kénytelen vagyok zsír alapúan enni és mellesleg jobban is érzem magam ezen a diétàn. A zsír nem emeli meg a vércukrom, a betegségemre ezàltal jó hatàssal van. Ha kevés ch kevés zsír lenne csak hogy a kalória ne legyen magas, majd éhen vesznék...kvàzi annyira kevés energiàt vinnék be amivel koplal a szervezetem. Sokszor próbàltam. Garantàlt jojóeffektus volt a vége. próbàld meg hónapokig- évekig- élethosszig megvonni magadtól a kalóriàt. Nekem rohadtul nem ment csak rosszabb lett , soha többet nem kérek belőle. Magas kalóriatartalmú cuccok nélkül nem megy . Ezért eszem sok zsírt, tojàst, olajos magvakat, zsírosabb húsokat is.
Ugye a betegségemből adódóan a ch alapú tàplàlkozàs nekem felejtős. Attól híztam el. Marad a magas kalóriatartalom. Nincs vàlasztàsom.
Szerintem a szénhidrátot érdemes csökkenteni ahhoz képest, amennyit most eszel. A kalóriabázis nem tudhatja, mennyi szénhidráttal fogsz fogyni, mivel azt sem tudja, most mennyit eszel. Számold ki a jelenlegi kalória- és ch fogyasztásodat, hasznos kiindulási pont lesz. Aztán próbáld ki, hogy ha lentebb viszed a szénhidrátot, mennyi kalóriát fogyasztasz, és 1-2 hét alatt lentebb megy-e a súlyod. Nekem a szénhidrátcsökkentés azzal járt, hogy a kalóriabevitelem is csökkent, miközben annyit ettem, amennyi jólesett, nem kellett éheznem. Az sem mindegy, miből jön a szénhidrát, csokiból és péksütiből, vagy gyümölcsből és zöldségekből, a magasabb rosttartalmú, természetes ételek kedvezőbbek, nehezebb belőlük túl sokat enni, főleg, ha zsír és fehérje is van mellettük.
Ha a szénhidrát csökkentésétől nem indul be a fogyás, több lehetőség van. Vagy csökkented a kalóriabevitelt, vagy tovább csökkented a szénhidrát mennyiségét, esetleg mindkettő egyszerre. Azt is figyeld, hogy hogy érzed magad - ha hirtelen drasztikusan csökkented a ch-t, 2-3 napig lehetnek kellemetlen tüneteid (pl. fejfájás, fáradtság, rossz közérzet), de ez elmúlik, ahogy hozzászoksz, utána - ha jól állítottad be a makrókat és elég tápanyaghoz jut a szervezeted - jobban fogod magad érezni. De nem muszáj egyik napról a másikra durván csökkenteni, lehet fokozatosan is, kisebb lépésekben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!