De most tényleg, miért rossz a krumpli?
Tisztában vagyok az összetételével, a kalóriatartalmával, stb. De még senki nem tudta normálisan elmagyarázni, miért akkora közellenség. Természetesen nem a 8 deci étolajban kisütött változatára gondolok, meg nem a cukros majonézben tocsogó krumplisalátára. Hanem a sós vízben főttre, vagy a némi zsiradékon (pl kókuszzsír) tepsiben sütöttre.
Azon kívül, hogy magas a GI-je, nem hallottam még indokot, hogy miért ne lehetne enni olykor-olykor, diéta alatt is akár (nyilván nem krumplin élni). Fura, hogy mégis ennyire tiltólistás...
Szóval valaki most már igazán felhomályosíthatna. :)
Leírtad...
Én a magas glikémiás indexe miatt tettem tiltólistára.
Nem rossz. Amúgy nekem a sok zsírban sült a vonzóbb, mivel így kevesebb a kalóriánkénti szénhidrát, ami nekem számít, plusz laktatóbb és finomabb is.
Az én diétámba pont nem fér bele, így én alkalmilag eszem, de szigorúan csak fritőzben sült, ropogós krumplispirált, egy közepes krumpliból (jó, néha kettőből). Ugyanazt az élményt fél kiló főtt krumpli sem adná vissza, pedig sóval és vajjal az is jó.
A zsír amúgyis jót tesz a GI-nek, de alkalmilag egy kevés krumpli még össz szénhidrát tartalmat nézve is oly szolid, hogy a GI-je bárhol lehet, nekem sok gondot nem fog okozni. A GL így is alacsony lesz s szerintem inkább az számít :)
Sok dolgot szeretnek tiltani fogyáskor, a banántól a csokiig. Nekem mindkettő teljesen rendben levőnek tűnik, persze a mennyiség fontos, csokinál pedig az összetétel is. De totális tiltás...?
Utolsó, ne is mondd. Kilószámra tudnám enni a sült krumplit. Rosszullétig. Nekem ez a gyengém, olyan, mint másnak a csoki, süti, stb... És tökéletesen egyetértek azzal, hogy a főtt krumpli nem adja vissza. :D
Ugyan nem diétázom, de én is csak heti 1-2 alkalommal eszem, felkarikázva, kis kókuszzsíron ropogósra sütve. Mindennél jobb :)
Nemrég még eléggé túlsúlyos voltam, ezért most próbálok nem visszajutni oda, de erről nem tudok lemondani.
Nyugi, nem kell:)
A házi krumpli pedig a legjobb;)
ki mondta h rossz? feldolgozatlan kaja, és jó a ch tartalma is, diétában simán mehet, semmi baj nincs vele, édesburgonya meg maga a tökéletesség,
senki nem mondta h tiltólistás
ha olajban kisütöd, akkor az, pláne ha napraforóban tocsog, főzd meg szépen, akkor úgy oké, esetleg tepsiben zsír nélkül
a sültburgonya azért hízlal jobban, mert feldolgozott, másrészt tocsog a transzzsírokban
a transzzsírok + ch /tök mindegy milyen GI/ --- nagyobb zsírraktározás
A fegyelmezettség tanulható ám :)
Nekem is ment volna régebben kilószámra a sült krumpli, mivel egyáltalán nem laktatott (én ilyen. sem a szénhidrát, sem a szénhidrát+zsír nem laktat). Ma már előbb lennék tőle rosszul, azt hiszem, de igazából bőven elég élvezet 1-2 krumpli, csak pirosra legyen sütve. Amúgyis jóllakom előbb, csak utána eszem sült krumplit, ez elég sokat segít.
Persze kókuszzsírban sütöm. Ha sikeresen menne serpenyőben, akkor vajjal készülne, mert az finomabb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!