Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Van köztetek olyan aki magának...

Van köztetek olyan aki magának süti a kenyeret, pékárút?

Figyelt kérdés

Sziasztok!Próbálok egészségesebben étkezni, persze a fogyás a cél.

Szeretnék kenyeret, zsömlét sütni.

A neten sok recept van ugyan, de nem bízom bennük.Kipróbált receptek kellenének.

Teljes kiőrlésű búza és tönkölylisztet vettem, ebből szeretnék sütni.

Ahol lakom nem igazán tudok venni, fagyasztani nem szeretném.

Remélem nem dobnak át a táplálkozás kategóriába...



2019. jan. 4. 14:25
 1/8 anonim ***** válasza:
Én szoktam kenyeret sütni, de kész kenyérporokat használok, vagy rozsosat, vagy teljes kiőrlésűt. Ha magad akarod kikeverni, akkor is kell hozzá fehér liszt, mert különben nem fog rendesen megkelni. Azt tudnám ajánlani, hogy keress rá valamelyik kenyérsütő gép kézikönyvére, azokban vannak különböző receptek.
2019. jan. 4. 14:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
Én kenyérsütő gépben szoktam elkészíteni.
2019. jan. 4. 16:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:

Nincs gépem.

Próbáltam egy receptet, de nagyon sűrű, tömény lett a tészta.Ezért nem bízom a netes receptekben és szeretnék kérni kipróbáltat.

2019. jan. 4. 17:37
 4/8 anonim ***** válasza:
nyugodtan megveheted a boltban, ha belefér a keretedbe nem fogsz tőle hízni, hidd el, ha marad akkor meg jól jár a kutya
2019. jan. 4. 20:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:

Én sima gázsütőben csinálom a kenyeret, nincs kenyérsütőgépem, nem is kell hozzá (úgy is mondhatnám, teljesen felesleges), valódi kenyérformát amúgy is csak sütőben lehet elérni. Én évek óta így csinálom.


Viszont kezdőnek mindenképpen kenyérlisztet javasolnék, mert a teljes kiőrlésűekhez azért már kell némi tapasztalat.

A tuti recept: kenyérliszt, víz, só, élesztőpor. Semmi más nem kell bele. Először összegyúrni az egészet, majd letakarni és megvárni amíg megkel (~40 perc), majd átdagasztani, kenyeret formázni belőle, újra letakarni ismét várni kb 40 percet, ha újra megkelt, indulhat a sütés ~200 fokon ~35 perc. Sütés előtt vízzel lekenni (plusz, sütő aljára kis tálba vizet rakni). Sütés után kivéve, szintén vizes ecsettel jól átkenni.

Kb ennyi.

2019. jan. 4. 20:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Évtizedek óta magam sütöm a kenyerem, de újabban igen finomakat. Főleg tk lisztből, a maradék tönköly, kevés gluténmentes liszt és olajos mag is színesíti, de ezek nem kötelezőek.

Kenyérsütőgéppel sokkal nehezebb és macerásabb, csak hátrányát tapasztaltam, de persze kinek mi jön be.


Öregtésztával ízlik a legjobban a kenyér, de ne bonyolítsd ennyire kezdetben :)


Viszont ami nekem ízlik, az neked lehet túl tömény. Szépen megkel az erősen tk-s is (100% tk lisztet csak krumplis pogácsába használok, az remek, könnyed. a kenyereimben mindig van egy kis fehér tönköly, mondjuk 15%), bár valamivel talán lassabban?

Élesztőből nem kell sok, cukor sem kell, futtatás sem, én a kenyeret csak összekeverem, nem dagasztom sokáig, de ezek bizonyára megint csak befolyásolják az eredményt s ami nekem jó, az neked lehet, hogy nem. Ki nem állhatom a bolti fehér csupa levegő habkenyereket. A keletlen tömöreket sem, nyilván, de a saját kenyerem határozottan tömörebb, mint a legtöbb bolti. Ízre pedig sokkal jobb szokott lenni, bár boltban is vannak igen jók azért ma már (amikor anno elkezdtem sütni, sehol nem kaptam megfelelőt a környéken).


A zsírtalan kenyér egyeseknek bejön, nekem nagyon nem. Sokkal jobb, ha akad benne valamicske. Nekem a tojás is jó bele, a zsemléimet mindig azzal csinálom, kilónként 1-4 darabbal, kalácsnál már jobban elszállok, de az még nincs kitesztelve kellőképpen. A víz egy része helyett lazán mehet tojásfehérje a kenyérbe, ha ez neked valamiért jó, az nem pogácsásítja, kalácsosítja el, mint a sárgája.


