Hogy kezdjek neki a futásnak?
A mindennapos tesi órán kívül elég keveset mozogtam eddig (1,5-2 óra kutyasétáltatás). Elhatároztam, hogy futni szeretnék. Több kérdésem is lenne.
1. Mekkora távokat fussak először? Mennyivel növeljem? Hetente növeljem?
2. Mit érdemes beszerezni? Ilyen időben mit vegyek fel?
3. Mit/hogy nyújtsak előtte/utána?
A bemelegítés nagyon fontos! Videomegosztó portálokon találsz hasznos bemelegítő videókat.
Eleinte inkább gyors sétával kezdj. A futás remek dolog, de ahhoz, hogy az ízületeidet ne terheld vele, már eleve rendelkezned kell megfelelő izomzattal. Ami gondolom nem adott, ha eddig nem sportoltál.
Fontos a nagyon jó, rugalmas futócipő. Betonon, aszfalton lehetőleg ne fuss eleinte.
Nagyon lassan növeld a távot, vagy az időt, amit lefutsz. Eleinte lehet váltakozva kocogni, gyalogolni is. Lényeg, hogy inkább haladj lassabban, ne akarj hamar maratont futni, mert azzal tönkreteszed az ízületeidet.
Legyen pihenőnap, ne fuss eleinte minden nap. Nem futós napokon sétálj, vagy kerékpározz.
Amúgy nagyon jó, hogy sportolni akarsz.
Előszörre annyit fuss, amennyit bírsz. Legyen egy kitűzött cél azért, mondjuk 2x szeretnéd körbefutni az egész lakótelepet, mert hamar kompromisszumra kerül az ember magával, hogy mennyit bír. ;) Kezdetben mindig arra fuss, és ha már egyhuzamban, vagy csak nagyon kevés pihenéssel le tudod futni, akkor keress hosszabb útvonalat, aztán még hosszabbat stb.
Öltözni mindig úgy kell, mintha 10-15 fokkal melegebb lenne, pl. - 5 fokban futópóló, rá melegítőfelső, hosszú cutónadrág. Ha telefont, kulcsot kell vinned magaddal, érdemes szétnézni, milyen tároló tasik vannak, válasz egy szimpatikusat. Télen másra nem lesz szükséged, nyáron, melegebb időben viszont kellhet víz. Ezt kis fél literes palackban is magaddal tudod vinni, vagy van víztárolós futós hátizsák.
Bemelegítés legyen, futás után pedig nyújtás mindenképp.
Ha van lehetőséged, tölts le valami futós appot a telefonodra, azzal jobban követheted a lefutott távokat és az elégetett kalóriákat is akár.
Nyújtásnak én ezt választottam, ami a képen van:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!