Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Tudtok-e valamit javasolni,...

Tudtok-e valamit javasolni, hogy mit ehetnék hús helyett, aminek alacsony a szénhidrát és fehérje tartalma is (az sem lenne gond, bár nem fő szempont, hogy laktasson)?

Figyelt kérdés

Diétázom. Sajnos oda kell figyelnem a szénhidrátbevitelre, túl sokat nem ehetek belőle. Azt tapasztaltam, hogy ha húst eszek, akkor magasan túllépem az ajánlott fehérjemennyiséget (néha eléri a napi 70-80 grammot is) amit én soknak tartok. Életmódváltás esetén, ha sikerül lefogynom, akkor 50-55 gramm lesz az ajánlott fehérje egy napra.

Csak érdekességképpen írom: A diétám lényege az OPTIMÁLIS DIÉTA, DR. JAN KWASNIEWSKI lengyel orvos okossága. Jelenleg tesztelem, eddig bevállt, bár csak 3 hete csinálom :-) Nem tudok annyi zsírt megenni, mint amit dr. Kwasniewski ír, de ezen nem akadok ki :-))

Célom, hogy valahogy beállítsam a napi kcal, fehérje, zsír, szénhidrát adagomat úgy, hogy jól érezzem magam :-)

2017. jan. 22. 10:53
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
Már nem iszom alkoholt :-)) régebben ittam néha 1-2 pohár bort, de most már azt sem iszom. Ja és cigiztem is :-) Ma már azt sem.
2017. jan. 22. 15:11
 12/16 anonim ***** válasza:
51%

Köszi, ez informatív volt.

Nos, azt továbbra is állítom, hogy emelned kell a kalórián, ha 1000 kcal alatt eszel. Hogy nem éhezel, az jó, emelt kalóriával talán pompásan jóllakott is leszel, ilyen étkezés mellett az nem meglepő.

Amiket változtattál, azok jók. Azon mondjuk nem aggódnék, hogy 1 óra múlva ettél régen vagy ilyesmi, messze az összbevitel a legfontosabb, nem kötelező 3-4 óránként enni vagy ilyesmi. Van, akinek van egy 6-8 órás evési ablaka s akkor eszik, amikor neki tetszik és ez is működik. Bár személy szerint praktikusnak és jónak tartom, ha rendszeresen közel ugyanabban az időben eszik az ember, nekem mindenképpen így a jó. De nem ez a legfontosabb.

A fehérje/kalória arányod azért lesz magas (ha épp nem szállsz el a szénhidráttal, ami 30 grammos keretnél túl könnyű), mert nem eszel elég zsírosan, azt nem tudod megkerülni ilyen étrend mellett. Több zsír kell. Akiknek valamiért nehéz a zsírbevitel, azok sokszor fatbombokat esznek (magyarul még nem találkoztam vele, tükörfordításban ugyebár zsírbomba. kókuszzsír keverve pl. kókuszvajjal, dióval, földimogyoróval, bonbonformában kihűtve. szuper, csak nagyon zsíros, nekem jobb vigyáznom vele. a földimogyorós fehérjés is, főleg, hogy kevés zsírral az igazán jó, de közel sem annyira, mint pl. a tojás). A rántotta is jó, hisz plusz zsírt kap. De a sült zöldség a legjobb, ha sok kalóriát akarsz bevinni kevés fehérjével és viszonylag kevés szénhidráttal. De remek kókuszos édességeket is tudok, amiből könnyedén be lehet vágni egy kistányérral ebéd után, miközben 100 gramm zsírt ad... Nem véletlenül nem csinálok ilyet soha, fogyni akarok, nem tömegelni... De egy csokitorta is elég zsíros tud lenni, a piskótát pedig pofonegyszerű szénhidrátszegényen készíteni, ahogy jó édesítők is léteznek. Bár ezzel már nem árt vigyázni annak, aki pl. ki akar mászni az édességfüggéséből... De sós mikrós vagy sütős cuccaim is vannak, amik szinte csak zsírt adnak. Igazából neked azt kell enned, amit én kerülök szálkásításkor, pedig az étrendembe passzolnak.

