Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Hogy tudnám ezt megértetni a...

Hogy tudnám ezt megértetni a családdal/barátokkal?

Figyelt kérdés

Iskolás lány vagyok, jelenleg elég kövér, szóval fogyókúrába kezdtem.

Mindenhol azt lehet olvasni, hogy egy nap sok kicsi étkezés, este már nem eszünk, viszont nekem ezek a módszerek nem váltak be. A nekem legkézenfekvőbb módszer az, hogy 7 órától 14 óráig (amíg az iskola tart) nem eszek semmit, utána hazamegyek, eszek egy (kalóriacsökkentett) ebédet, aztán nem vacsizok, csak snackelek valamit max (nem chipset meg csokit). Vagy a másik lehetőség, hogy az ebédet kihagyom és este eszek többet.

A környezetemben élők pedig nem tudják megérteni, hogy 100 kalória este hat után is száz kalória, és 1300 kcal akkor is 1300, ha öt adagban eszed meg, meg akkor is ha kettőben.

Semmi problémám nincs, sosem vagyok éhes szinte, elegendő ásványi anyagot/vitamint viszek be, nem vagyok nap közben fáradt. Nem bingelek, és végre tényleg úgy érzem, hogy én uralkodok a kaja felett, nem az felettem.

Meg tudnám ezt értetni velük? Hetek óta koptatom a szám, semmi haszna. Vagy ez tényleg annyira egészségtelen lenne, annak ellenére, hogy jól érzem magam, nincsen semmi bajom!?

2019. márc. 23. 15:44
 1/8 anonim ***** válasza:
68%
Olvass utána az időszakos böjtölésnek a dietcraft oldalon. Én ezt csinálom, 40 kgt fogytam és 5 éve tartom a súlyom. Nincs azzal gond amit csinálsz. Ha délután 2 és este 10 között eszed meg a kalóriaadagodat, akkor akkor. Csak arra figyelj, hogy mindenképp 1200 kalória felett legyél.
2019. márc. 23. 15:53
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Egészségtelen, hogy a fél napod úgy telik el, hogy semmit sem eszel.
2019. márc. 23. 17:04
 3/8 anonim ***** válasza:
68%
Nem egészségtelen. Az első válaszolóval értek egyet. Időszakos böjtölés a neve. A sokszor keveset evés nem mindenkinek jó. Bocsi Viki pl azt mondja, h van olyan típus akinek nem tesz jót a napi 5-6 etkezés mert pont azzal bombázza az inzulin szintet. Ott van Chriss Ho is, ő is ajánlja az időszakos böjtölést annak aki bírja.
2019. márc. 23. 18:08
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Én kamaszkoromtól így ettem, nem diéta végett, hanem mert délelőtt képtelen vagyok enni, reggeli totálisan kizárt. Ezt könnyű volt utána tovabbvinni, hogy hasonlóan egy-két alkalommal egyek, mint te. Évekig csináltam, látszólag semmi bajom nem volt, jól éreztem magam a bőrömben.

Jó kis emésztési zavar meg inzulinrezisztencia lett a vége, és még nem vagyok 30. :)

2019. márc. 23. 19:34
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Mi az hogy "snackelek"??

És hogy "bingelek"??

2019. márc. 24. 13:03
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Klassz dolog az időszakos böjt, de úgy tudom, nem mindenkinek ajánlják. Kamaszoknak, gyerekeknek jobb, ha többször esznek egy nap.

Az, hogy szerinted kövér vagy, nem sokat mond. Lehet, hogy valójában csak te látod magad kövérnek, és a környezeted azért próbál rávenni, hogy normálisan egyél, mert aggódnak érted.

"Nem bingelek, és végre tényleg úgy érzem, hogy én uralkodok a kaja felett, nem az felettem." Korábban volt valamilyen táplálkozási zavarod?

2019. márc. 24. 19:15
 7/8 A kérdező kommentje:

Bocsi, angol szleng. A snack az a nasizást jelenti, a binge pedig falási roham.

Tényleg kövér vagyok, nem a fejemben alakult ki ez a kép, és ezt a környezetemben is mindenki tudja igazolni. , aki nem vak.

Diagnosztizáltan nem volt étkezési zavarom, nem is szeretném magam webbeteg meg hasonlók alapján diagnosztizálni, viszont azt tudom, hogy érzelmi evő voltam. Életem nagy részében ugyanannyit/ugyanazt ettem mint mások, mégis kövérebb voltam. Ezt realizálva az utolsó egy/másfél évben elkeseredtem, és zabálni kezdtem, elvesztettem minden önkontrollom ha kajáról volt szó, természetesen így felszedtem jópár kilót. Ezt az utóbbi időben sikerült visszaszorítanom.

2019. márc. 25. 19:32
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Arra azért figyelj oda, hogy ez ne menjen át nálad koplalásba. A kalóriacsökkentett ebéd és a "snack" vacsora helyett (vagy kihagyott ebéd esetén a vacsora) valóban megvan 1300 kcal? Van benne elég fehérje, zsír, egyéb fontos tápanyagok? Az időszakos böjtben az a jó, hogy elméletileg kalóriadeficit nélkül (normál kalóriabevitel mellett) is lehet vele fogyni, a hormonokra gyakorolt hatása miatt. Nem tudom, hány éves vagy, de iskolásként még nőhetsz, fejlődik a szervezeted (még ha ez kívülről nem is mindig látszik). Ezért lehetnek káros hatásai, ha valaki ebben a korban nem figyel oda az étrendjére, és túlzásba viszi a fogyókúrázást. Ha nálad ez nem így van, elég energiád van, nem fázol jobban, mint előtte, nincsenek hiánytüneteid, jól megy a tanulás, jó a közérzeted, jól alszol, akkor remélhetőleg jól csinálod.

Azoknak sem ajánlott az időszakos böjt, akik egyszerre csak keveset tudnak enni, így az 1-2 étkezés alatt nem tudnak annyit enni, amennyire szükségük lenne. (Nálam pl. egy kiadós étkezés kb. 500 kcal, nem valószínű, hogy meg tudnék enni egyszerre 1500 kcalt.) Jó dolog a fogyás, de hosszabb távon lehetnek ennek káros hatásai. A fehérjehiány az izmok leépülését, az esszenciális zsírsavak hiánya idegrendszeri problémákat, koncentrációs zavart, hormonális gondokat okozhat. És még ott vannak a mikrotápanyagok is. Kevesebb kalóriából, "diétás" ételekből sokkal nehezebb bevinni mindent, mint sok kalóriából és kalóriadús ételekből, ezért ilyenkor nagyon oda kell figyelni az étrend összetételére.

2019. márc. 26. 08:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!