A szénhidrátok közül melyik a kerülendőbb a liszt vagy a cukor?
Én kerülöm mindkettőt. Egyformán haszontalan számomra.
Nem radikalisan, néha egy-egy kifli, vagy süti elmegy.
Engem a cukor, liszt puffaszt, rossz közérzetet okoz, reggelre tiszta ödémás a szemem, ha ilyet kajálok.
Mindkettő jó kis vércukor és inzuliningadozást okoz. És itt a problem.
Az ipari gyümölcsjoghurtok, krémtúrók hitvány kaják. Tele semmirevaló anyagokkal.
Főzelék helyett a zöldség egy részét turmixolom, majd vissza a többihez, így sűrítem. A liszt totál felesleges.
Natúr joghurtba beleteszem a friss gyümölcsöt + stevia. Többet ér bármelyik fullosnak hírdetett ipari joghurtnál.
Én mindkettőt kerülöm, viszont sok édességet eszem :)
Gyümölcsös dolgokba minek egyáltalán hozzáadott cukor? Ja, mert az élelmiszeripar rászokatta az embert a szirupos dolgokra... Nekem bőven elég édes sok gyümölcs ahhoz is, hogy egy nem édes dolgot megédesítsen. Bár a gyümölcs cukros, szóval azt is minimalizálom. Ha csak édes íz kell, ott van sok zöldség is, bár ez lehet, hogy haladó dolog már, sok éve elhagytam a cukrot.
De semmi nem hizlal, ha nem kerülsz vele többletbe...
A főzelékben egy PICI liszt van, fel nem fogom, mi azzal a gond, ha valaki nem érzékeny a gluténra, akár nem orvosi szinten, de rossz neki. De akkor használjon gluténmentes lisztet. Én nem szeretem a sok szénhidrátot, én szénhidrátszegény cuccokkal rántom be az ezt igénylő ételeket (a főzelék önmagával sűrítése számomra értelmetlen, se ízt, se kalóriát nem ad s nekem csak arra van a rántás, sűrítésre a víz elpárologtatása s eleve nem nagyon belepakolása).
Igazából neked kell eldöntened, neked mi a fontos. Ez a te diétád. Akárhogyan nézem, nincs ennyire kötött szabály sem a fogyásra, sem az egészséges étrendre. Jó, a répacukor tuti nem egészséges (persze túlzásokba sem kell esni, hogy garantáltan bajunk lesz, ha esszük, hisz nem), de a liszttel nincs mindenkinek baja, pláne picurka mennyiségben.
Ami étel rosszul laktat, azt kerüld jobban, még akkor is, ha nem gyors vagy akármilyen szénhidrát.
Egyes főzelékekben amúgy van cukior. Nálunk otthon még a szárazbabfőzelékben is volt. Ecet, cukor, sok tejföl. Alapos ebédeim lehettek, nem egy lightos kaja s ez csak egy fogás a háromból.
A sóskát pedig meg se tudom enni édesítés nélkül, eh. Úgyhogy azt édességnek használom.
Az első válaszolónak üzenem, hogy nem, nem mindegy, hogy mit eszik. Az igaz, hogy a fogyás lényege, hogy több kalóriát égess, mint amennyit beviszel a szervezetbe. De mindegy, hogy megeszel reggelire 6 szelet zsíroskenyeret és utána nem eszel semmit, vagy épp az sem mindegy, hogy csirkemell sonkával vagy csirkemellen keresztül viszed be ugyanazt a kalóriát. Óvatosan fogalmazzunk.
Az édes ízt pedig azért lehet pótolni. Ha otthon készítesz valamit, akkor használj stevia-t, vagy stevia alapú édesítőszereket. Kevés is elég belőlük, és nincs kellemetlen mellékízük. Így például a 1,5% tejből és zsírszegény kakaóporból készült kakaóital meglehetősen jó választás lehet. Egyrészt a kakaó tele van antioxidánssal, ami jót tesz, másrészt így nem sok kalóriát viszel be. Ha főzeléket szeretnél enni, akkor érdemes olyan főzeléket választani, amit tudsz önmagával sűríteni (pl. zöldborsó főzelék, zöldbabfőzelék, néha napján krumplifőzelék, stb..). De visszatérve, ha édességre vágysz, akkor egy csomó diétás édesség van: gyümölcsös zabkása (akár kakaóval), diétás palacsinta, nagy melegben diétás jégkrémek, stb... Tehát van választás bőségesen, a diéta nem egyenlő a lemondással, csak átgondoltabban és néhol visszafogottabban kell étkezni :)
A cukor sosem volt tökéletes kedves utolsó, de a legnagyobb probléma a II. ipariforradalom után kezdődött és azóta csak romlott, olyannyira,hogy ma már a boltbab kapható késztermékek 80%-ban van hozzáadott cukor.
Aki nem figyel oda töménytelen mennyiségű cukrot visz be úgy,hogy nem is tud róla.
Ha annyi lenne a cukorfogyasztás mint az 1600 években semmi probléma nem lenne elhiheted.
Kérdező, mindkettőt kerüld ha teheted.
Én a cukrot 100%-ban elhagytam, még konzervet vagy mustárt sem veszek, amiben van cukor. Hagyományos lisztet sem eszek egyáltalán (teljes kiőrlésűt sem).
Ma már mindennek megvan a széngidrátcsökkebtett, édesítőszeres változata, így semmiről nem kell lemondanom. De én nem is fogyózok, hanem életmódot váltottam.
Elmúltak az éhségrohamok, nem érzem magam álmosnak, kimerültnek ebéd után és nincs kényszerem arra, hogy valamit megegyek pusztán azért, mert lehetőségem van rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!