Egy csomó ketózó tejszínt eszik, rengeteg vajat, zsírt, tojássárgáját tesz a kávéjába (mondjuk egy 500 kcalos kávét összehozva), sokunk pedig simán megeszik egy nagy kocka vajat, ha arról van szó. Ez valószínűleg még durva számodra. S én magam is inkább keverem a vajat dióval, az remek édesség egy kis gyümölccsel.

Tapasztald ki, hogy milyen ételekben viseled el a sok zsírt. A könnyed, de zsíros zöldségételek azért jók, mert térfogatot nézve főleg zöldségből állnak, miközben a kalória zöme zsírból jön. A torták pedig a legszénhidrátosabban élőknél is kifejezetten zsírosak szoktak lenni, valahogy édességnél nem annyira zavarja az embereket, ha a fele zsír. Van, akit igen, de az eleve nem fog ketogén diétába.

Az olajos magvak is sokaknak jók nasinak, miközben durván zsírosak, de nem úgy hatnak, mint egy sült, zsírban tocsogós valami.

2017. jan. 22. 16:59
 13/16 A kérdező kommentje:

Látom, Te már nagyon profin diétázol. Testépítőként sok fegyelmed is lehet.

Találtam én is valamit, ami kiváló édesség lehet, a mascarpone sajt. Magas a zsírtartalma és alacsony a fehérje tartalma, bár ahogy Te írod, Te pont a zsírra vigyázol. A kalória természetesen magas.

A tejszínt én is iszom kávéba :-) tojást is eszem szinte minden nap. A kenyeret magamnak sütöm, tojásból és magvakból, (néha egy kis zöldséggel) ennek is magas a kalóriatartalma, viszonylag alacsony a szénhidrát.

A kalóriát megnöveltem 1.400 –ra és kicsit több zsírt fogok enni. A sült zöldség nagyon jó ötlet, eddig mindig párolva ettem, néha összeturmixolva :-)

Nem is tudom, szerinted nem egészségtelen sok zsírt enni? Ha jól értelmezem úgy van, hogy ha kevesebb szénhidrátot eszünk, akkor a szervezet a bevitt zsírt hasznosítja úgy, mint a szénhidrátot hasznosítaná, azaz alakítja energiává, de mindenképpen kisebb inzulin választ vált ki, vagy egyáltalán nem igényel inzulint a feldolgozás. E szerint a többletként elfogyasztott zsír nem rakódik le az érfalakon, szerveken stb, hanem felhasználódik (elég) De ebben még nagyon nem vagyok biztos, lehet, hogy félreértem.

Szeretném még megkérdezni, hogy Te milyen édesítőket használsz? Neked mi vált be?

2017. jan. 23. 19:25
 14/16 anonim ***** válasza:

Á, ez csak az elmélet, ne tudd meg, mennyire nem profin csinálom néha a gyakorlatban... De fejlődöm.

Jókat írtál, nincs mit kijavítanom :)

A zsír nekem tuti egészséges, nélküle éhenhalnék vagy szénhidrátmérgezést kapnék, valamit enni kell. Van, akinek a szénhidrátdús, zsírszegény étrend való, annak nem egészséges az, ami nekem. Olvastam cikkeket, de annyira nem értek hozzá, hogy én magam írjak erről, de a ketogén diéta elég népszerű és régi ahhoz, hogy rengeteg információt találj róla, ha érdekel. Engem meggyőzött az, hogy sokkal jobban érzem magam így, mint szénhidrátosabban táplálkozva. Sokan élnek így életvitelszerűen, az ő tapasztalataik is jelenthet valamit.

A magkenyérfélék elég rugalmasak lehetnek olykor. Néha szezámsütit sütök, ami közel áll a sós piskótához vagy talán konkrétan az (ugyanúgy készül, csak darált szezámmag van benne s a sajt is jót tesz neki). Eléggé jól bírja a szezám mennyiségének a durva változtatását, így tudok fehérjedúsabbat és töményebbet is sütni, mikor mire van szükség. Bár a szezám tojás nélkül is jó, csak azt mikróban sütöm, kis vízzel elkeverve, ostyának.