A jelenlegi nem öregtésztás alapkenyerem:

- 1 kg liszt, nálam főleg tk, de legyen benne fehér is. magok, ha tetszik (8 dkg szezám és 2 dkg len van nálam, de néha 10 dkg vegyes gluténmentes liszt is belekerül. a szezám még darálatlanul is mehet, bár picit érezhető lesz kicsit, de szerintünk itthon az poén. a lent darálni kell. persze dió, napraforgó s ki tudja, még mi is jó lehet bele. olyan dolgok is belemehetnek, amiket amúgy nem szeretsz, de kis mennyiségben nem feltűnő az íze s valamire el kell használni, amúgyis hasznos tápanyagokat tartalmaz)

- 2 dkg élesztő (régen 4 volt, de tuti megkel 1-gyel is, csak lassabban) vagy 50 dkg liszthez való szárított... De duplázhatod, ha az megnyugtat :)

- kb. 5.5 dl langymeleg víz (ami kellemes a kéznek s úgy gondolod, fürdésre se lenne rossz. kivéve, ha szereted a forrót, mert az élesztő nem szereti), de ne tedd be az összes lisztet rögtön s meglátod, mennyi kell. Ha kevés a víz, sokkal nehezebb változtatni, mint ha sok.

- 1 lapos standard evőkanál (15ml) só, ez persze ízlés dolga.

- 1-4 dkg zsír, nálam kókuszzsír. De kihagyható, ha valaki úgy (is) szereti.


A meleg vízbe belemorzsolom vagy -szórom az élesztőt, rászórom a sót, amitől mindig óvnak, de hol érdekel az engem? Működik. De keverheted a lisztbe illedelmesen. Hozzákeverem a többit s egy nem ragacsos, de nem túl kemény tésztát képzek. Lehetőleg meleg helyen kelesztem, de ha erre nincs lehetőségem, mert van a 18 fokos konyha épp fűtés nélkül, akkor fél percre melegítek rajta egyet a mikróban (nem félek tőle, aki igen, ne tegye) s akkor jó esetben hamar megkel. Több fehérliszttel és élesztővel 20 perc alatt hozza a dolgot, a fentinél dupla idő is kellhet, csupa tk-val pedig hagynám békén jó időre. De látod, hogy mennyire nő.


Sosem sütöm egyben, mert minisütőm van s hiába fér bele magas cipóként, nem sül át rendesen s túl közel is kerül a fűtőszálakhoz. De eleve biztonságosabb egy vékonyabb tészta, főleg kezdőknek.


Hogy itt ki mivel játszik, előmelegítés, gőz, miegymás, az egy külön történet. Én, az egyszerűség híve csak berakom hideg sütőbe. Nálam úgy 40 percig sül egy kisebb cipó, mivel a minisütő hamar felmelegszik, de ki kell tapasztalni. Zsemlének 30 perc kell nálam.


Formázni nagy móka, a zsemléim ritkán sima alakúak :)


A cipókat csak bevágom, ha olyanom van és lekenem vizes tojássárgájával (víz nélkül sűrű és nehezen kenhető) és kirakom tökmagvakkal :) Így is kelhet még egy keveset sütés előtt, csak könnyíti, de hideg sütőbe rakva amúgyis kel. Egy óráig azért ne hagyd kelni, mert kezd szétfolyni.

A tésztám elég merev ahhoz, hogy egészen magas kenyereket hozzon össze, igen szép cipóim lesznek, csak a minisütő dimenzióira kell ügyelnem. Rendes sütőben ez ritkán lehet gond.


Speciel nekem nem egészséges kenyeret enni, de nagyritkán belefér, oly finom :D Csinálni viszont jó és a páromnak már sokkal egészségesebb.


Kicsit alapos lett, pedig ez egyetlen alaprecept s a töltött kenyerekről még nem is regéltem (sült hagyma és camambert, szuper) :D

2019. jan. 5. 01:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 A kérdező kommentje:

Utolsó köszi, tényleg részletes😊

Azt hiszem el kell kezdenem kísérletezni.


Azért nem venni akarom, mert egyrészt a legtöbb tk, rozs stb.kenyér nem is az ami.Másrészt egy kis faluban élek, bár tud a boltos rendelni nekem, mégis bonyolult és ha épp nem tudok menni érte hozhatom el a nem frisset.

Meg amúgy is szeretek sütögetni.


Köszönöm a válaszokat!

2019. jan. 5. 11:19
 8/8 anonim ***** válasza:
Biztos van
2019. jan. 5. 12:30
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!