Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » A bulgur most akkor jó, vagy...

A bulgur most akkor jó, vagy teljesen el kellene hagyni minden gabonafajtát?

Figyelt kérdés

Egyszerűen mindenhol mást olvasok.

Van ahol azt írják a bulgur az egyik legegészségesebb gabona, máshol meg azt írják, hogy csak zöldségeket kellene enni, és az összes gabonafélét el kellene hagyni.

Most akkor melyik az igazság? :)

2019. ápr. 7. 11:08
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

Nekem akkor is 100 gramm alatt van a szénhidrátfogyasztásom, ha mindennap eszek bulgurt, ugyanis más szénhidrátot nem nagyon eszek. Se kenyér, se rizs, se krumpli se semmi. Zöldségekből is az alacsonyszénhidratú zöldsegeket eszem, mert azokat szeretem. Uborka, paprika, brokkoli, karfiol, savanyúkáposzta, cukkini, padlizsán stb.

Neha szoktam enni reggelire zabpelyhet, de a zabpehely+bulgurral is 70-80 gramm körül szokott lenni a szénhidrátfogyasztásom.

Kb 50 gramm bulgurt főzök meg egy étkezésre, és ahhoz keverem a fenn említett zöldségeket.

Zabpehelyből is max napi 20 grammot eszek meg.

Meglennék ezek nélkül is, mert annyira nem szeretem őket, csak tartok attól, hogy ahogy az egyik válaszoló is írta, kihullik a hajam, felborul a hormonháztartásom, hiánybetegségek alakulnak ki.

Azért nem értem, hogy nehany helyen azt írják, hogy teljesen el kell hagyni a gabonaféléket, mert semmi nincs bennük csak felesleges kalória, nehány helyen meg azt írják, hogy fontosak az egészséges gabonák, mert anélkül csomó hiánybetegség alakul ki.

2019. ápr. 7. 16:51
 12/13 anonim ***** válasza:

Az szerintem hülyeség, hogy gabonák nélkül kihullik a hajad. Nekem se azért hullott mert nem ettem teljes kiőrlésű kenyéren túl gabona féléket, hanem egy gyógyszertől. A magas prolaktin elleni gyógyszer tette be a kaput a hajamnak. Abba is hagytam a szedését mert annyira durva volt a helyzet, már jó ideje szedek rá vitamint, + hajpakolás és sokat javult a dolog. Plusz mióta nemrég sokkal több zöldséget eszek, és kevesebb szénhidrátot (tészta, krumpli plusz kevesebb tk kenyér), megintcsak javul a hajam állapota.

Amúgy rosszul írtam, nem csak teljes kiőrlésű kenyér formájában, hanem kukorica formájában is eszek gabonát, bár abból kevesebbet. Más közöm nincs hozzájuk. Azért se említettem meg mert nekem a kukorica alapvetően zöldség (azokhoz sorolom automatikusan), nem gabonákhoz.:)

Rizst sok éve nem eszek, rájöttem, hogy egyszerűen se íze, se bűze, nem szeretem, se bulgurt, se kölest se semmi ilyet. És nem ezek hiánya miatt hullott ki sok hajam, hanem alapvetően gyógyszertől.

A gyógyszer előtt semmi baja nem volt a hajamnak, pedig nem igazán ettem gabonaféléket.

2019. ápr. 7. 18:33
 13/13 anonim ***** válasza:

"Van ahol azt írják a bulgur az egyik legegészségesebb gabona" - a bulgur = tört búza. Annyira egészséges, amennyire a búza annak tekinthető.

Én évekkel ezelőtt elhagytam az összes gabonát. Nem hullott ki a hajam, az egészségem viszont sokat javult (bár hozzáteszem, más dolgokat is változtattam, pl. nem eszek cukrot, feldolgozott ételeket minimumra csökkentettem, igyekszem minőségi ételeket enni, magamra főzök). Bár hivatalosan nem vagyok gluténérzékeny, a gluténtartalmú gabonáktól mindig kijött az ekcémám. A mai nemesített búzát én nem tartom egészségesnek, nem is hiányzik semmilyen formában.

Egy ideje lazítottam a szabályaimon, mivel már nem kell fogynom és az egészségem is nagyjából rendben van. Néha, kis mennyiségben eszem rizst, használok zabpehely- és köleslisztet, mert egyes ételekbe kellenek, amiket szeretek. Nem azért eszem őket, mert annyira egészségesek, nélkülük is be tudok vinni minden fontos tápanyagot.

A véleményem a gabonákról az, hogy aki szereti és fontos neki, az egye (ha belefér a makróiba, egészséges, és tud így is fogyni), de nélkülük is lehet egészségesen, változatosan táplálkozni. Valakinek pedig kifejezetten jót tesz, ha elhagyja őket (pl. emésztési problémák esetén).

2019. ápr. 8. 09:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!