Édesítők... Nos, a legjobb lenne nem édesítenem, de nem vagyok én annyira fegyelmezett, főleg, hogy nagy gondot nem okoznak azért. Cukoralkoholokat használok, eritritet és xilitet. Az előbbiben szinte semmi kalória és felszívódó szénhidrát nincs, az utóbbi viszont sokkal finomabb és valamivel édesebb is. Persze ez ízlés dolga, nem mindenki bírja őket. A stevia is OK, ha valaki nem utálja szenvedélyesen a mellékízét, mint én s még sokan. A többi édesítő sem egyforma, persze, de azok nem érdekelnek, elvagyok a fentiekkel. Lehetőleg kis mennyiségben használom őket. Édesítésre kókuszt s más, rendesebb gyümölcsöt is használok néha (a banán és a mazsola főleg jó, ez utóbbival persze nagyon vigyáznom kell s többnyire kihagyom), de az igazán édes dolgokhoz kell direkt édesítő is (vagy rengeteg mazsola, ami a páromnak opció, nekem nem), ez van. A kevesebb édesítő használata egy szintig tanulható, amennyire tapasztaltam a háztartásomban. Még a párom is sokkal kevésbé édesen eszi az édességeket, nemhogy én. Sok édességtől pedig egyszerűen nem várom el, hogy igazán édes legyen. A házi csokiszószomat pl. elég kevesen neveznék édesnek (tizedannyi édesítőt teszek bele, mint évekkel ezelőtt), a kávémban sincs édesítő... Van egy kókuszos édesség, amiben kókusz, kókuszzsír, citrom van s nekem bőven elég édes. Ahogy a diós vaj is, főleg bogyós gyümölccsel. Bocs, ha kicsit elragadott a hév. Nekem igen érdekes, hogy meddig jutottam, évtizedekig ipari mennyiségben ettem cukros édességeket s máig érzem a megszokást s a vonzerőt (az édességek iránt, cukor nem kell).

2017. jan. 23. 21:39
 15/16 A kérdező kommentje:

Kedves Válaszoló. Pár napig próbálgattam, amit tanácsoltál, hogy kicsivel több zsírt és több kalóriát vigyek be. Egész jól bevált.

Bár még szoknom kell. Egyik este megettem kb. 100 gramm mascarpone sajtot eritrittel édesítve + egy kis fahéjjal ízesítésképpen, hát reggelre kicsit rosszul voltam, de aztán hamar helyre jött a gyomrom 

De!!! Sokkal jobban megindult a fogyás, mint előtte. A hétvégén már majdnem „hízókúráznom” kellett, mert különben többet fogytam volna, mint heti 1 kg (nem szeretnék túl gyorsan fogyni)

Emellett sokkal jobban bírom a tornázást. Már heti 3-szor tornázom. Igaz még a futás vagy a keményebb testmozgás várat magára. De már most sokkal több energiám van.

Néha azért még szoknom kell a csekély adagokat a tányéromon, de lassan kezdem megszokni. Állítólag minimum fél év, mire az ember gyomra és szervezete megszokja az új étrendet, átáll a kevesebb (de jobb minőségű) ételre és elfelejti az édesség utáni vágyat. Ez utóbbi talán a legnehezebb, főleg este, amikor már csend van körülöttem…

De a kezdeti nehézségek ellenére én is jobban érzem magam a bőrömben, mint akkor, amikor még sok sz

Közben kicsit még olvasgattam és egy kicsit csökkentettem az állati eredetű fehérjét és zsírt, helyette igyekszem növényit enni. Azért egyelőre nem csak magvakat eszem, a sajt, bacon szalonna, csirkemell és csirkemáj, tojás marad az étlapon.

Te biztosan jól haladsz a diétával. Szeretném megkérdezni Tőled, hogy Te testépítéssel foglalkozol? Csak azért érdekel, mert a válaszaid alapján igyekszel nagyon tudatosan élni  Nekem is nagyon érdekes az, hogy meddig jutottál és a Te példádat a szemem előtt tartva igyekszem én is kitartó lenni.

2017. febr. 1. 15:33
 16/16 A kérdező kommentje:

itt kitörlődött valahogy a mondanivalóm :-)

Szóval: De a kezdeti nehézségek ellenére én is jobban érzem magam a bőrömben, mint akkor, amikor még sok szénhidrátot fogyasztottam.

2017. febr. 1. 15:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!